BL-Touch and the Duex 5



  • Additional some information.. maybe.. who knows what one of the problems.

    ; bed.g
    ; Called using G32
    ; Called to perform True Autolevel using 3-point probe
    ;
    M561 ; clear any bed transform
    G29 S2; Clear bed height map
    ; Probe 3-point
    M98 Pdeployprobe.g ; deploy mechanical Z probe
    M401 ; Deploy probe - deployprobe.g
    G30 P0 X0 Y0 Z-9999 ; Front Right
    G30 P1 X324 Y0 Z-9999 ; Front Left
    G30 P2 X162 Y324 Z-9999 S3 ; Center Rear
    M402

    ; deployprobe.g
    ; called to deploy a physical Z probe
    M280 P7 S10

    ; retractprobe.g
    ; called to retract a physical Z probe
    M280 P7 S90

    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;betrue3d.dk´s Homing-Z5
    ; Homez.g
    G30 ; Do a single probe to home our Z axis
    G90 ; Make sure we are in absolute mode
    G1 Z10 F8000 ; Rapidly move the Z axis to Z=10

    macros/Alarm Release + Pin UP
    M280 P7 S160 ; Alarm Release and Push-Pin UP

    I´v done sucessfull a update.. so I´m actual at the newest Firmaware since two weeks.
    The Powerin is 24V 360W for Board´s and Nozzle-Heater H1
    Bed (H0) has it´s own Powersupply weith 600W

    How can I check the DUEX-Board.. for correct function or is it enogh, if the Z-drivers working?



  • Please help me out.. any hints for Checks.. or solutions?



  • Sorry, but I'm having a hard time following what the issue is at this point. Can you restate the problem as clearly as possible?



  • The Issue is..

    1. the BLTouch doesn´t work .. nothing.. no light.. no function (check on E3/E5/E7, all the same connected with DUEX5)
    2. the three Extruder don´t work... instead of the Extruder working... Z-Axis (connected over DUEX5)wobble/vibrating .. . one Z-Axis in order of one Extruder... (E0 [Duet-E0]->Z1[Duet-Z] /E1 [Duet-E1]=Z2 [DUEX-Dr6] / E2 [DUEX-Dr8]=z3 [DUEX-Dr7]) to each corresponding Z-Axis.


  • @justd If this is how you have the motors connected...........,

    M569 P0 S0 ; X
    M569 P1 S0 ; Y
    M569 P3 S0 ; E0 (E1)
    M569 P4 S0 ; E1 (E2)
    M569 P5 S0 ; Z1/U
    M569 P6 S0 ; Z2 V
    M569 P7 S0 ; Z3 W
    M569 P8 S0 ; E2

    ....then your mapping should look like this

    M584 X0 Y1 Z5:6:7 U5 V6 W7 E3:4:8



  • Hi Ian, big thank you.... thats the problem with the extruders..!!
    One Problem solved..
    Next the BLTouch.. I will check it later...

    Now I´m checked the BLTouch again and again.. Check wiring.. and setup as Betrue to it.

    If I try to Homing Z, I get this Message.
    "G28 Z

    Error: Z probe already triggered at start of probing move
    Error: G0/G1: insufficient axes homed"

    Sometimes.. for a very short while.. the Value of the Z-Probe at the WEB-interface depends on 875 and switch quickly back to 1000.

    Thats the relevant Config.g and Deploy.g/retract.g

    ; Mapping of Driver for X,Y, Z1-3, E1-3
    M584 X0 Y1 Z5:6:7 U5 V6 W7 E3:4:8 ; three Z motors connected to driver outputs 5, 6 and 7 (U,V,W), driver 8 for E2

    M667 S1 ; Select CoreXY mode

    ; Define the X and Y coordinates of the leadscrews.
    ; Must come after M584 (Set drive mapping), M667 (Select CoreXY Mode) and M669 (Choosing Kinematics type)
    ; Motor order: Front right (1), front left (2), rear center (3).
    ; Snn Maximum correction in mm to apply to each leadscrew (optional, default 1.0)
    ;
    M671 X0:320:162 Y0:0:320 S3

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; Drive 0 goes backwards X
    M569 P1 S0 ; Drive 1 goes backwards Y
    M569 P3 S0 ; Drive 3 goes backwards E0 (E1)
    M569 P4 S0 ; Drive 4 goes backwards E1 (E2)
    M569 P5 S0 ; Drive 5 goes backwards Z1/U
    M569 P6 S0 ; Drive 6 goes backwards Z2 V
    M569 P7 S0 ; Drive 7 goes backwards Z3 W
    M569 P8 S0 ; Drive 8 goes backwards E2

    M350 X16 Y16 Z16:16:16 U16 V16 W16 E16:16:16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X80 Y80 Z800:800:800 U800 V800 W800 E93:93:93 ; Set steps per mm
    M566 X900 Y900 Z12:12:12 U12 V12 w12 E120:120:120 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X12000 Y12000 Z800:800:800 U800 V800 w800 E1200:1200:1200 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500 Y500 Z300:300:300 U300 V300 W300 E250:250:250 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X950 Y950 Z1800:1800:1800 U1800 V1800 W1800 E950:950:950 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 U0 V0 W0 S1 ; Set axis minima
    M208 X324 Y324 Z355 U355 V355 W355 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y2 S1 ; Set X=low end Y= high end active high endstops

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Define Z1 to use Probe at low End. Home to Min. S2 = Z probe
    M558 P5 H7 F500 T9000 X0 Y0 Z1:U1:V1:W1 ; Set Z probe type 9 to bltouch (P5 as Betrue3D) and the heater (7) height + speeds (+ B1)
    ;G31 P25 X+33 Y0 Z0.894 ; Set Z probe trigger value (1-25, not 500), offset and trigger height (3fach-PH noMixing)
    G31 P25 X+26.4 Y15.8 Z0.894 ; Set Z probe trigger value (1-25, not 500), offset and trigger height (Diamond-org)
    M557 X45:325 Y25:325 S30 ; Define mesh grid

    ; BLTouch - Heater 7
    M307 H7 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater 7 to free up PWM channel 5 on the Duex board.

    ; deployprobe.g
    ; called to deploy a physical Z probe
    ; in order to use the DUEX-5, the ( I1) parameter is not needed.
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Fri Mar 22 2019 12:45:27 GMT+0100 (Mitteleuropäische Normalzeit)
    M280 P7 S10

    ; retractprobe.g
    ; called to retract a physical Z probe
    ; in order to use the DUEX-5, the ( I1) parameter is not needed.
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Fri Mar 22 2019 12:45:27 GMT+0100 (Mitteleuropäische Normalzeit)
    M280 P7 S90



  • Is there any Jumper to push/remove?

    Why does the BLTouch don´t have Power? (LED is lighten)



  • @justd said in BL-Touch and the Duex 5:

    Error: G0/G1: insufficient axes homed"

    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/FAQ#Section_I_get_this_error_message_Error_G0_G1_insufficient_axes_homed

    You'll need to modify your homing files to add S2 to any G1 moves that attempt to move an axis before it is homed.

    Can you post your homing files please?

    M558 P5
    Please change to P9 to use the BLTouch probe type.

    When you first power on the printer does the BLTouch pop the pin in and out?



  • Not sure if this matters at all but should the

    M307 H7 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater 7 to free up PWM channel 5 on the Duex board.

    come before or after the

    M558 P5 H7 F500 T9000 X0 Y0 Z1:U1:V1:W1 ; Set Z probe type 9 to bltouch (P5 as Betrue3D) and the heater (7) height + speeds (+ B1)

    or does it not matter. Currently it is after.

    Regards,

    Sam



  • @Phaedrux. No.. the BLTouch is absolute without any function

    Now I have this..

    ; homex.g
    ; called to home the X axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Fri Mar 22 2019 12:45:27 GMT+0100 (Mitteleuropäische Normalzeit)
    G91 ; relative positioning
    G1 Z5 F9000 S2 ; lift Z relative to current position
    G1 S1 X-365 F1800 S2 ; move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    G1 X5 F9000 S2 ; go back a few mm
    G1 S1 X-365 F360 S2 ; move slowly to X axis endstop once more (second pass)
    G1 Z-5 F9000 S2 ; lower Z again
    G90 ; absolute positioning

    ; homey.g
    ; called to home the Y axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Fri Mar 22 2019 12:45:27 GMT+0100 (Mitteleuropäische Normalzeit)
    G91 ; relative positioning
    G1 Z5 F9000 S2 ; lift Z relative to current position
    G1 S1 Y355 F1800 S2 ; move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
    G1 Y-5 F9000 S2 ; go back a few mm
    G1 S1 Y355 F360 S2 ; move slowly to Y axis endstop once more (second pass)
    G1 Z-5 F9000 S2 ; lower Z again
    G90 ; absolute positioning

    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ;betrue3d.dk´s Homing-Z5
    ; Homez.g
    G30 ; Do a single probe to home our Z axis
    G90 ; Make sure we are in absolute mode
    G1 Z10 F8000 S2 ; Rapidly move the Z axis to Z=10

    HomeU.g/ Homev.g/ Homew.g are copy´s of Homez.g

    Now I get this Errormessage

    " G28 Z

    Error: Z probe already triggered at start of probing move
    Error: Homing failed"

    @SAM: Thats a good question



  • @justd said in BL-Touch and the Duex 5:

    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ;betrue3d.dk´s Homing-Z5
    ; Homez.g
    G30 ; Do a single probe to home our Z axis
    G90 ; Make sure we are in absolute mode
    G1 Z10 F8000 S2 ; Rapidly move the Z axis to Z=10

    Error: Z probe already triggered at start of probing move
    Error: Homing failed"

    That error is likely because you haven't moved the probe into position before doing the G30.

    You need something like this

    ; Homez.g
    G90 ; Make sure we are in absolute mode
    G1 X150 Y150 F8000 ; move probe to bed center. Adjust to make the probe be in the center of the bed. Note that X and Y must be homed first.
    G30 ; Do a single probe to home our Z axis
    G1 Z10   ; Rapidly move the Z axis to Z=10
    G1 X0 Y0 ; return to home position. Adjust as needed.
    

    I don't think it matters if the heater unbinding comes before or after as long as it is unbound when the probe is called into action. I've seen people do both.

    If the probe doesn't respond at all and appears to be dead that means that either the wiring is incorrect or damaged, or the probe is dead.

    Can you temporarily setup the BLTouch without the Duex? Just to see if you can get it working that way to prove if the probe is dead or alive. It may also help to verify the wiring.

    Can you post a photo of how exactly it is wired?



  • I have an spare BLTouch.. and for testing I connected directly

    0_1563947848943_20190724_074213.jpg



  • Did it work?



  • No.. not..
    I still get this Errormessage

    " G28 Z

    Error: Z probe already triggered at start of probing move
    Error: Homing failed"

    I think it´s not a Problem of homing.. ..
    For my viepoint it is a point at the PWM-Channel ..-- What I say.. after I connect the DUEX, the BLTouch never have the Light on.... in normal mode..

    I search at the Wiki.. but I see nothing.. to set a jumper. or so..

    Also I try.. to switch to Heater 5.. or 3.. so.. Heater 3 is on PWM1 (right?)
    Where is heater 5 assigned... to wich PWM Channel?



  • @justd it saying that it is already triggered makes me think the probe signal needs to be inverted.

    Does the web interface indicate 0 or 1000?

    Can you try adding I1 to M558?

    If that doesn't work tomorrow I'll try to duplicate your exact setup myself on the test bench.


  • administrators

    Does the BLTouch run its self test when you power on the Duet? If it doesn't then perhaps it's not getting 5V power.



  • @Phaedrux: Web-Interface show´s 1000

    But.. If I test your suggestion.. with i1 at M558.. the Value at WEB-interface is 0

    @DC42: No selftest at power on, no Light.. nothing.... The original in the Mashine.. and the spare ... no function.
    I try to messure with a mulltimeter.. the 5V.. at the DUEX.. no 5V.. no 3.3V.

    Thats what I mean.. is there any Jumper who should be set up?



  • @DC42 at a DUEX5 is there always 5V power at the PWM´s?
    Or only if the Chanel is called?

    I checked now.. the general Power at the DUEX... I use the GPIO-Pin.. GND - 5V and 3.3V.. it´s all OK.. 5V and 3.3V are OK at this point.
    But If I messure between GND (GPIO) and 5V at any PWM-Channel.. I get only 0.1V

    Hmm.. any Idea whats going on there?

    OH.. I check the Board-Layout.. and see.. the Jumpers at the Endstop-Voltage-Select is at 3.3V set.
    Is it save for the Board and the BLTouch, if I switch it to 5V?

    My origin BLT who´s in the printer, is the newest on.. (normaly with 3.3V & plastic-pin), but the spare is a little older with Alu-pin and 5V.

    But I´m wondering, that at the 5V-Pin nothing is to messure at the PWM-channel.. egual wich Channel....hmm.



  • No Ideas.. no hints for me?



  • New Info´s.. I found something out..

    I read this Thread..
    https://forum.duet3d.com/topic/10978/bltouch-isn-t-working-after-change-to-duex-5

    and test it at my configuration...
    And I see..
    If I start my Z-Axis for Probing.. my Heater 6 is going on (the LED).. hmm.. But What PWM is this Heater corresponding?

    I changed my Config.g to this

    M307 H7 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater 7 to free up PWM channel 5 on the Duex board.
    M307 H6 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater 7 to free up PWM channel x on the Duex board.

    Restart and I see.. no light goes on.. at Heater 6.. and If I start Homing Z, the Z-Axis go´s up.. to 0.. but.. the BLTouch have no light.. and no Pin-Down.. so it´s clear.. Z-Axis never stop..
    There is still no light on at the BLTouch.. hmm..

    Now my question:

    1. How can I see, Wich Heater corresponding wich what PWM-Channel?
    2. and how can I check this with G-Codes?
    3. At what time-step does the 5V-Pin have 5V?

    Ups .. strange. very strange!

    After I try something with the Parameters and Heaters...
    from M558 P5 H7 F500 T9000 X0 Y0 Z1:U1:V1:W1 I1
    to M558 P5 H5 F500 T9000 X0 Y0 Z1:U1:V1:W1
    or M558 P5 H7 F500 T9000 X0 Y0 Z1:U1:V1:W1 I1
    and M558 P9 H7 F500 T9000 X0 Y0 Z1:U1:V1:W1
    and back to M558 P5 H7 F500 T9000 X0 Y0 Z1:U1:V1:W1 I1

    Is not the same reaction as before...
    Now .. the heater LED is on, If I try to start a Probe... but the BLTouch-LED is off.. and no deploy... .. means no pin down or selftest.. nothing.

    He Guy´s.. please help me.. I´m stucking.. with this one Point.. and I have no Idea at the moment.


 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.