Duet 2 wifi heated bed heating when motherbord off



  • First of all, hope i put this in the right discussion. If not, im sorry.

    I am configuring my new printer with the duet 2 wifi, and thus far had no trouble with heating everything. However, at some point i wanted to set some basic temperature ranges. So with the G10 command i set an active and standbye temperature for both the hotend and the bed heater. This is where it gets interesting. Before, nothing happened, of course. After setting the G10 command suddenly the heated bed starts warming up (to?) as soon as power gets on the motherboard. However, the hotend still stays idle as before. And as soon as i get a connection to my motherboard again, and get into the web interface, i notice that the heated bed starts cooling down again. How can this happen? I have set the G10 command with the S and R back to 0 for the heated bed, and it stopped acting weird again. Is this a dangerous software error or am i doing something wrong here?

    I am using a e3d V6 hotend with a 220v 1000W silicone heatingpad and 280 Vac 10A SSR. I put my commands for the heater and tools down below.

    What am i doing wrong here?

    M308 S0 P"bedtemp" Y"Thermistor" A"Bed temperature" T117000 B4725 C7.06e-8 R4700 ; Put your own values here to set first thermistor ADC correction
    M950 H0 C"bedheat" Q10 T0 ; create bed heater
    M307 H0 B0 ; disable bang-bang mode for the bed heater
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C

    M308 S1 P"E0temp" Y"Thermistor" A"Hemera temperature" T116000 B4725 C7.06e-8 R4700 ; Put your own values here to set first nozzle thermistor ADC correction
    M950 H1 C"E0heat" T1 ; create hotend
    M950 J1 C"E0stop" ; use filament runout sensor to stop
    M307 H1 A423 C71.9 D1.2 V24.1 B0 ; e3d hotend met koeling
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Tool definitions
    M563 P0 D0 H0 ; Define tool 0, heated bed
    G10 P0 S100 R50 ; Set tool 0 operating and standby temperatures

    M950 F0 C"FAN0" ; set hotend fan
    M563 P1 D0 H1 F0 ; Define tool 1, extruder
    G10 P1 S260 R150 ; Set tool 1 operating and standby temperatures
    M92 E400 ; Set extruder steps per mm


  • administrators

    G10 does not operate on the bed heater, it operates on tools. The P parameter is a tool number, not a heater number.

    Please post your complete config.g file.



  • This is my complete configuration. The g10 command as described above is literally the only line i changed to get the problem described. I tried it multiple times, and gave the same reaction as described every time i changed it back.

    Added: The problem is with tool 0. I tried here to add heater 0, my bed heater to tool 0. Therefore I thought it would change the bed heater.

    ; Configuration file for factory testing Duet Ethernet and Wifi with V2.03 firmware


    FOR TESTING ONLY! USE https://configurator.reprapfirmware.org/ to generate configuration files for your printer!


    ; Communication and general
    M111 S0 ; Debug off
    M550 P3Dennis ; Machine name and Netbios name (can be anything you like)
    M551 Preprap ; Machine password (used for FTP)

    ;*** Networking
    M552 S1 ; Turn network on

    M555 P2 ; Set output to look like Marlin
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves

    M669 K1 ; switch to CoreXY mode

    ; Axis and motor configuration
    M569 P0 S0 ; Drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; Drive 1 goes forwards
    M569 P2 S0 ; Drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; Drive 3 goes forwards
    M569 P4 S1 ; Drive 4 goes forwards

    M574 X1 H1 P"xstop" ; set endstop configuration

    M574 Y1 H2 P"ystop" ; set endstop configuration

    ;M574 Z1 H2 ; set endstop configuration

    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; Set 16x microstepping with interpolation
    M92 X160 Y160 Z3215 ; Set axis steps/mm see extruder lower

    M906 X1300 Y1300 Z1300 E1000 I60 ; Set motor currents (mA) and increase idle current to 60%
    M201 X1000 Y1000 Z500 E1000 ; Accelerations (mm/s^2)
    M203 X2000 Y2000 Z400 E3600 ; Maximum speeds (mm/min)

    M566 X1200 Y1200 Z1200 E1200 ; Maximum instant speed changes mm/minute
    M671 X12:12:428:428 Y12:428:428:12 P0.5 ; adjusting screws at front left (12,12), rear left (12,428), rear right (428,428) and front right (428,12), thread pitch 0.5mm
    M208 X-8:447 Y-15:445 Z0:530 ; Set axis minima and maxima
    ; minima x as +7mm naar endstop y as +15mm naar endstop
    ; maxima x -8mm(-10!) tot X carriage Y -5 naar Z threaded rod

    ; Heaters and Thermistors
    ; Put your own values here to set the bed thermistor ADC correction

    M308 S0 P"bedtemp" Y"Thermistor" A"Bed temperature" T117000 B4725 C7.06e-8 R4700 ; Put your own values here to set first thermistor ADC correction
    M950 H0 C"bedheat" Q10 T0 ; create bed heater
    M307 H0 B0 ; disable bang-bang mode for the bed heater
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C

    M308 S1 P"E0temp" Y"Thermistor" A"Hemera temperature" T116000 B4725 C7.06e-8 R4700 ; Put your own values here to set first nozzle thermistor ADC correction
    M950 H1 C"E0heat" T1 ; create hotend
    M950 J1 C"E0stop" ; use filament runout sensor to stop
    M307 H1 A423 C71.9 D1.2 V24.1 B0 ; e3d test hotend met koeling
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C

    ;M307 H1 A414.8 C218.2 D4.0 V24.1 B0 originele hotend
    ;M307 H1 A580 C95.6 D1.5 V24.1 B0 e3d test hotend kaal

    M570 H0 P5 T5 S180 ; Heated bed will give error if temperature has anomaly of over 5 degree for more than 5 seconds. after 180 seconds the print will stop
    M570 H1 P5 T10 S180 ; Hot end will give error if temperature has anomaly of over 10 degree for more than 5 seconds. after 180 seconds the print will stop

    ; Fans

    ; Tool definitions
    M563 P0 D0 H0 ; Define tool 0, heated bed
    G10 P0 S0 R0 ; Set tool 0 operating and standby temperatures

    M950 F0 C"FAN0" ; set hotend fan
    M563 P1 D0 H1 F0 ; Define tool 1, extruder
    G10 P1 S260 R150 ; Set tool 1 operating and standby temperatures
    M92 E400 ; Set extruder steps per mm

    ; Z probe and compensation definition
    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F100 T2000 ; Z probe mode
    G31 X-25 Y-34 Z1.7 P25 ; Set the zprobe height and threshold for bltouch
    M950 S0 C"exp.heater3"

    ;Mesh bed level
    M557 X80:450 Y100:450 P2

    ;*** If you are using axis compensation, put the figures in the following command
    M556 S78 X0 Y0 Z0 ; Axis compensation here
    M208 S1 Z-0.2 ; set minimum Z

    ;Filament runout sensor
    ;M581 P1 S1 T2 R0 ; Filament run-ou sensor triggers a pause
    M591 D0 P1 C"e0stop" S0

    T0 ; select first hot end

    ;Stall Detection(no used)
    ;M574 Y1 S4 ; Y axis stall detection
    ;M915 P1:9 S3 F1 R0 ; Y axis stall detection


  • Moderator

    @Dennisdaan2 said in Duet 2 wifi heated bed heating when motherbord off:

    FOR TESTING ONLY! USE https://configurator.reprapfirmware.org/ to generate configuration files for your printer!

    Your config file as it is now is a bit of a mess. I suggest you generate a fresh one from the configurator.

    Having a clean stock config file will make troubleshooting much much easier.

    Also please verify what firmware version is installed with M115.

    Until we can get things sorted out, disconnect your bed from the SSR so that it isn't getting power. You can still tell when the SSR is being activated by the LED on it hopefully.



  • @Phaedrux
    Ah yes, that might be. I tried to generate the full code withoud the use of the configurator to know what is actually written in the firmware. I will use the configurator to fix the mess, and give an update.



  • So I have reconfigured the whole config file with the configurator and i figured out the problem.
    If you set an active temperature for the bed in m140 command of lets say 100 degree and standbye of 80 degree. But in the web interface you set the bed heater off, obviously nothing is happening, as it should. until the moment that you turn off the printer, on which the bed suddenly starts to heat the bed, with no chance to control the heating process!! then as soon as the printer started up completly, and you get back into the web interface it shuts the heating process down and raises a fault since the heater was supposed to be off.
    I replicated this for a small amount of time by restarting the duet after a configuration. But i also noticed the duet needs more time after an emergency shutdown, in this case meaning more time of heating before the duet raises a fault. With the m140 command it seems like it just starts heating withoud checking if it is actually allowed to in the web interface.

    My new configuration

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 3)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.4 on Fri Oct 23 2020 16:47:43 GMT+0200 (Midden-Europese zomertijd)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"3Dennis" ; set printer name
    M669 K1 ; select CoreXY mode

    ; Network
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S1 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S0 ; physical drive 2 goes backwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards

    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation

    M92 X160.00 Y160.00 Z3215.00 E400.00 ; set steps per mm
    M566 X1500.00 Y1500.00 Z60.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X3000.00 Y3000.00 Z360.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X1000.00 Y1000.00 Z50.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X1300 Y1300 Z1300 E1000 I40 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X-8 Y-15 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X447 Y444 Z530 S0 ; set axis maxima
    ; minima x as +7mm naar endstop y as +15mm naar endstop
    ; maxima x -8mm(-10!) tot X carriage Y -5 naar Z threaded rod

    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"ystop" ; configure active-high endstop for high end on Y via pin ystop
    M574 Z1 S2 ; configure Z-probe endstop for high end on Z

    ; Z-Probe
    M950 S0 C"exp.heater3" ; create servo pin 0 for BLTouch
    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F100 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P200 X-25 Y-34 Z1.7 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X30:410 Y30:410 S380 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4725 C7.06e-8 ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0 ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M307 H0 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M307 H0 A85.7 C164.4 D1.4 V24.3 B0 ; Bed with glass
    ;M307 H0 A133 C283 D1.1 V24.3 B0 ; Bed with glass old
    M140 H0 S100 R80
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C

    M308 S1 P"e0temp" Y"thermistor" T100000 B4725 C7.06e-8 ; configure sensor 1 as thermistor on pin e0temp
    M950 H1 C"e0heat" T1 ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M307 H1 A445 C79.1 D1.4 V24.2 B0 ; e3d test hotend with cooling
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500 ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T50 ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M575 P1 S1 B57600 ; enable support for PanelDue


  • Moderator

    @Dennisdaan2 said in Duet 2 wifi heated bed heating when motherbord off:

    M140 H0 S100 R80

    Remove that entirely from your config.g

    You've misunderstood how M140 works.

    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Gcode?revisionid=HEAD#Section_M140_Set_Bed_Temperature_Fast_or_Configure_Bed_Heater

    All you should have is M140 H0 that sets the H0 heater as a bed heater. Using S and R turns on the heater. The web interface isn't going to stop that. M140 S100 R80 will turn on the heater as soon as it's executed.


Log in to reply