Z axis issue



  • My Z axis became stiff and very noisy.

    Its hard to move by hand and makes the same noise as it is at the end of the frame.

    Other axis are OK.

    What could be wrong?

    Thanks

    m122

    === Diagnostics ===
    RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet version 2.05.1 running on Duet WiFi 1.02 or later
    Board ID: 08DLM-996AL-K65SJ-6J1F6-3S86P-KV0LY
    Used output buffers: 1 of 24 (13 max)
    === RTOS ===
    Static ram: 25712
    Dynamic ram: 93160 of which 0 recycled
    Exception stack ram used: 360
    Never used ram: 11840
    Tasks: NETWORK(ready,752) HEAT(blocked,1232) MAIN(running,3800) IDLE(ready,160)
    Owned mutexes:
    === Platform ===
    Last reset 02:29:36 ago, cause: power up
    Last software reset at 2020-11-04 10:14, reason: User, spinning module GCodes, available RAM 11764 bytes (slot 2)
    Software reset code 0x0003 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x0441f000 BFAR 0xe000ed38 SP 0xffffffff Task 0x4e49414d
    Error status: 0
    Free file entries: 10
    SD card 0 detected, interface speed: 20.0MBytes/sec
    SD card longest block write time: 0.0ms, max retries 0
    MCU temperature: min 29.6, current 38.7, max 39.4
    Supply voltage: min 12.7, current 12.8, max 12.9, under voltage events: 0, over voltage events: 0, power good: yes
    Driver 0: standstill, SG min/max not available
    Driver 1: standstill, SG min/max not available
    Driver 2: standstill, SG min/max not available
    Driver 3: standstill, SG min/max not available
    Driver 4: standstill, SG min/max not available
    Date/time: 2020-11-11 22:09:23
    Cache data hit count 4294967295
    Slowest loop: 4.88ms; fastest: 0.06ms
    I2C nak errors 0, send timeouts 0, receive timeouts 0, finishTimeouts 0, resets 0
    === Move ===
    Hiccups: 0, FreeDm: 160, MinFreeDm: 159, MaxWait: 8766429ms
    Bed compensation in use: none, comp offset 0.000
    === DDARing ===
    Scheduled moves: 11, completed moves: 11, StepErrors: 0, LaErrors: 0, Underruns: 0, 0
    === Heat ===
    Bed heaters = 0 -1 -1 -1, chamberHeaters = -1 -1
    === GCodes ===
    Segments left: 0
    Stack records: 1 allocated, 0 in use
    Movement lock held by null
    http is idle in state(s) 0
    telnet is idle in state(s) 0
    file is idle in state(s) 0
    serial is idle in state(s) 0
    aux is idle in state(s) 0
    daemon is idle in state(s) 0
    queue is idle in state(s) 0
    autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    === Network ===
    Slowest loop: 15.54ms; fastest: 0.00ms
    Responder states: HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) FTP(0) Telnet(0) Telnet(0)
    HTTP sessions: 1 of 8

    • WiFi -
      Network state is running
      WiFi module is connected to access point
      Failed messages: pending 0, notready 0, noresp 0
      WiFi firmware version 1.23
      WiFi MAC address 98:f4:ab:dc:26:38
      WiFi Vcc 3.39, reset reason Turned on by main processor
      WiFi flash size 4194304, free heap 25592
      WiFi IP address 192.168.68.113
      WiFi signal strength -70dBm, reconnections 0, sleep mode modem
      Socket states: 0 0 0 0 0 0 0 0

    M906
    Motor current (mA) - X:800, Y:800, Z:800, E:1000, idle factor 50%



  • always post your config.g

    but it sounds like a mechanical issue.

    check each moving part that it can move on its own.
    maybe grease/oil the bearings.


  • Moderator

    What type of printer is this? Describe your z axis.



  • @Veti I greased and reassembled the axis
    And it looks OK now

    10x


Log in to reply