Endtops Low and High



  • Thanks so much for the answers, if you look at my avatar you can see the setup I have.

    Thanks David "The endstops switches terminate homing moves only." this answers a question that was bugging me.
    Thanks Ian you also cleard up a couple of questions.

    Now I tried moving G1 X-400 S1 (I have 400x400mm) now here is where things got of track instead of going towards the endstop it went in the other direction
    using G1 X410 S1 it moved towards the endstop and stopped not going the full 410 so I would think the endstop is working.
    home Y the same why now the head is in the upper right (back) corner looking from Top and will not move back towards the front because it thinks that it home X Y
    it only moves towards the back and to the right just a couple os step because then it hits the end.
    So something here is backwards.

    Here is my config
    M667 S1
    M569 P0 S1
    M569 P1 S1
    M569 P2 S1
    M574 X1 Y1 Z2 S1 Here for sure something is wrong
    M92 X200 Y200 Z200
    M208 X400 Y400 Z400
    M208 X0 Y-32 Z-1 S1

    will play around to see if i get it to move correctly, hey I'm getting there


  • administrators

    Have you checked that the axes are moving in the correct direction? Send G91 to use relative coordinates. Then G1 X10 should move the head 10mm in the +X direction , and G1 X-10 should move the head 10mm in the -X direction. Check the Y axis is the same way. If any axes are moving the wrong way, adjust the M569 P0 and P1 commands to get them right.



  • Tried G1 then G1 X10 the head moves from left to right G1 X-10 moves the head from right to left
    Same for G1 Y10 moves from front to back G1 X-10 back to front. Starting from the left bottom.
    back
    Y
    |
    |
    | Top View
    |
    |
    0–-------------------- X
    front

    left motor was supposed to be Y while right X but had to switch them to get the correct movement when following the giude in
    Configuring RepRapFirmware for a CoreXY printer


  • administrators

    Good, your axes are moving in the correct directions. Now set up your M574 command to specify whether each endstop switch is at the low (minimum) end or the high (maximum) end, set up the M208 commands to specify the upper and lower limits of each axis, and set up the homing files as described at https://duet3d.com/wiki/Configuring_RepRapFirmware_for_a_Cartesian_printer#Homing_files and https://duet3d.com/wiki/Configuring_RepRapFirmware_for_a_CoreXY_printer#Homing_files. You can use the online configuration tool to generate these commands if you wish.



  • Thanks David will do as soon as I get home. Wife made me take here to the beach wont be back until 02/01/18 ;(

    Well I can finally read up some documentation.



  • Finally back home tried setting up starts to act almost correctly but I need to know in Web Control Head Moviment
    does a +1 = 1 mm? when I do home X and Y when I go back to zero I see the position is 120 x 120 and not 0 x 0.
    I do have a 400mm + bed. Does i8t have something to do with the steppers settings?


  • administrators

    Yes +1 should move the head 1mm in the +x direction, +10 should move it 10mm in the +X direction, and so on. If it moves the wrong amount, check the steps/mm settings, which are defined in the M92 command in config.g.



  • Hi David thanks and Yes I was reading the M92 command but how do I calculate the steps, right now I have 200 for all three.
    So I know its wrong but rather than trial and error if I know how it would be better- 🙂
    I have 0.9 stepper motors.


  • administrators

    1. How many teeth are there on the stepper motors pulleys? Are they GT2 pulleys and belts?

    2. Is your G92 command before or after any M350 command that you have in config.g? if it is after, what M350 parameters are you using?

    3. Are the motors 0.9deg or 1.8deg?



  • @dc42:

    1. How many teeth are there on the stepper motors pulleys? Are they GT2 pulleys and belts?
    Yes have GT2 20 tooth pulleys and belts

    2. Is your G92 command before or after any M350 command that you have in config.g? if it is after, what M350 parameters are you using?
    I have a M92 X150 Y150 Z150 ; Set axis steps/mm was 200 I changed it to 150 but still not correct. I can not find a G92 command
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; Set 16x microstepping with interpolation

    3. Are the motors 0.9deg or 1.8deg?

    0.9deg stepper motors


  • administrators

    Sorry, I meant M92 not G92. For 20 tooth GT2 pulleys and 0.9deg motors, steps/mm should be 160 on X and Y.



  • Thanks Davis will change now and try it-


Log in to reply