Magnetic Rotating Filament Sensor not working



  • Hi,
    i have a corexy(With a Duet3-board), with 4 indepentable z-axis and one toolboard running.
    Now i tried to integrate the rotating filament sensor and iam struggeling to get it done.

    My Config looks currently like:
    ; Filament sensor
    M591 D0 P3 C"io3.in" S0 R70:130 E3.0 A0 L24.8; NB 17-7-2020

    i also tried
    ; Filament sensor
    M591 D0 P3 C"io3.in" S1 R70:130 E3.0 A0 L24.8; NB 12-7-2020

    With the M122 command i get the following
    === Filament sensors ===
    Extruder 0: pos 93.87, errs: frame 0 parity 0 ovrun 0 pol 0 ovdue 0

    (the pos 93.87 changes correctly with the filament length from 0 to 360)

    With the M591 D0 command i get:
    Duet3D rotating magnet filament monitor v3 on pin io3.in, disabled, sensitivity 28.80mm/rev, allow 70% to 130%, check every 3.0mm, version 3, mag 128 agc 104, no calibration data

    -The led is lighting correctly. it flash green fast while extruding
    -Cabeling i checked - its ok
    -i have two of the magnetic sensor - both have the same problem
    -my cabeling is 90cm long

    I also tried to increase the agc-value by sanding the housing. but its only sometimes below 100. and its very close the sensor.

    Can somebody give me some advice what i can try?



  • Ok, maybe i have to connect it directly to the toolboard?



  • This seems also not the solution:

    Error: M591: Remote ports not yet supported by this command



  • @Nathan said in Magnetic Rotating Filament Sensor not working:

    Error: M591: Remote ports not yet supported by this command

    Found the problem:

    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Duet_3_firmware_configuration_limitations

    Filament monitors for extruders driven by expansion boards and tool boards are not yet supported. Support is planned in release 3.3.0. The filament monitor will need to be connected to the board driving the corresponding extruder.


Log in to reply