No connection to Duet-Wifi



  • Ok, I'll do that.

    BTW, I made a quick test, yesterday, with a power supply connected to Vin: no success (I still need to check if the wifi re-connect every minute, like when powerd up through usb).

    Another question: I saw in the wifi status that it uses ip 192.168.1.14 (not sure of the ip, but not 1.1), but really connected to 192.168.0.169 (address given by my dhcp server). What does it mean?


  • administrators

    I think you mean that the IP address was set to 192.168.1.14 in the M552 command in config.g. That parameter is ignored on the Duet WiFi. With 1.18 and earlier firmware it always uses DHCP. With 1.19 series beta firmware, you have the option of setting a static IP address.



  • Ok!



  • Which format do you want? Where do I send it to you?



  • I just noticed, when the wifi restarts, it says: 'reset reason: Exception'…


  • administrators

    @fma:

    I just noticed, when the wifi restarts, it says: 'reset reason: Exception'…

    That explains it! In that case I suggest you try the 1.19beta series firmware. See https://duet3d.com/wiki/DuetWiFiFirmware_1.19beta.



  • I get en error when I try to execute the SetNetwork macro:

    M98 PSetNetwork
    <<< 20:37:39.937 : Can't open 0:/sys/0 to read, error code 4

    What can be the problem?



  • Ok, I gave the gcode manually.

    This time, when I try to connect on the web interface, I see:

    20:46:54.363 : New conn on socket 0 for local port 0
    20:46:54.363 : HTTP connection accepted
    20:46:54.366 : Found responder
    20:46:54.366 : Received 383 bytes
    20:46:54.370 : Sending reply, file = yes
    20:46:54.372 : HTTP req, command words { GET / HTTP/1.1 }, parameters { }
    20:46:54.372 : New conn on socket 1 for local port 0
    20:46:54.372 : HTTP connection accepted
    20:46:54.374 : Found responder

    But still no answer :o(((


  • administrators

    @fma:

    I get en error when I try to execute the SetNetwork macro:

    M98 PSetNetwork
    <<< 20:37:39.937 : Can't open 0:/sys/0 to read, error code 4

    What can be the problem?

    I don't know, the M98 command works fine for me, whether I provide name of a file that is present, or the name of a file that isn't (I get an error message which includes the name of the file I asked for). But if you created SetNetwork in the /macros folder, you need to send M98 P/macros/SetNetwork to run it.

    Or perhaps you have something strange in tur SetNetwork macro file?


  • administrators

    @fma:

    Ok, I gave the gcode manually.

    This time, when I try to connect on the web interface, I see:

    20:46:54.363 : New conn on socket 0 for local port 0
    20:46:54.363 : HTTP connection accepted
    20:46:54.366 : Found responder
    20:46:54.366 : Received 383 bytes
    20:46:54.370 : Sending reply, file = yes
    20:46:54.372 : HTTP req, command words { GET / HTTP/1.1 }, parameters { }
    20:46:54.372 : New conn on socket 1 for local port 0
    20:46:54.372 : HTTP connection accepted
    20:46:54.374 : Found responder

    But still no answer :o(((

    That debug info looks correct except that it should say port 80 not port 0. If it is sending the reply to port 0, that would explain the problem. But if the request really was addressed to port 0, the HTTP responder should not have accepted it, unless you told it that you were using port 0 in a M586 command.

    Can you run Wireshark on the PC and get a trace of the connection attempt? Filter the Wireshark display by the IP address of the Duet.



  • @dc42:

    I don't know, the M98 command works fine for me, whether I provide name of a file that is present, or the name of a file that isn't (I get an error message which includes the name of the file I asked for). But if you created SetNetwork in the /macros folder, you need to send M98 P/macros/SetNetwork to run it.

    Or perhaps you have something strange in tur SetNetwork macro file?

    The content is correct, I triple checked. And it gives the same result with the complete path.



  • @dc42:

    Can you run Wireshark on the PC and get a trace of the connection attempt? Filter the Wireshark display by the IP address of the Duet.

    I did; just tell me the format you want, and where to send the trace. I can send you a pcap file, or a pure ascii trace…



  • I made a new test, and this time I get:

    09:15:28.941 : New conn on socket 0 for local port 80
    09:15:28.943 : HTTP connection accepted
    09:15:28.943 : Found responder
    09:15:28.943 : Received 404 bytes
    09:15:28.947 : Sending reply, file = yes
    09:15:28.949 : HTTP req, command words { GET / HTTP/1.1 }, parameters { }

    but still no answer… Looks like the debug info was messy.

    Could it be a hardware problem? I ask because firmware 1.18.1 was crashing... And the fact I can't load a file with M98 (I check the SD card, which is not corrupted).

    BTW, if the SD card can't be read, it could also explain why it does not answer... But firmware was correctly loaded from card! I'm puzzled.


  • administrators

    To check that the SD card can be read, run M503.

    You can also use M98 to run other macros, e.g. M98 Phomeall.g

    If the Wireshark trace is short, post it here as ascii. Otherwise put the .pcap file on a file sharing site and post a link to it.

    We know that the pre-1.19 WiFi module firmware used to crash repeatedly for a very small number of users. The same Duet would work perfectly when attached to one network but crash when connected to a different network. We never tracked this down because we couldn't reproduce it. The version 1.19 WiFi firmware is largely rewritten, uses very little of the ESP8266 Arduino core, and shifts most of the server functionality to the main processor of the Duet where we can track down any issues much more easily.

    HTH David



  • Ok, I see. pcap file is here:

    https://sys.gbiloba.org/owncloud/index.php/s/wXQK1JBNIyaoRNm

    But I'm now in troubles: I tried to totally erase the firmware, using the erase button, but I'm unable to flash it again! I tried to use bossa, a free linux tool (still waiting from Atmel web site for their soft, but I don't get any notification once registered. When things go wrong…). The strange thing is I still have /dev/ttyACM0 port, but nothing related to bossa.

    [2634139.039937] usb 5-1: New USB device found, idVendor=03eb, idProduct=6124
    [2634139.039941] usb 5-1: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
    [2634139.043067] cdc_acm 5-1:1.0: ttyACM0: USB ACM device

    But I'm also unable to send gcodes on this port, so I think there is no more firmware in the flash…



  • Ok, I was able to flash again the firmware using Atmel tool. But it didn't fix the com problem.

    I tried to enable telnet and ftp. Only ftp works; telnet does not answer neither.

    Strange thing: after the telnet connexion, I initiate a new web connexion, and I got:

    12:39:43.153 : New conn on socket 0 for local port 23 <<<<<<<
    12:39:43.153 : HTTP connection accepted
    12:39:43.155 : Found responder
    12:39:43.155 : Received 404 bytes
    12:39:43.159 : Sending reply, file = yes
    12:39:43.162 : HTTP req, command words { GET / HTTP/1.1 }, parameters { }
    12:40:04.388 : Client disconnected on socket 0
    12:40:04.388 : Can't send anymore

    Port number seems to be wrong (I think it is only in debug message).



  • Arrgglll!!!! I made a test with a windows machine, running firefox, and it works!!!

    WTF? Why firefox nor chromium does not work from my linux machine???!!???


  • administrators

    If you get a Wireshatk trace from the Windows machine too, perhaps we be able to spot the difference.



  • If all my problems are related to the wifi module, it would be better for me to switch to the ethernet version.

    Is it possible to make an exchange?



  • Here is the pcap file recorded from a Windows machine:

    https://sys.gbiloba.org/owncloud/index.php/s/DssgVCz78OtqBGq


Locked
 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.