Firmware 1.16 released



  • Hey, what would be the easy way to find out (short of extracting the board from under the bed or reading through the diffs) what is the new P3? I mean, what was P3 (in terms of M42) before the upgrade is now what? I can't clean my nozzle without find that out 😉 I'm not sure the wiki reference helps much…


  • administrators

    P3 was never officially supported because it is the I2C Data pin, now used to communicate with Duet expansion boards. Try another pin. For example, P60 = CS5 = physical pin 50 on the expansion connector.



  • @dc42:

    P3 was never officially supported because it is the I2C Data pin, now used to communicate with Duet expansion boards. Try another pin. For example, P60 = CS5 = physical pin 50 on the expansion connector.

    Thanks! That means having to remove bed, but at least I know why now 😉

    I tried to find what pins are officially supported, but IIRC all I found was "temporary" 0xff bitmask in "#if 1" block or something like that 😉



  • @dc42:

    P3 was never officially supported because it is the I2C Data pin, now used to communicate with Duet expansion boards. Try another pin. For example, P60 = CS5 = physical pin 50 on the expansion connector.

    P60 doesn't seem to do anything to CS5, though P61 does affect E3_STOP, so I'm fine.



  • BTW, the wiki page about unused pins https://duet3d.com/wiki/Using_servos_and_controlling_unused_I/O_pins mentions M206 as a command to disable fan, which, I believe, is M106.


  • administrators

    Thanks for pointing that out, I have corrected it.



  • I tried upgrading all updates through the web interface and it didn't update. I then tried the alternate method and loaded the files into the /sys folder and connected to through USB. I updated the main firmware and the web controls but got an error on the Web server file saying the file was not found (even though it was there). I continued to try different files and it continued not to work. now when I try to log into the web interface I get an error. {"err": "404: / NOT FOUND"}

    Any idea why the error is there? I am assuming it is because of the web server file not found issue. Any idea why the file cant be found? Or why I keep having trouble updating firmware through the web interface?


  • administrators

    If it's a Duet WiFi then the DuetWebControl.bin hasn't installed correctly. Download DuetWebControl-1.13.bin, rename it to DuetWebControl.bin and copy it to the /sys folder on the SD card. Then put the SD card in the Duet, start and connect to the Duet, and send M997 S2 to install it. Installation takes several minutes, until the blue LED on the wifi module stops flashing.



  • Sorry should have said that, yes it is a Duet WiFi. Ill check this when I get back home to see if it helps.
    Thanks for the help!



  • on the http://reprap.org/wiki/G-code#M280:_Set_servo_position

    the Example is
    "Example
    M300 P1 S50 "

    its M280 right?

    I'm not sure if you guys can edit that… I'm sure you can.
    Fantastic work all!!!! just in time ! needed that servo functionality! 🙂

    ~Russ


  • administrators

    Thanks for pointing that out. I have corrected it.



  • NP,

    also, is the current 1.16 firmware the same as the 1.16 RC3? ( i cant even find that version)

    i used a file that was updated "8 hrs ago" and when checking using the web interface… i get V1.16 but no other info, the date is 11-9-16

    it was stated in the other thread that you fixed some PWM errors for the Duet 8.5 for servo control, i just want to make sure i have the correct version as I'm trying to test some servo controls with a duet 8.5

    Thanks !!!

    ~Russ



  • also, when using the command "M307 H# A-1 C-1 D-1"

    i get no feed back in the command line.

    but if i just enter "M307 H#" after using "M307 H# A-1 C-1 D-1" then and only then do i get "Heater # is disabled"

    just FYI

    ~Russ


  • administrators

    @Russ:

    also, when using the command "M307 H# A-1 C-1 D-1"

    i get no feed back in the command line.

    but if i just enter "M307 H#" after using "M307 H# A-1 C-1 D-1" then and only then do i get "Heater # is disabled"

    just FYI

    ~Russ

    That is as intended. Most commands generate no output when they succeed, and most commands report current values if you invoke them with no or minimal parameters.



  • I installed all three binaries in my printer, and tried a print. Temperature control and fan control a Lot better. But all my stepper motors start and stop now all going in a Strate line. Is there a Configuration change?

    [[language]]
    ; Configuration file for RepRap Ormerod
    ; RepRapPro Ltd
    ;
    M111 S0                                          ; Debug on
    M550 PTricolour Mendel WIFI
    M551 Pgdww1620
    M540 P0xBE:0xEF:0xDE:0xAD:0xFE:0xEA              ; Set the MAC address
    M552 S1				                             ; Enable WiFi
    
    M555 P2                                          ; Set output to look like Marlin
    M575 P1 B57600 S1                                ; Comms parameters for PanelDue
    M906 X800 Y1000 Z800 E800:800                    ; Motor currents (mA)
    
    M305 P0 R4700 T10000 B3988                       ; set bed thermistor parameters
    M307 H0 A117.7 C395.8 D1.8 B0                    ; set Heater 0 PID
    M307 H1 A662.1 C75.5 D5.9 B0                     ; set Heater 1 PID
    
    M574 X0 S1                                       ; Set endstop configuration
    M574 Y2 S0                                       ; Set endstop configuration
    M574 Z0 S1                                       ; Set endstop configuration
    
    M569 P0 S0                                       ; Set X Axis Direction
    M569 P1 S1                                       ; Set Y Axis Direction
    M569 P2 S0                                       ; Set Z Axis Direction
    M569 P3 S0                                       ; Set E0 Axis Direction
    M569 P4 S0                                       ; Set E1 Axis Direction
    
    M558 P1 X1 Y0 Z1                                 ; Set Z probe type
    M92 X100.25 Y100.25 Z4001.50 E420.00:420.00      ; Set axis steps per unit
    M570 S180                                        ; Set heater timeout
    M667 S0                                          ; set Cartesian mode
    
    M350 X16 Y16 Z16 E16:16 I0                       ; Set microstepping mode
    
    M563 P0 D0 H1                                    ; Create tool 0 = Color 1
    M563 P1 D1 H1                                    ; Create tool 1 = Color 2
    M563 P2 D2 H1                                    ; Create tool 2 = Color 3
    
    G10 P0 X00.0 Y0.0 Z0.0 S0 R0                     ; Set tool 0 operating and standby temperatures
    G10 P1 X00.0 Y0.0 Z0.0 S0 R0                     ; Set tool 1 operating and standby temperatures
    G10 P2 X00.0 Y0.0 Z0.0 S0 R0                     ; Set tool 2 operating and standby temperatures
    
    M106 P2 T45 H1                                   ; Fan control, Thermostatic on Heater H1
    M106 P0 F75 B1                                   ; Fan control, Cooling fan
    
    M572 D0 S0.05                                    ; Set extruder 0 pressure advance
    M572 D1 S0.05                                    ; Set extruder 1 pressure advance
    
    M201 X800 Y800 Z15 E1000                         ; acceleration tweaks for improved finish
    M203 X15000 Y15000 Z150 E3600                    ; speed tweaks for improved finish
    
    M208 X200 Y200 Z120                              ; set axis max travel
    M208 X0.0 Y0.0 Z0.0 S1                           ; set axis minimum (adjust to make X=0 the edge of the bed)
    
    G21                                              ; Work in millimetres
    G90                                              ; Send absolute coordinates...
    M83                                              ; relative extruder moves
    
    G31 P500 Z0.35                                   ; Set the probe height and threshold PLA = 0.65, ABS = 0.75
    T2
    M500                                             ;Store setting in EEPROM
    
    


  • @dc42:

    @Russ:

    also, when using the command "M307 H# A-1 C-1 D-1"

    i get no feed back in the command line.

    but if i just enter "M307 H#" after using "M307 H# A-1 C-1 D-1" then and only then do i get "Heater # is disabled"

    just FYI

    ~Russ

    That is as intended. Most commands generate no output when they succeed, and most commands report current values if you invoke them with no or minimal parameters.

    Thank you!

    servo's working just fine!!

    https://www.youtube.com/watch?v=50i_HihgNto

    so thankful for all the hard work!

    ~Russ


Locked
 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.