Bed leveling not working with Firmware 1.21



  • When I was on 1.19, G29 resulted in the probe being deployed and the bed getting probed every 40mm starting from the left front going left to right and then proceeding like that moving back 40mm and repeating until it reached the right rear.

    Now on 1.21, The probe does not deploy and the x y moves erratically and the bed goes up and down and makes all sorts of weird movements and ocasionally grinding at the ends of movements and I have to hit emergency stop before the printer tears itself apart. I have followed the set up guide for the bl touch in the new wiki and I can home all successfully. I can even home z successfully and the probe deploys and retracts when it is supposed to. But it will not run through a mesh bed leveling routine.

    I have a Hypercube corexy with bl touch.


  • administrators

    1. Did you home all axes before running G29?

    2. Which probe type are you using in the M558 command? There is a new type 9 now, specifically for bltouch. But if probe type 5 was working for you before, it should still worki in 1.21.

    3. Please post your config.g file.



  • I typed in G28. All axis home correctly. Then I type in G29 and it starts doing the weird movements and the bl touch never deploys. The probe type is set for P5. It worked fine in 1.19.2. I will post my config.g file in a bit.



  • Here is my config.g file as requested. It was generated by the reprap configurator.

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.20 or newer)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Sat Mar 24 2018 15:13:18 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)

    ; General preferences
    G90 ; Send absolute coordinates…
    M83 ; ...but relative extruder moves

    M667 S1 ; Select CoreXY mode

    ; Network
    M550 PHypercube ; Set machine name
    M551 PPreprap ; Set password
    M552 S1 ; Enable network
    M587 S"SSID" P"password" ; Configure access point and IP addresses. You can delete this line once connected
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ; Disable Heater 3 to use for bl touch

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; Drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; Drive 1 goes forwards
    M569 P2 S1 ; Drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; Drive 3 goes forwards
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X80 Y80 Z400 E385.05 ; Set steps per mm
    M566 X600 Y600 Z24 E300 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X18000 Y18000 Z600 E1500 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X2000 Y2000 Z100 E10000 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E800 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X300 Y300 Z270 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S0 ; Set active low endstops

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M558 P5 H5 F500 T4000 X0 Y0 Z1 ; Set Z probe type to switch and the dive height + speeds
    G31 P25 X34 Y15 Z0 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X35:270 Y35:270 S40 ; Define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B3950 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; Set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4725 C7.060000e-8 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280 ; Set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T45 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P2 S1 I0 F500 H1 T45 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Automatic saving after power loss is not enabled

    ; Custom settings are not configured


  • administrators

    Please provide your deployprobe.g and retractprobe.g files too.

    If you send M401, does the bltouch deploy? And does M402 retract it?



  • Deployprobe.g

    ; deployprobe.g
    ; called to home all axes
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Sat Mar 24 2018 15:13:18 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)

    M564 S0 ; don't apply limits
    G1 X25 Y93 Z40 F10000 ; put probe arm next to belt
    G1 X-5 F500 ; move probe arm across belt
    G1 X12 F1000 ; move probe back
    G1 X150 Y150 F10000 ; move to somewhere sensible
    M564 S1 ; apply limits again

    Retractprobe.g

    ; retractprobe.g
    ; called to home all axes
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Sat Mar 24 2018 15:13:18 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)
    M564 S0 ; don't apply limits
    G1 Z40 F10000 ; raise head
    G1 X-59 Y66 Z35 ; move over the post
    G1 Z7 F500 ; push probe down on post
    G1 Z35 F10000 ; raise head again
    G1 X0 Y0 ; move to somewhere sensible
    M564 S1 ; apply limits again

    And no, M401 and M402 do not work. I think my retract and deploy files are messed up, but not sure what should be in them.



  • Well, I tried something and it worked. I took all that stuff out of the deploy and retract files and put in the respective M280 commands. Now when I homeall, it homes all the axis like it is supposed to and when I type G29, it deploys the probe and probes my bed just like it is supposed to and then retracts the probe.


  • administrators

    I'm glad you got it working. Your deployprobe and retractprobe files were for the old Allen key style of probe, not for a bltouch.


 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.