BLTouch wont deploy



  • Hope someone can help with this issue....

    I have an Ender 5 with a genuine v2.2 BlTouch that refuses to deploy when I home. I just replaced the Creality (BlTouch working fine) board with a Duet Maestro. When I click home all, the x and y axis home as normal, the bed moves up but the probe will not deploy.
    On power up the probe will do a self test with no error. I can also send M401 and M402 commands successfully.

    I'm quite new to the RepRap firmware so any help would be greatly appreciated.

    Thanks,

    Phill

    Config.g
    ; Configuration file for Duet Maestro (firmware version 1.21)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2 on Fri Apr 12 2019 09:17:10 GMT+1000 (Australian Eastern Standard Time)

    ; General preferences
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves

    ; Network
    M550 P"Phill's Ender 5 Duet" ; Set machine name
    M552 P0.0.0.0 S1 ; Enable network and acquire dynamic address via DHCP
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; Drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; Drive 1 goes forwards
    M569 P2 S0 ; Drive 2 goes backwards
    M569 P3 S1 ; Drive 3 goes forwards
    M350 X32 Y32 Z32 E64 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X160.00 Y160.00 Z800.00 E407.44 ; Set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z180.00 E120.00 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z1200.00 E1200.00 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z100.00 E250.00 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800.00 Y800.00 Z800.00 E800.00 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X230 Y225 Z300 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 Z1 S1 ; Set active high endstops

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M558 P9 H2 F120 T6000 ; Set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P25 X-44 Y-15 Z2.5 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:6 Y15:195 S20 ; Define mesh grid

    ; Heaters
    M307 H0 B0 S1.00 ; Disable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M305 P0 T100000 B4138 R2200 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; Set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4138 R2200 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280 ; Set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Fans
    M106 P0 S0.65 I0 F20 H-1 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S0.65 I0 F20 H-1 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P2 S0.85 I0 F5000 H1 T100 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Automatic saving after power loss is not enabled

    ; Custom settings

    Deployprobe.g
    ; deployprobe.g
    ; called to deploy a physical Z probe
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2 on Fri Apr 12 2019 09:17:11 GMT+1000 (Australian Eastern Standard Time)
    M280 P64 S10

    Retractprobe.g
    ; retractprobe.g
    ; called to retract a physical Z probe
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2 on Fri Apr 12 2019 09:17:11 GMT+1000 (Australian Eastern Standard Time)
    M280 P64 S90

    Homez.g
    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2 on Fri Apr 12 2019 09:17:12 GMT+1000 (Australian Eastern Standard Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 Z2 F6000 S2 ; lift Z relative to current position
    G90 ; absolute positioning
    G1 S1 Z-305 F3000 ; move Z down until the endstop is triggered
    G92 Z0 ; set Z position to axis minimum (you may want to adjust this)
    G30 ; home Z by probing the bed

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    G91 ; relative positioning
    G1 S2 Z2 F100 ; lift Z relative to current position
    G90 ; absolute positioning



  • can you post your homeall.g ?



  • @phillbo said in BLTouch wont deploy:

    G92 Z0 ; set Z position to axis minimum (you may want to adjust this)

    You need to remove that form homez and I am going to guess it's in homeall as well.

    Also, M558 H2 is a pretty low dive height for the BLTouch. Just make sure you have enough distance between the probe and the bed for the pin to successfully drop and settle.



  • I've removed G92 from both Homez and homeall. Probe still wont deploy prior to bed moving up?

    link to vid showing issue..https://youtu.be/6YenXoKvd_w

    ; homeall.g
    ; called to home all axes
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2 on Fri Apr 12 2019 09:17:11 GMT+1000 (Australian Eastern Standard Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 Z2 F6000 S2 ; lift Z relative to current position
    G1 S1 X-235 Y-230 F3000 ; move quickly to X and Y axis endstops and stop there (first pass)
    G1 X5 Y5 F6000 ; go back a few mm
    G1 S1 X-235 Y-230 F360 ; move slowly to X and Y axis endstops once more (second pass)
    G1 S1 Z-305 F3000 ; move Z down stopping at the endstop
    G90 ; absolute positioning
    ;G92 Z0 ; set Z to axis minimum (you may want to adjust this)

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 S2 Z2 F100 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning



  • You've also removed the G30. You'll need to actually probe the bed.

    So remove G1 S1 Z-305 F3000 ; move Z down stopping at the endstop and replace it with G30



  • Thank you Phaedrux. Homing the z axis now works perfectly.....Why aren't these settings correctly added when running the config?



  • @phillbo strange. Did you choose BLTouch in the configurator and select none for z endstop?


 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.