Heater fault on plated copper volcano



  • Hi there,

    I am using a volcano copper plated colvano heater and a copper plated volcano nozzle with a 30W heater on a smart effector. Everything from e3d and duet3d.

    I found a similiar issue in another topic, where people should increase their dead time.
    I also found this solution in the troubleshooting too: https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Tuning_the_heater_temperature_control

    Coming to my issue:
    After assembling everything and running a PID auto tuning, my printer already seemed to have heating problems above 260°C. So it was not able to set a auto tuning max temperature of about 280°C - only faults. My printer set a dead time of 5.5.
    When I now want to start heating the nozzle to 200°C for example, my printer receives the following error message:

    "Error: Heating fault on heater 1, temperature rising much more slowly than the expected 1.4°C/sec"

    I changed the dead timer to 20 and 30 seconds. I deleted my override.config to ensure heating would go up again. It worked, but the temperature is now exceeding the targeted temperature:

    "Error: Heating fault on heater 1, temperature excursion exceeded 15.0°C"

    Do I need to run another auto tune and change the dead time within the override.config?
    Or how could I solve this problem? I have checked wires and connections to exclude other issues.

    With my normal volcano heater I never had this problem before.

    Many thanks in advance

    Reckham


  • administrators

    The faults above 260C are probably occurring because you haven't increased the temperature limit. See https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Gcode?revisionid=HEAD#Section_M143_Maximum_heater_temperature.

    Dead time of 5.5sec is about normal, so I suggest you do not increase it. Dead time should only be increased either if tuning fails because it measure a dead time less than 1 second, or if the temperature oscillates when the heater is supposed to be maintaining temperature.

    The "Temperature rising more slowly" message normally means that the A value in your M307 command is too high. This can happen if you tuned with the print cooling fan off, but you started heating with the fan on, and you don't have a silicone sock over the heater block.


Log in to reply