BLTouch Triggering immediately after G30 is run.



  • Hey guys, I went to fire up my printer today, and now all of a sudden I cannot get the machine to Zhome because my bltouch is firing immediately as Zhome Code starts. Here is my Gcode for Zhome.

    G90 ; absolute positioning
    G1 X115 Y115 F4000 ; Move x and Y axis over to bed center so probe is on top of bed
    M558 A1 F400 ; Set single probing at faster feed rate
    G30 ; Do a single probe to home our Z axis
    M558 A3 F100 ; Set tripple probing at slower feed rate
    G30 ; Probe again to get a more accurate position
    
    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    G91              ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F100    ; lift Z relative to current position
    G90              ; absolute positioning
    

    The only thing I changed from yesterday is I swapped out the nozzle. I've checked for wire continuity, its all connected. Im just super confused. Any help would be greatly appreciated.

    Here is my config file as well:

    ; General preferences
    G90                                     ; send absolute coordinates...
    M83                                     ; ...but relative extruder moves
    M550 P"Ender 3 Pro"                     ; set printer name
    M918 P1 E4 F2000000                     ; configure direct-connect display
    
    ; Network
    M552 P192.168.50.3 S1                   ; enable network and acquire dynamic address via DHCP
    M586 P0 S1                              ; enable HTTP
    M586 P1 S0                              ; disable FTP
    M586 P2 S0                              ; disable Telnet
    
    ; Drives
    M569 P0 S0                              ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0                              ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1                              ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0                              ; physical drive 3 goes backwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3                        ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1                 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z400.00 E2700.00      ; set steps per mm
    M566 X1200.00 Y1200.00 Z24.00 E300.00   ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X9000.00 Y9000.00 Z180.00 E240 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z100.00 E2500.00   ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E1000 I50           ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30                                 ; Set idle timeout
    
    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1                        ; set axis minima
    M208 X235 Y235 Z260 S0                  ; set axis maxima
    
    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1                	        ; set active high endstops
    M574 Z1 S2								; Define Z to use Probe. Home to Min
    
    ; Z-Probe
    M307 H3 A-1 C-1 D-1
    M558 P9 H5 F100 T6000 A3 R0.5                  ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P25 X-41 Y-15 Z1.000                   ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:215 Y15:195 S20                ; define mesh grid
    
    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4092 R2200             ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S150                            ; set temperature limit for heater 0 to 150C
    M305 P1 T100000 B4092 R2200             ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S275                            ; set temperature limit for heater 1 to 275C
    
    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1                  ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T45               ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P2 S1 I0 F500 H1:0 T45             ; set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    
    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0                        ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0                         ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0                            ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    
    ; Extrusion Factor
    M221 S92
    
    

  • Moderator

    Well consider you haven't changed any configuration, but you have changed a nozzle recently, I'm inclined to think that there is perhaps either something blocking the pin now, or a wire has been damaged.

    Take a very close look at the pin.

    Can you manually deploy and retract the pin with M401 and M402?

    What happens if you send the gcode to put the BLTouch into self-test mode?



  • Hey! thanks for the response! The pin does come out and retract, and the self test works fine. Im going to swap back to the old nozzle and see if i notice anything, but im really not sure. I switched from a cheap Chinese brass nozzle to a nice Stainless steel one, and i couldnt imagine that that would actually be the cause.



  • @MrHappy said in BLTouch Triggering immediately after G30 is run.:

    I switched from a cheap Chinese brass nozzle to a nice Stainless steel one, and i couldnt imagine that that would actually be the cause.

    Well, indirectly. Nozzle tips vary in height. Maybe you should re-adjust the height of your BLtouch as well as the probing offset? Just the complete calibration for Z 😖


Log in to reply