SD card over SPI not working



  • I tried to use the sd card slot on my paneldue with a maestro, however I can't get it to say anything but "Error: Cannot initialise SD card 1: Card is unusable." I tried with both cables and just paneldue sd ribbon (30 cm). I tried a 10cm cable just to test. As far as I tested everything had continuity and the card had power where it should. I've tested a separate, bare spi sd card reader and it has the same effect even with a 10cm cable. SPI is working on the board to some extent as the pt100 daughterboard is working, but I can't get sds to work. I've tried the sd that came with the maestro and a clean fat32 formatted card. I don't see anything about it on the paneldue hookup page or the gcodes list but is there something I need to add to the config for this to work? (RRF 3.0)


  • administrators

    @jphilly said in SD card over SPI not working:

    I tried to use the sd card slot on my paneldue with a maestro, however I can't get it to say anything but "Error: Cannot initialise SD card 1: Card is unusable." I tried with both cables and just paneldue sd ribbon (30 cm). I tried a 10cm cable just to test. As far as I tested everything had continuity and the card had power where it should. I've tested a separate, bare spi sd card reader and it has the same effect even with a 10cm cable. SPI is working on the board to some extent as the pt100 daughterboard is working, but I can't get sds to work. I've tried the sd that came with the maestro and a clean fat32 formatted card. I don't see anything about it on the paneldue hookup page or the gcodes list but is there something I need to add to the config for this to work? (RRF 3.0)

    This is a known issue in RRF3 builds for the Maestro earlier than 3.01-RC3.


Log in to reply