2nd extruder not turning on using Duet Web Control



  • Hi, I have a corexy (dbot) that I'm trying to configure, (I'm swapping from Smoothie to Duetwifi) and I would appreciate some help.

    I finally have it homing correctly however the second extruder will not go active. I've used the RepRapFirmware Configuration Tool for the setup and I can't see where the error is. I have confirmed both heater and thermistor work on the second extruder.

    config file below

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.17)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Sun May 14 2017 18:02:43 GMT+1000 (AUS Eastern Standard Time)

    ; General preferences
    M111 S0 ; Debugging off
    G21 ; Work in millimetres
    G90 ; Send absolute coordinates…
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M555 P2 ; Set firmware compatibility to look like Marlin

    M667 S1 ; Select CoreXY mode
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X300 Y200 Z310 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y2 Z1 S0 ; Define active low and unused microswitches
    M558 P0 X0 Y0 Z0 H5 F120 T6000 ; Set Z probe type to switch, the axes for which it is used and the probe + travel speeds
    G31 P600 X35 Y0 Z2.5 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:285 Y15:185 S20 ; Define mesh grid

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; Drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; Drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; Drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0 ; Drive 3 goes backwards
    M569 P4 S0 ; Drive 4 goes backwards
    M350 X32 Y32 Z32 E32:32 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X160 Y160 Z800 E280:280 ; Set steps per mm
    M566 X900 Y900 Z12 E120:120 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000 Y6000 Z180 E1200:1200 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500 Y20 Z250 E250:250 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E800:800 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Heaters
    M143 S260 ; Set maximum heater temperature to 260C
    M301 H0 S1.00 P10 I0.1 D200 T0.4 W180 B30 ; Use PID on bed heater (may require further tuning)
    M305 P0 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M305 P1 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M305 P2 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 2

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    M563 P1 D1 H2 ; Define tool 1
    G10 P1 X18 Y0 Z0 ; Set tool 1 axis offsets
    G10 P1 R0 S0 ; Set initial tool 1 active and standby temperatures to 0C

    ; Network
    M550 PD-Bot ; Set machine name
    M551 PT! ; Set password
    M552 P0.0.0.0 S1 ; Enable network and acquire dynamic address via DHCP

    ; Fans
    M106 P0 S0.3 I0 F500 H-1 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H-1 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P2 S1 I0 F500 H-1 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off

    ; Custom settings are not configured

    ; Miscellaneous
    T0 ; Select first tool



  • Are you using Duet Web Control (DWC)? If so, under Heater temperatures (top left) have you got "Heater 1" then underneath the status (active standby or off) followed by the tool number in brackets(T0) and under that, "Heater 2", the status and tool (1)?



  • not the best indication when hot end goes active on lcd (little dot in symbol i think) and very slow to refresh but wifi does show heater status much better on mine. i wondered what that tool setting was about…


  • administrators

    @bananas, what happens when you send T1 to activate the second tool?



  • T1 turns the heater on. M104 S190 T1 (without sending T1 first ) adds the temperature to the active temperature window but does not turn on the heater


  • administrators

    That is the intended behaviour.



  • Now I'm a little confused. Should selecting a temperature either in the active or standby drop-downs turn the heater on and heat to the selected temperature? Or have I misunderstood? The bed turns on and heats to the selected temperature in the active temperature dropdown.
    Thanks


Locked
 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.