RRF 3.01-RC10: Motion Bug



  • I'm not sure exactly what happened here, but I think that RRF tried to move far faster than commanded.

    It happened right at the beginning of a print, on the approach for my prime line. Visually, it moved far faster than normal, and Z skipped a bunch of steps, so the prime line and all that followed, was printed in mid air.

    It was line 27 in this snippet:

    T0
    M82 ;absolute extrusion mode
    
    ;//////// START GCODE \\\\\\\\
    
    G90          ;abs
    M82          ;abs ext
    M106 S0      ;fan off
    
    M104 S160
    M140 S35
    M190 S35
    ;G4 S60
    
    G28          ;home
    
    M557 X19.772:66.472 Y12.239:68.833 S10.000 ; Leveling mesh defined by LevelingMeshOptimizer
    G29 S0                       ;load bed mesh
    M376 H3                      ; mesh taper
    
    G1 Z60.0 F5000
    G92 E0 ;zero the extruded length
    G1 X20 Y20 F4000
    
    M109 S220
    
    G1 X10 Y0 Z.3 F2000
    G1 X50 E5 F1200
    G1 X140 E11 F1200
    G1 Y2 Z.08 F9000
    G4 S2
    G1 X20 Z.05 F9000
    G1 Z5
    

    F2000 is a very casual speed, with no reason to skip steps.

    I paused and cancelled the print, then chose print again. The behavior did not repeat. 😐 I hate when the same gcode has two very different results.


  • administrators

    @CCS86 said in RRF 3.01-RC10: Motion Bug:

    G1 Z60.0 F5000

    What type of printer is it, and what is your Z max speed setting in M203 in config.g? 5000 mm/min is a very high speed for any printer with a screw-driven Z axis.



  • @dc42 said in RRF 3.01-RC10: Motion Bug:

    @CCS86 said in RRF 3.01-RC10: Motion Bug:

    G1 Z60.0 F5000

    What type of printer is it, and what is your Z max speed setting in M203 in config.g? 5000 mm/min is a very high speed for any printer with a screw-driven Z axis.

    For sure, I am leaning on the max speed. It is an Ultimaker Original. Here are my drive config settings:

    M92 X159.93 Y159.75 Z400.00 E510                       ; set steps per mm
    M350 X16 Y16 Z8 E16 I1                                 ; configure microstepping with interpolation
    M566 X800.00 Y800.00 Z600.00 E200.00                   ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X12000.00 Y12000.00 Z1800.00 E2400.00             ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X4000.00 Y4000.00 Z1200.00 E1500.00               ; set max accelerations (mm/s^2)
    

    The issue definitely occurred on this line:

    G1 X10 Y0 Z.3 F2000
    

Log in to reply