dont know what else to do with my NPN Sensor



  • Hey guys,

    first of all im sorry for my bad english.

    so im back now after some time to 3D Printing i started after a while with upgrading the FW on my Duet wifi i went from 1.21 to 3. cuz i noticed some WIFI problems and i cant connect my Duet to my Laptop.. dont know why i guess driver things.
    I managed to update my WIFI settings and updated my firmware via web controll and it worked just fine.

    Now my problem is i cant figure out how to set up my Sensore for my Z. i managed is somehow one year ago and it workes PERFECTLY i used a LJC18A3-B-Z/AX NPN NC with a Schottky diode. I measured blue and brown with 12v and blue and SIG with 3.3 V.
    i hocked it up and always on fan with sig going on z probe .
    i dont know what to do i cant trigger my sensor. Z Probe shows up with 1000 if i dont unse the I1 ( i1 ) command on M588 ( i read somewhere on this forum not to use this command anymore and go with ^ and ! instead but this donsent change anything )
    i wonder if my sensor is broke the small red led dosent light up when power on the board.

    Config

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1                               ; set axis minima
    M208 X230 Y210 Z200 S0                         ; set axis maxima
    
    ; Endstops
    M574 X1 S0 P"xstop"                            ; configure active-low endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S0 P"ystop"                            ; configure active-low endstop for low end on Y via pin ystop
    M574 Z1 S2
    
    ; Z-Probe
    M558 P5 c"!^Zprobe.in" H3 F120 T6000           ; set Z probe type to unmodulated and the dive height + speeds
    G31 P500 X0 Y0 Z0                              ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X20:160 Y20:160 S20                       ; define mesh grid
    

    Home Z

    G91               ; relative positioning
    G1 H2 Z3 F6000    ; lift Z relative to current position
    G1 H1 Z-205 F1800 ; move Z down until the endstop is triggered
    G92 Z0            ; set Z position to axis minimum (you may want to adjust this)
    

    i realy dont know whats wrong and im sad that i didnt keeped my old cfg. ( 1.21 )


  • Moderator

    @Fabe said in dont know what else to do with my NPN Sensor:

    G91 ; relative positioning G1 H2 Z3 F6000 ; lift Z relative to current position G1 H1 Z-205 F1800 ; move Z down until the endstop is triggered G92 Z0 ; set Z position to axis minimum (you may want to adjust this)

    Your homez is set to use endstops and not the probe.

    You need a G30 to use the probe.



  • i found a "older" BZ/BX Sensor the problem is that non of them show me that they are triggert
    M119 says Endstops - X: at min stop, Y: at min stop, Z: not stopped, Z probe: not stopped
    x and y works great when i try to home z my axis would just crash into my bed.


Log in to reply