Fan speed not working on one Duet 2



  • I have two Duet 2 Wifi boards, one of the boards does not control the fan attached despite having the same firmware and config.

    I can only assume it's the fans themselves, but then wouldn't the board cut the power when at 0%? The one that does work uses "Noctua NF-A4x10" wired on Red/Black. While the one that does not control the fan has a generic Chinese blower also wired for Red/Black.

    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500                                   ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S1 H-1                                         ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    
    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500                                   ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S1 H-1                                         ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    


  • to rule out a board problem, plug in the fan into the other board and test it.



  • The fan is running regardless of setting then? Sounds like a failed mosfet, if you have fan1 or fan2 free you could probably move the fan and change the config.



  • Yep, seems F0 and F1 connectors are not controllable, thankfully F2 works as intended.



  • The most common cause for those to fail are short circuits in wiring, so you might want to examine your wiring to avoid the last one failing as well.

    Have you used F1 before? It's unusual for those to have a cascading failure (or possibly impossible?)


Log in to reply