No step signal on duet Meastro E2 and E3



  • Hi,

    I have a CR20-pro with a duet maestro to which I want add an LDM extruder using a mechaduino closed loop stepper motor. For this I want to use the step/dir signal of E2. However I do not see any step signals on my scope when I rotate the extruder. The dir signal is working and when I switch my config to use drive 4 I am also able to turn a stepper motor. But for some reason I'm just not seeing any step signal if I set it to use drive 5. I added my config file below, am I doing something wrong in there? Should I maybe do something with E2_EN or E2_UART?

    Best regards,

    Martijn

    ; Configuration file for Duet Maestro (firmware version 3)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.1 on Sun Jun 07 2020 16:33:27 GMT+0200 (Central European Summer Time)
    
    ; General preferences
    G90                                             ; send absolute coordinates...
    M83                                             ; ...but relative extruder moves
    M550 P"CR-20 Pro"                               ; set printer name
    
    ; Network
    M552 P192.168.178.82 S1                         ; enable network and set IP address
    M553 P255.255.255.0                             ; set netmask
    M554 P192.168.178.1                             ; set gateway
    M586 P0 S1                                      ; enable HTTP
    M586 P1 S0                                      ; disable FTP
    M586 P2 S0                                      ; disable Telnet
    
    ; Drives
    M569 P0 S0                                      ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0                                      ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1                                      ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0                                      ; physical drive 3 goes backwards
    M569 P4 S0                                      ; physical drive 4 goes backwards
    M569 P6 S0
    M584 X0 Y1 Z2 E3:6
                                 ; set drive mapping
    M350 X256 Y256 Z256 E256:16
                        ; configure microstepping without interpolation
    M92 X1280.00 Y1280.00 Z6400.00 E1488.00:464        ; set steps per mm
    M566 X1500.00 Y1500.00 Z24.00 E300.00:300.00    ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X15000.00 Y15000.00 Z180.00 E6000.00:6000.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X700.00 Y700.00 Z100.00 E5000.00:5000.00   ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E1000:1000 I50              ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30                                         ; Set idle timeout
    
    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1                                ; set axis minima
    M208 X235 Y235 Z260 S0                          ; set axis maxima
    
    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"xstop"                             ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"ystop"                             ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop
    M574 Z1 S2                                      ; set endstops controlled by probe
    
    ; Z-Probe
    M950 S0 C"^zprobe.mod"                          ; create servo pin 0 for BLTouch
    M558 P9 C"zprobe.in" H10 F180 T9000              ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X-56 Y-5 Z2.15                             ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:175 Y15:215 S40                        ; define mesh grid
    
    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4092  ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0                           ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M307 A140 C500 D10 H0 B1 S1.00                                ; enable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M140 H0                                         ; map heated bed to heater 0
    M143 H0 S150                                    ; set temperature limit for heater 0 to 150C
    M308 S1 P"e1temp" Y"thermistor" T100000 B4092   ; configure sensor 1 as thermistor on pin e0temp
    M950 H1 C"e0heat" T1                            ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M307 A318 C120 D3.3 H1 B0 S1.00                                ; disable bang-bang mode for heater  and set PWM limit
    
    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q100                            ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1                                  ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500                            ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45                               ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on
    
    ; Tools
    M563 P0 S"FDM" D0 H1 F0                         ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0                                 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0                                    ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    M563 P1 S"LDM" D1 F0                            ; define tool 1
    G10 P1 X-55 Y-30 Z-0.7                          ; set tool 1 axis offsets
    G10 P1 R0 S0                                    ; set initial tool 1 active and standby temperatures to 0C
    
    ; Custom settings are not defined
    
    ; Miscellaneous
    T0                                              ; select first tool
    
    
    




  • Hi Veti,

    Thank you for the link, I checked the comments there. I updated to RepRap firmware 3.2.2, but that didn't change anything. I also checked the enable pin, but it was fixed at 0V, instead of the 3.3V that was mentioned under your link. However I also ran M122 (see below) and that told me "Driver 5: position 0, assumed not present". So I guess drive 5 and 6 are not enabled unless a chip is detected through the uart? Do you maybe know if there any way to disable this and just have it output steps whether it detected a motor driver chip or not?

    Martijn

    M122
    === Diagnostics ===
    RepRapFirmware for Duet 2 Maestro version 3.2.2 running on Duet Maestro 1.0
    Board ID: 08DJM-9X66L-LG3SJ-6JTDL-3SN6R-KSXQR
    Used output buffers: 3 of 24 (12 max)
    === RTOS ===
    Static ram: 22284
    Dynamic ram: 66720 of which 36 recycled
    Never used RAM 25792, free system stack 218 words
    Tasks: NETWORK(ready,206) HEAT(blocked,341) TMC(blocked,117) MAIN(running,498) IDLE(ready,21)
    Owned mutexes:
    === Platform ===
    Last reset 00:00:05 ago, cause: software
    Last software reset at 2021-02-19 21:19, reason: User, GCodes spinning, available RAM 25756, slot 2
    Software reset code 0x0003 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x00000000 BFAR 0xe000ed38 SP 0x00000000 Task MAIN Freestk 0 n/a
    Error status: 0x00
    Aux0 errors 0,0,0
    MCU temperature: min 34.1, current 34.6, max 34.8
    Supply voltage: min 0.0, current 24.1, max 24.1, under voltage events: 0, over voltage events: 0, power good: yes
    Driver 0: position 0, standstill, read errors 0, write errors 1, ifcnt 44, reads 848, writes 6, timeouts 0, DMA errors 0
    Driver 1: position 0, standstill, read errors 0, write errors 1, ifcnt 44, reads 848, writes 6, timeouts 0, DMA errors 0
    Driver 2: position 0, standstill, read errors 0, write errors 1, ifcnt 47, reads 848, writes 6, timeouts 0, DMA errors 0
    Driver 3: position 0, standstill, read errors 0, write errors 1, ifcnt 41, reads 848, writes 6, timeouts 0, DMA errors 0
    Driver 4: position 0, standstill, read errors 0, write errors 1, ifcnt 44, reads 848, writes 6, timeouts 0, DMA errors 0
    Driver 5: position 0, assumed not present
    Driver 6: position 0, assumed not present
    Date/time: 2021-02-19 21:19:45
    Slowest loop: 3.72ms; fastest: 0.16ms
    I2C nak errors 0, send timeouts 0, receive timeouts 0, finishTimeouts 0, resets 0
    === Storage ===
    Free file entries: 10
    SD card 0 detected, interface speed: 15.0MBytes/sec
    SD card longest read time 0.5ms, write time 0.0ms, max retries 0
    === Move ===
    DMs created 83, maxWait 0ms, bed compensation in use: none, comp offset 0.000
    === MainDDARing ===
    Scheduled moves 0, completed moves 0, hiccups 0, stepErrors 0, LaErrors 0, Underruns [0, 0, 0], CDDA state -1
    === AuxDDARing ===
    Scheduled moves 0, completed moves 0, hiccups 0, stepErrors 0, LaErrors 0, Underruns [0, 0, 0], CDDA state -1
    === Heat ===
    Bed heaters = 0 -1, chamberHeaters = -1 -1
    Heater 1 is on, I-accum = 0.0
    === GCodes ===
    Segments left: 0
    Movement lock held by null
    HTTP is idle in state(s) 0
    Telnet is idle in state(s) 0
    File is idle in state(s) 0
    USB is idle in state(s) 0
    Aux is idle in state(s) 0
    Trigger is idle in state(s) 0
    Queue is idle in state(s) 0
    LCD is idle in state(s) 0
    Daemon is idle in state(s) 0
    Autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    === Network ===
    Slowest loop: 61.44ms; fastest: 0.02ms
    Responder states: HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) FTP(0) Telnet(0), 0 sessions
    HTTP sessions: 2 of 8
    Interface state active, link 100Mbps full duplex
    


  • i only know of people who tried to get external motors to work on the mini but i dont know anyone who as actually done it.


Log in to reply