G30 problem, any advice ,please.



  • dear sir

    I try to intall piezo prcesition in my core xy, but I have trouble with g30, this code ignore the probe to stop the bed.
    I added the command

    [[language]]
    M558 P1 I0(or I1) R0.4 F300 X0 Y0 Z0     ;  (analogue mode, NO/NC, delay, speed, not used as axis endstop) 
    
    G31 X0 Y0 Z-0.1 P600   ;(X, Y, Z offsets, sensitivity/threshold)
    
    

    if using I0, send g30 , the bed keep going up and ignored ignored the switch, so I change I1 I gt the message```
    [[language]]
    G30
    Error: Z probe already triggered at start of probing move

    I use the end stop the switch to find the problem g30 , before I use probe piezo.
    I try analog and digital , and have same problem g30 ignored the switch or z probe already triggered
    I upload new file several time to find out, where is the problem. still cannot find,t it.
    I have search from this forum , but still find no the result.
    this is my first time I try to study how to use probe instead endstop switch.
    there is no deploy.g in my system
    this is my config g
    

    [[language]]
    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.17 to 1.19)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Fri Nov 10 2017 10:16:38 GMT+0700 (SE Asia Standard Time)

    ; General preferences
    M111 S0 ; Debugging off
    G21 ; Work in millimetres
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M555 P1 ; Set firmware compatibility to look like RepRapFirmare

    M667 S1 ; Select CoreXY mode
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X250 Y200 Z250 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 Z0 S0 ; Define active low and unused microswitches

    ;analog
    M558 P1 I0 R0.4 F300 X0 Y0 Z0 ; (analogue mode, NO/NC, delay, speed, not used as axis endstop)

    G31 X0 Y0 Z-0.1 P600 ;(X, Y, Z offsets, sensitivity/threshold)

    ;digital
    ;M558 P1 I1 R0.2 X0 Y0 Z1
    ;G31 X0 Y0 Z-0.1 P10

    ;M558 P1 X0 Y0 Z1 H5 F120 T6000 ; Set Z probe type to unmodulated, the axes for which it is used and the probe + travel speeds
    ;G31 P600 X0 Y0 Z2.5 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    ;M557 X15:235 Y15:185 S20 ; Define mesh grid

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; Drive 0 goes forwards
    M569 P1 S0 ; Drive 1 goes forwards
    M569 P2 S1 ; Drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0 ; Drive 3 goes backwards
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X100 Y100 Z400 E150 ; Set steps per mm
    M566 X900 Y900 Z12 E120 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000 Y6000 Z180 E1200 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500 Y500 Z250 E250 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E800 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Heaters
    M143 S260 ; Set maximum heater temperature to 260C
    M305 P0 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M305 P1 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Network
    M550 PMy printer ; Set machine name
    M552 S1 ; Enable network
    ; Access point is configured manually via M587 by the user
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet

    ; Fans
    M106 P0 S1 I0 F500 H1 T45 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P1 S1 I0 F500 H-1 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P2 S1 I0 F500 H-1 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off

    ; Custom settings are not configured

    ; Miscellaneous
    M501 ; Load saved parameters from non-volatile memory

    home z.g
    

    [[language]]
    ; homez.g

    G91 ; relative mode
    G1 Z4 F200 ; raise head 4mm to ensure it is above the Z probe trigger height
    G90 ; back to absolute mode
    G1 X100 Y100 F2000 ; put head over the centre of the bed, or wherever you want to probe
    G30 ; lower head, stop when probe triggered and set Z to trigger height

    ; called to home the Z axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Fri Nov 10 2017 10:16:38 GMT+0700 (SE Asia Standard Time)

    ; Lift Z relatively to current position
    ;G91
    ;G1 Z5 F6000

    ; Back to absolute positioning
    ;G90

    ; Go to first bed probe point and home the Z axis
    ;G1 X15 Y15 F6000
    ;G30

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91
    ;G1 Z5 F100
    ;G90

    bed.g
    

    [[language]]; bed.g
    ; called to perform automatic bed compensation via G32
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Fri Nov 10 2017 10:16:38 GMT+0700 (SE Asia Standard Time)

    ; Clear any bed transform
    M561

    ; Probe the bed at 4 points
    G30 P0 X15 Y15 H0 Z-99999
    G30 P1 X15 Y185 H0 Z-99999
    G30 P2 X235 Y185 H0 Z-99999
    G30 P3 X235 Y15 H0 Z-99999 S

    
    anyone can help me please?
    
    thank you
    
    arif

  • administrators

    I am not familiar with the precision piezo configuration, so I'll leave DjDemonD to answer this one. My initial thought is that perhaps the P600 parameter in your G31 command is too high, or you have a wiring fault, or you need to adjust the sensitivity of the piezo.

    You can test nozzle contact probes by executing a G30 command with the nozzle well above the bed, then giving the nozzle a tap upwards with something that won't damage it. If that doesn't stop the movement, you have time to turn the power off before the nozzle reaches the bed.



  • ok I wil lower the p parameter, to find out

    i use endstop switch to test g30 s-1 , and i use my finger to trigger the switch, but the bed still didn,t stop rising. so I hit emergency stop, to stop the bed hitting the hotend head.

    I keep studying in the duet wiki, this is the first time i use probe.



  • I try to intall piezo prcesition in my core xy, but I have trouble with g30, this code ignore the probe to stop the bed.
    I added the command

    M558 P1 I0(or I1) R0.4 F300 X0 Y0 Z0 ; (analogue mode, NO/NC, delay, speed, not used as axis endstop)
    ˆˆˆˆ^ could this be upsetting it



  • He doesn't have the () in his config though.



  • like david said, i found my mistake.
    I plug the probe to endstop switch pin.
    when I read from manual the probe have to plug to probe pin in board,
    so I learn that probe and endstop switch have different pin, so thats why g30 ignored when the probe triggered.
    now the g30 works normal.
    thanks David for the advice.

    but now i have problem with sensitivity of probe, i have to tap the table up when it touch the head to triggered it.
    I have adjust the sensitivy of the probe right.

    any advice
    thank you


 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.