Setup help required / possibly faulty wifi module (Fixed: Use YAT)



  • Hello all,

    I seem to be having a problem setting up my Duet3d Wifi. I purchased this on the 7th september last year (so the warrenty runs out today ) and only got around to opeining it a week ago - you can thank university for the dely 😞

    When I plugged it in for the fist time (usb) and followed the wiki for how to connect. the board seemed to have no firmware ( it is possible that I accidently pressed the erase button )

    I followed the fallback prcedures and got all the firmware installed again and am able to connect and do everything. except get the wifi to connect. when the board is powered on, the 3.3V and 5V lights (green and red) are lit up, aswell as the two red lights by the usb port. the blue light on the wifi chip flickers when initial startup but dont turn on afterwards.

    I have been keeping a word doccument of what I have been doing so I will try to correctly format it for the forum, so I do appologise for any bad formatting.

    Edit: my wifi setup is using a TP link AC1200 (which is downstairs) and a TP link wa801ND setup as a Access point with same ssid ( fully working as a roaming point ) which is in the same room as the DWifi ( 2 meters away"

    First try:

    > connect in pronterface
    
    M115
    FIRMWARE_NAME: RepRapFirmware for Duet WiFi FIRMWARE_VERSION: 1.19.2 ELECTRONICS: Duet WiFi 1.0 FIRMWARE_DATE: 2017-09-01
    
    M552 (to check wifi chips state)
    	Wifi module is Idle
    
    M552 S0
    	+ no response after 15 minutes +
    
    M552 (to check wifi chips state)
    	Wifi module is Idle
    
    M587 S”TP-LINK_Lord” p”775533951”
    M587
    	Remembered networks:
    TP-LINK_LORD
    M552 S1
    	WiFi reported error: no known networks found
    Wifi module is idle
    
    M552 S1 P"TP-LINK_LORD"
    Bad IP address
    
    

    press reset button and reconnect

    M552
    	Wifi module is idle
    M552 S3
    	Wifi module stopped
    M552 S0
    	Wifi module started
    	+ wait 15 minutes no extra information +
    >lets try to start it in AP mode
    M552 S2
    	Wifi reported error: Failed to start access point
    	Wifi module is idle.
    
    M552 S1 P"TP-LINK_LORD"
    Bad IP address
    
    ```SENDING:M122
    
    

    === Diagnostics ===
    Used output buffers: 1 of 32 (1 max)
    === Platform ===
    RepRapFirmware for Duet WiFi version 1.19.2 running on Duet WiFi 1.0
    Board ID: 08DDM-9FAM2-LW4S4-6JTDA-3SN6N-K3VZY
    Static ram used: 21176
    Dynamic ram used: 96456
    Recycled dynamic ram: 1152
    Stack ram used: 4048 current, 5116 maximum
    Never used ram: 7172
    Last reset 00:03:03 ago, cause: reset button or watchdog
    Last software reset reason: User, spinning module GCodes, available RAM 7172 bytes (slot 0)
    Software reset code 0x0003, HFSR 0x00000000, CFSR 0x00000000, ICSR 0x00400000, BFAR 0xe000ed38, SP 0xffffffff
    Error status: 0
    [ERROR] Error status: 0

    Free file entries: 10
    SD card 0 detected, interface speed: 20.0MBytes/sec
    SD card longest block write time: 0.0ms
    MCU temperature: min 34.1, current 35.3, max 35.5
    Supply voltage: min 1.7, current 1.7, max 1.8, under voltage events: 0, over voltage events: 0
    Driver 0: ok
    Driver 1: ok
    Driver 2: ok
    Driver 3: ok
    Driver 4: ok
    Date/time: 1970-01-01 00:00:00
    Slowest main loop (seconds): 0.001754; fastest: 0.000031
    === Move ===
    MaxReps: 0, StepErrors: 0, FreeDm: 240, MinFreeDm 240, MaxWait: 0ms, Underruns: 0, 0
    Scheduled moves: 0, completed moves: 0
    Bed compensation in use: none
    Bed probe heights: 0.000 0.000 0.000 0.000 0.000
    === Heat ===
    Bed heater = 0, chamber heater = -1
    Heater 1 is on, I-accum = 0.0
    === GCodes ===
    Segments left: 0
    Stack records: 1 allocated, 0 in use
    Movement lock held by null
    http is idle in state(s) 0
    telnet is idle in state(s) 0
    file is idle in state(s) 0
    serial is ready with "M122" in state(s) 0
    aux is idle in state(s) 0
    daemon is idle in state(s) 0
    queue is idle in state(s) 0
    autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    Network state is running
    WiFi module is idle
    WiFi firmware version 1.19.2
    WiFi MAC address 60:01:94:34:40:88
    WiFi Vcc 3.10, reset reason Turned on by main processor
    WiFi flash size 4194304, free heap 40416
    HTTP sessions: 0 of 8
    Socket states: 0 0 0 0 0 0 0 0
    Responder states: HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) FTP(0) Telnet(0)

    > Give up and upgrade firmware to 1.20
    
    remove sd and download firmware from [https://github.com/dc42/RepRapFirmware/releases](https://github.com/dc42/RepRapFirmware/releases)
    
    Under "sys" I put in DuetWiFiFirmware.bin and DuetWiFiServer.bin
    I erase the "www" folder and create a new one, insert the DuetWebControl .zip and extract
    
    > reinsert sd and plug in DWifi to usb
    
    

    connect in pronterface

    M997 S0:1:2
    File DuetWebControl.bin not found

    SENDING:M997 S0:1
    Trying to connect at 460800 baud:
    success
    Erasing 295200 bytes...
    Uploading file...
    5% complete
    10% complete
    15% complete
    20% complete
    25% complete
    30% complete
    35% complete
    40% complete
    45% complete
    50% complete
    55% complete
    60% complete
    65% complete
    70% complete
    75% complete
    80% complete
    85% complete
    90% complete
    95% complete
    Upload successful
    [ERROR] Can't read from printer (disconnected?) (SerialException): call to ClearCommError failed

    <manual disconnect="" through="" printerface="">Disconnected.</manual>

    > reconnect
    
    

    M115
    FIRMWARE_NAME: RepRapFirmware for Duet WiFi FIRMWARE_VERSION: 1.20 ELECTRONICS: Duet WiFi 1.0 FIRMWARE_DATE: 2017-12-23

    M552 (to check wifi chips state)
    Wifi module is Idle

    M587
    Remembered networks:
    TP-LINK_LORD

    M552 S1
    WiFi reported error: no known networks found
    Wifi module is idle

    M552 S1 P"TP-LINK_Lord"

    WiFi reported error: Didn't find access point while trying to connect to TP-LINK_LORD
    Wifi module is idle

    Lets try my phones hotspot

    M587 S"Jet fuel cant melt steel memes" P"lordmemers"
    SENDING:M587 S"JET FUEL CANT MELT STEEL MEMES" P"LORDMEMERS"

    M587
    TP-LINK_LORD IP=0.0.0.0 GW=0.0.0.0 NM=0.0.0.0
    JET FUEL CANT MELT STEEL MEMES IP=0.0.0.0 GW=0.0.0.0 NM=0.0.0.0

    M552 S1
    WiFi reported error: no known networks found
    Wifi module is idle

    M552 S1 P"Jet fuel cant melt steel memes"
    WiFi reported error: Didn't find access point while trying to connect to JET FUEL CANT MELT STEEL MEMES
    Wifi module is idle

    
    Honnestly Im at my witts end, as I dont know what to do to get it to recognise the wifi.
    
    Last try at something else
    
    

    reset

    M552 S3
    WiFi module stopped

    M552 S2
    WiFi module started
    WiFi reported error: Failed to start access point
    Wifi module is idle

    M552 S3
    WiFi module stopped

    M552 S1
    WiFi module started
    WiFi reported error: no known networks found
    Wifi module is idle

    
    Well that sums up pretty much everything. If any of you guys have any tips I would gladly accept any help I can get.
    
    P.s Thanks for reading such a wordy post.

  • administrators

    From the connecting instructions:

    Load a terminal emulator program on your PC and use it to connect to the Duet. For Windows users we suggest YAT, https://sourceforge.net/projects/y-a-terminal/. The baud rate doesn't matter. The reason for using a terminal emulator instead of a 3D printer host program is to prevent the characters in your network password getting converted to uppercase.

    In your case, it's the characters in the SSID that got converted to uppercase.



  • Cheers, ill try that now

    Edit. worked first time. Cant beleive something so simple was the problem. Thankyou very much


 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.