Duet Ethernet webserver randomly stops working



  • I've been having trouble with my Duet Ethernet: Randomly the webserver stops responding. The web interface indicates that the connection has timed out, and if I attempt to ping the machine's IP, there is no response.

    If I connect a USB cable, and open a serial connection, I find that M552 still reports the connection as up, and M122 reports a nice low Maxreps (generally 4). doing M552 S0, followed by M552 S1 does restore normal function

    I have experienced this problem both on 1.20, and 1.23RC4

    What can I do next to troubleshoot this issue?



  • I guess I should also mention my hardware config: It's a Voron 2, so Core XY movement, 4 independent Z motors. I'm using a Duet Ethernet, with a DuetEX5 to run it. 24V power.



  • @ShiftingTech:

    I have experienced this problem both on 1.20, and 1.23RC4

    What can I do next to troubleshoot this issue?

    Did you confirm the WiFi software was also updated in addition to the main firmware?

    Take a look at the steps in this document: https://duet3d.dozuki.com/Wiki/WiFi_disconnections_and_AJAX_timeout_errors

    Good Luck!

    John



  • I don't believe the duet ethernet uses the wifi software. Am I wrong?



  • @ShiftingTech:

    I don't believe the duet ethernet uses the wifi software. Am I wrong?

    No your not wrong the Ethernet board does not need the WIFI SW


  • administrators

    Are you using a static IP address in your M552 command, or relying on DHCP? If you are relying on DHCP, please try a static IP address. I identified some issues with the DHCP client for the Duet Ethernet, and although there are fixes for them in 1.21RC5 I am not certain that they are resolved completely.



  • @dc42:

    Are you using a static IP address in your M552 command, or relying on DHCP?

    I've tried both (currently on static) doesn't seem to make a difference.



  • Been there already… have you tried a completely different Ethernet cable? I had the very same situation and in the end it was a faulty network cable, but a very tricky fault. Now and then the communication worked as expected, with random drops and not being able to reconnect for 15-20 minutes at a time.



  • Huh. Now that you mention it, I don't think I have tried that. And of course I don't have any more suitable length cables in my house at the moment. Well, I'll grab something and check that as soon as I can…



  • @ShiftingTech:

    I don't believe the duet ethernet uses the wifi software. Am I wrong?

    Sorry – just didn't register you had the wired Ethernet and not DuetWifi.



  • So…just as an update here, I moved to 1.21RC5 and the crashes got less frequent, but were still happening occasionally. Then I finally remembered to pickup a new network cable, and it's been stable for 48 hours now. So....fixed, I think!


Locked
 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.