Help with setting up motors.



  • Everyone thank you for the help. Hopefully I can get it going today. I checked the board and it is a v1.03 I don't understand why this doesn't work but we got it working now.
    M307 H3 A-1 C-1 D-1
    M558 P9 H5 F100 T2000
    G31 X0 Y0 Z0 P25



  • @saltypetz said in Help with setting up motors.:

    Everyone thank you for the help. Hopefully I can get it going today. I checked the board and it is a v1.03 I don't understand why this doesn't work but we got it working now.
    M307 H3 A-1 C-1 D-1
    M558 P9 H5 F100 T2000
    G31 X0 Y0 Z0 P25

    Those lines have no baring on the issue you have been complaining about (Slow motor speeds) so what have you done to fix it can you post your new revised Config.G for others to find and see?



  • It has two lead screws with a belt and one motor.


  • administrators

    @saltypetz said in Help with setting up motors.:

    M92 X157.64 Y157.64 Z5120 E301.54 ; Set steps per mm

    As @Dougal1957 said, those are unusual steps/mm values for X and Y - but not impossible.

    M566 X900 Y900 Z12 E120 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)

    Those values are OK, however I suggest you reduce the X and Y values to 600 until you know that higher is OK for your machine.

    M203 X6000 Y6000 Z180 E1200 ; Set maximum speeds (mm/min)

    Those are conservative values and could probably be increased, but I suggest you leave them alone for now.

    M201 X500 Y20 Z250 E250 ; Set accelerations (mm/s^2)

    The Y value is too low, try 500. The Z value may be too high, I suggest 100 for now, maybe increase later when everything is working.

    M906 X1200 Y1200 Z1200 E1000 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent

    The extruder motor has a rated current of 0.67A, so use E400 or E500 in that line. Otherwise OK. If the XYZ motors get too warm, reduce the currents from 1200 to 1100 or 1000.



  • As soon as I try to update the motor settings it doesn't start in the middle hot it goes to the far right corner. Also when I tell it to mesh it starts at about 100mm in from the front of the bed. May I did something wrong but before updating the speed it worked perfect. Is there somewhere I can read so I understand about the motors setup.

    Here is the Config file.

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.20 or newer)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Sat Mar 03 2018 14:29:05 GMT-0500 (Eastern Standard Time)

    ; General preferences
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves

    ; Network
    M550 P"Black Widow" ; Set machine name
    M552 S1 ; Enable network
    M587 S"NETWORKNAMEHERE" P"NETWORKPASSWORDHERE" ; Configure access point. You can delete this line once connected
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; Drive 0 goes forwards X
    M569 P1 S0 ; Drive 1 goes backwards Y
    M569 P2 S1 ; Drive 2 goes backwards Z
    M569 P3 S1 ; Drive 3 goes forwards E

    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X157.64 Y157.64 Z5120 E301.54 ; Set steps per mm for 16x microstepping
    M566 X600 Y600 Z12 E120 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000 Y6000 Z180 E1200 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500 Y20 Z250 E250 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X1200 Y1200 Z1200 E1000 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X335 Y260 Z250 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; Set active low endstops
    M574 Z1 S1 ; Set endstops controlled by probe
    M557 X0:335 Y45:260 S20 ; Define mesh grid

    ; Heaters
    M301 H0 S1.00 P32.6 I1.360 D79.4 T0.4 W180 B30 ; Use PID on bed heater (may require further tuning)
    M305 P0 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S80 ; Set temperature limit for heater 0 to 80C
    M305 P1 T100000 B4725 C7.060000e-8 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S240 ; Set temperature limit for heater 1 to 220C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T100 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P2 S0 I0 F500 H-1 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F2 ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Automatic saving after power loss is not enabled

    ; Custom settings are not configured

    M307 H7 A-1 C-1 D-1 ;
    M558 P5 X0 Y0 Z1 H9 F200 T6000
    G31 X-48.8 Y-18.2 Z0.445 P25

    ; Miscellaneous
    M501
    T0 ; Select first tool



  • I have been messing around with the motor setting. When I change this line the beg starts about 100mm in from the front and about 30mm from the left. M92 X157.64 Y157.64 Z5120 E301.54 when meshing the bed. Also if I do Z home it goes to the far right corner not the middle of the bed.

    Just from messing around with it this works perfect so far.
    M92 X90.64 Y90.64 Z5120 E456 ; Set steps per mm


  • administrators

    @saltypetz generally steps/mm for motion axis should be calculated, not determined by experiment.

    Prusa has a good calculator:

    for belt
    https://www.prusaprinters.org/calculator/#stepspermmbelt

    Or leadscrews
    https://www.prusaprinters.org/calculator/#stepspermmlead



  • Is there more information that I can read so I have a better understanding what all the numbers are for.
    I went on the calculator but I want to have better understanding of all the settings. I want to understand what they all do. If there is a link to something I can read can you please post the link.

    Thank you, everyone for the help.



  • Could the belt be the problem making it go across the bed. I am looking for information on it now.
    Here is the link to the belt. https://tevo3dprinterstore.com/products/10meter-gt2-6mm-open-timing-belt



  • Here are the setting for micron cobra motors.

    M92 E1600; Set steps per mm for 16x microstepping
    M566 E120; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 E1200; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 E600; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 E800 I30; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent


 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.