Multiple independent Z motor Z sync issue



  • I'm trying to convert my Duet Wifi to use independent Z drivers so I can auto level the gantry. I followed the instructions here: https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Bed_levelling_using_multiple_independent_Z_motors#Section_Example_for_2_motors

    When I boot up the board and try to move the Z axis, the side connected to the Z stepper moves faster (farther) than the motor connected to the E1 extruder stepper. I verified this by flipping the motor connections. If I flip the connections the issues moves to the other side so I know it's the board. If I go back to connecting the two motors in series they move in parallel.

    I'm running firmware version:2.02(RTOS) (2018-12-24b1). My config looks like so:

    ; General preferences
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves

    ; Gantry Leveling
    M584 X0 Y1 Z2:4 ; two Z motors connected to driver outputs Z and E1
    M671 X-20:335 Y0:0 S0.5 ; leadscrews at left and right of X axis
    M208 X0:315 Y0:315 z0:400 ; X carriage moves from -5 to 205, Y bed goes from 0 to 200
    Drives
    M569 P0 S0 ; Drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; Drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; Drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; Drive 3 goes forwards
    M569 P4 S1 ; Drive 3 goes forwards

    M350 X16 Y16 Z16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M350 E32 I1 ; Configure microstepping with interpolation

    M92 X80.00 Y80.00 Z408.00 E835.50 ; Set steps per mm - was 400, E837

    M566 X600.00 Y600.00 Z24.00 E300.00 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X12000.00 Y12000.00 Z600.00 E1500.00 ; Set maximum speeds (mm/min)

    M201 X500.00 Y500.00 Z100.00 E5000.00 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800.00 Y800.00 Z800.00 E800.00 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    Any advice will be most welcome!



  • @randyl said in Multiple independent Z motor Z sync issue:

    M584 X0 Y1 Z2:4

    look at the docu. you have to assign all drivers. you are missing the E assignment.



  • Veti,

    Added E0, did the trick...

    Many Thanks!👍


  • administrators

    @randyl said in Multiple independent Z motor Z sync issue:

    Veti,

    Added E0, did the trick...

    Many Thanks!👍

    I presume you mean you added E3 to the M584 command.


 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.