Solved: Problems with Setting Tool Offsets in RRF 2.04RC4



  • While tweaking the config.g of my large delta printer for a new Zesty Nimble extruder with RRF 2.04RC1 I've run into a strange problem that I didn't have back with RRF 1.19.2. (I upgraded my firmware while waiting for the new hardware to arrive.) If I specify a tool offset ala
    "G10 L1 P0 S0 R0 X-4 Y-18" in my tool definition I get the following errors when I run a Home or Delta Calibration:
    G32
    Error: G0/G1: target position not reachable from current position
    G28
    Error: G0/G1: target position not reachable from current position

    And of course I can't print anything. If I use "G10 L1 P0 S0 R0 X0 Y0" or just "G10 L1 P0 S0 R0" there are no errors and prints are fine, just not centered on the bed. I'd like to dial in my setup so prints are properly centered and I can use all of my bed area. Can anyone give me a clue what's going on?

    [SEE LAST POST FOR SOLUTION]



  • have you got the offset applied twice? once in g10 and once in g31?

    check each point in the bed.g file that the printer can actually reach that with the offset.

    there were a lot of changes going from 1.19.2 to 2.04. I would suggest that you create a new config using your values using the configurator.
    https://configtool.reprapfirmware.org



  • Well my config.g file is a manually modified and commented version (by myself) of the one originally posted by Michael Hackney for the Ulibots D300VS printer that worked perfectly on this printer. There is a "G31 X0 Y0 Z-0.05 P500" command later in the file near the end. (And the bed.g file has a "G31 X0 Y0" at the beginning of the file.)

    I guess the question is have the G10 tool offsets been depreciated in favor of G31? Z probing and tool offsets are kinda different things. Personally I wouldn't think so as that would be very bad for people with tool changer systems. I guess ! can try building a new file using the tool.



  • the G10 command is for tool offset, not probe offset.

    so the first tool should normally not have an offset.



  • Built a config using the online tool and compared it to my config.g file. The RRF Tool Configurator suppressed the G10 tool offsets for Tool 0. So, the G10 tool offsets are for multiple tool configurations and are for differences from Tool 0? What I have is a delta carriage where due to the design the nozzle isn't centered in the carriage and back on RRF 1.19.2 the G10 command actually corrected for this. Now it generates errors. I'm starting to see where the changes in the newer versions of RRF went. Z-Probe is a bit of a misnomer, it is in my case also the centering of the nozzle to the bed platform. My bed is sitting on three piezo sensors and the nozzle is actually my probe. Interesting that my bed.g file has a "G3 X0 Y0" command that remove this are the bed probing isn't centered. Not sure that's right. I'll have to try fixing my offsets through the G31 command at the end of the file.



  • @HarveyS said in Problems with Setting Tool Offsets in RRF 2.04RC4:

    What I have is a delta carriage where due to the design the nozzle isn't centered in the carriage and back on RRF 1.19.2 the G10 command actually corrected for this.

    hmm. that case on a delta might actually require the tool 0 offset.

    can you post your bed.g? and your config.g



  • Veti, I was editing my post when you replied. I can, but all this has given my some ideas and let me make some changes, I think I know what to do now to correct this. I'll post the files if I still have issues after I try fixing it up.

    If I get this fixed, I'll post them anyway for others who my run into the same thing.



  • @HarveyS said in Problems with Setting Tool Offsets in RRF 2.04RC4:

    Veti, I was editing my post when you replied. I can, but all this has given my some ideas and let me make some changes, I think I know what to do now to correct this. I'll post the files if I still have issues after I try fixing it up.

    If I get this fixed, I'll post them anyway for others who my run into the same thing.

    Last edit 11/07/2019 - [Finally read and understood(!) somewhat the documentation, this works....]

    Well, I found out what is needed to enable tool offsets in RRF 2.04RC4. Don't need to post the whole config.g all that's needed is just this bit below. You have to define at least 2 tools, ex. the following works:

    ; ***
    ; *** Tools
    ; ***
    M563 P0 D0 H1 F-1 ; Define tool 0
    G10 L2 P1 X5.00 Y8.00 Z0 ; set tool 0 axis offsets In coordinate space 1
    G54 ; set coordinate space 1
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    QuickAlignmentPrint.resized.jpg


Log in to reply