Endstop error



  • End stop problem

    I have a duet wifi 2 which I am installing with an Ender 5. everything has gone well.
    but i have a problem with my endstops, everything seems to work but the steppe motor does not stop when it reaches the endstop. It does not detect that it should stop. so it crashe.

    I have in frustration come to put the wires wrong, so also fear that I may have shorted something.

    Sorry about my English, I'm using google translet.

    thumbnail_IMG_3348.jpg thumbnail_IMG_3347.jpg



  • please read

    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecting_endstop_switches

    and look at the testing part.

    also post your config



  • ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 2.03)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.2 on Thu Nov 07 2019 17:27:04 GMT+0100 (Centraleuropæisk normaltid)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"Ender5" ; set printer name
    M918 P1 E4 F2000000 ; configure direct-connect display

    ; Network
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S0 ; physical drive 2 goes backwards
    M569 P3 S0 ; physical drive 3 goes backwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z400.00 E93.00 ; set steps per mm
    M566 X1200.00 Y1200.00 Z24.00 E300.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X9000.00 Y9000.00 Z180.00 E6000.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z100.00 E5000.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E1000 I50 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X250 Y250 Z300 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; set active high endstops
    M574 Z1 S2 ; set endstops controlled by probe

    ; Z-Probe
    M307 H4 A-1 C-1 D-1 ; disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H5 F120 T3000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    M558 H30 ;*** Remove this line after delta calibration has been done and new delta parameters have been saved
    G31 P500 X41 Y9 Z2.5 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:230 Y15:230 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4092 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S150 ; set temperature limit for heater 0 to 150C
    M305 P1 T100000 B4092 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S275 ; set temperature limit for heater 1 to 275C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T45 ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P2 S1 I0 F500 H1:0 T45 ; set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M501 ; load saved parameters from non-volatile memory
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss



  • I have tested endstop in machine probeties, and they go from no to yes when i enable them.



  • use a multimeter and measure the resistance on the connector. triggered and untriggerd.



  • OK I have measured on endstop with multimeter 20k, they go from 0.00 to -8.30 when activated.
    hope it makes sense



  • -8.3 makes not much sense. there is no negative resistance. but there seems to be a change.

    config looks fine.

    please post the output of.
    M119 when press x and when pressed y endstop.

    also you are aware that your board is not a genuine duet board?


  • administrators

    We'll also need to see your homing files.



  • here's what it writes when I send M119
    the first is triggered, the second is not triggered:

    1: 21.28.07M119
    Endstops - X: at min stop, Y: at min stop, Z: not stopped, Z probe: not stopped

    2: 21.28.22M119
    Endstops - X: not stopped, Y: not stopped, Z: not stopped, Z probe: not stopped

    Did not now that it was not a duet I had bought, but can see that it says on the back that it is a copy.
    sorry if i have wrongly asked for help.



  • ; homeall.g
    ; called to home all axes
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.2 on Thu Nov 07 2019 17:27:04 GMT+0100 (Centraleuropæisk normaltid)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z4 F3000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X-240 Y-240 F1500 ; move quickly to X and Y axis endstops and stop there (first pass)
    G1 H2 X5 Y5 F3000 ; go back a few mm
    G1 H1 X-240 Y-240 F120 ; move slowly to X and Y axis endstops once more (second pass)
    G90 ; absolute positioning
    G1 H2 X-26 Y6 F3000 ; go to first bed probe point and home Z
    G30 ; home Z by probing the bed

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 S1 Z4 F50 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning



  • ; homex.g
    ; called to home the X axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.2 on Thu Nov 07 2019 17:27:04 GMT+0100 (Centraleuropæisk normaltid)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F3000 ; lift Z relative to current position
    G1 S1 X-255 F1500 ; move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    G1 H2 X5 F3000 ; go back a few mm
    G1 H1 X-255 F120 ; move slowly to X axis endstop once more (second pass)
    G1 H2 Z-5 F3000 ; lower Z again
    G90 ; absolute positioning


  • administrators

    Are you sure that you don't have the X and Y endstop connections swapped, or the X and Y motor connections swapped?



  • @lacs2711 said in Endstop error:

    1: 21.28.07M119
    Endstops - X: at min stop, Y: at min stop, Z: not stopped, Z probe: not stopped
    2: 21.28.22M119
    Endstops - X: not stopped, Y: not stopped, Z: not stopped, Z probe: not stopped

    this means they trigger correcly.
    can you test x and y seperatly. you might have swapped them around.



  • I'm pretty sure they are not swapped, here M119 along with a picture

    21.51.57M119
    Endstops - X: at min stop, Y: not stopped, Z: not stopped, Z probe: not stoppedendstop.jpg



  • what firmware version did they supply the duet with?


  • administrators

    Let' start with homing X by itself. Your homex.g file is this:

    ; homex.g
    ; called to home the X axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.2 on Thu Nov 07 2019 17:27:04 GMT+0100 (Centraleuropæisk normaltid)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F3000 ; lift Z relative to current position
    G1 S1 X-255 F1500 ; move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    G1 H2 X5 F3000 ; go back a few mm
    G1 H1 X-255 F120 ; move slowly to X axis endstop once more (second pass)
    G1 H2 Z-5 F3000 ; lower Z again
    G90 ; absolute positioning

    The line starting G1 S1 should really start G1 H1, but unless you have accidentally set the Duet to laser mode, it doesn't matter. Try changing it to G1 H1 anyway.

    You've already checked that the X endstop switch reads correctly in M119. When you try to home just X (using the web interface, or by sending G28 X), does it move the carriage towards the X endstop switch?



  • when I try to home X it says

    22.06.50G28 X
    Error: G0/G1: insufficient axes homed


  • administrators

    @lacs2711 said in Endstop error:

    when I try to home X it says

    22.06.50G28 X
    Error: G0/G1: insufficient axes homed

    As @Veti already asked, please tell us what firmware version you are using. Send M115 to find out.



  • firmware version 2,03



  • sorry
    M115
    22.10.39M115
    FIRMWARE_NAME: RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet FIRMWARE_VERSION: 2.0(RTOS) ELECTRONICS: Duet WiFi 1.02 or later FIRMWARE_DATE: 2018-06-05b3


Log in to reply