Some help with Bltoutch



  • Hello, i just got a BlTouch and i have tried to look at the guied but i just cant get it to work.
    first thing, is the Bltoutch suposed to replace the Z-limit switch all togethere ? i dont know if i like it if its suposed to. these are my settings, if anyone have some time over just to see what is wrong i whold be realy happy 🙂 i have a DuetWifi2 that i got maby 4 month ago, and i am using the pins as shown in the guide ba6b3f23-ca4d-4bd9-982f-b774d519e469-bild.png

    my BlToutch in mounted on the hotend fan, might not be the best place but the only place i can right now.

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 2.03)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.4 on Thu Dec 26 2019 22:42:20 GMT+0100 (centraleuropeisk normaltid)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"My Printer" ; set printer name

    ; Network
    M551 P"Chris87tian87!" ; set password
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z1600.00 E415.00 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X4000.00 Y4000.00 Z180.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E200.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X900 Y900 Z900 E900 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S20 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X300 Y300 Z400 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 Z1 S1 ; set active high endstops

    ; Z-Probe
    M307 H4 A-1 C-1 D-1 ; disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H5 F120 T3900 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X0 Y55 Z2.5 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:290 Y55:300 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M307 H0 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M305 P0 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S90 ; set temperature limit for heater 0 to 90C
    M305 P1 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T180 ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P2 S1 I0 F500 H1 T180 ; set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined



  • @Chrabban said in Some help with Bltoutch:

    first thing, is the Bltoutch suposed to replace the Z-limit switch all togethere ? i dont know if i like it if its suposed to

    it is.
    however due to the change from switch to bltouch a lot of changes are required in the config and the homing files. and it looks like you missed some.

    i would suggest you create a new config in the configurator while inputing your old values.

    problems in your config

    M307 H4 A-1 C-1 D-1 ; disable heater on PWM channel for BLTouch
    picture looks like heater3 not 4

    M305 P0 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M305 P1 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1

    B4138 is the default and wrong for your thermistors.

    M574 X1 Y1 Z1 S1 ; set active high endstops
    you did not enable the z probe



  • This is what i got when i redid the config, and but in the right values for the bed and nozzle. and pin 8 is heater 3 or am i wrong ? 🙂

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 2.03)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.4 on Fri Dec 27 2019 22:36:43 GMT+0100 (centraleuropeisk normaltid)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"My Printer" ; set printer name

    ; Network
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S0 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z1600.00 E415.00 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z180.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E800 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S20 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X300 Y300 Z400 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; set active high endstops
    M574 Z1 S2 ; set endstops controlled by probe

    ; Z-Probe
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ; disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H5 F120 T3900 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X0 Y0 Z2.5 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X20:280 Y75:270 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M307 H0 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M305 P0 T100000 B4092 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S100 ; set temperature limit for heater 0 to 100C
    M305 P1 T100000 B4725 C7.060000e-8 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T180 ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P2 S1 I0 F500 H1 T180 ; set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 S"Nozzle" D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined



  • hehe i missread your post a bit, about heater 3 and 4, that was one of the mistakes i made i can see now 🙂



  • @Chrabban
    is it working now?



  • sadly no, the prob is just sitting there red and inside, it wont drop, it started to go down and wanted to probe but that is not a good idea if the prob hasent droped so i had to turn it of so it dosent destroy my bed 😛


  • administrators

    Please post your homez.g, homeall.g, deployprobe.g and retractprobe.g files.



  • okey

    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.4 on Fri Dec 27 2019 22:36:43 GMT+0100 (centraleuropeisk normaltid)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F3900 ; lift Z relative to current position
    G90 ; absolute positioning
    G1 H2 X20 Y75 F3900 ; go to first probe point
    G30 ; home Z by probing the bed

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 H2 Z5 F65 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning

    ; homeall.g
    ; called to home all axes
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.4 on Fri Dec 27 2019 22:36:43 GMT+0100 (centraleuropeisk normaltid)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F3900 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X-305 Y-305 F1800 ; move quickly to X and Y axis endstops and stop there (first pass)
    G1 H2 X5 Y5 F3900 ; go back a few mm
    G1 H1 X-305 Y-305 F360 ; move slowly to X and Y axis endstops once more (second pass)
    G90 ; absolute positioning
    G1 H2 X20 Y75 F3900 ; go to first bed probe point and home Z
    G30 ; home Z by probing the bed

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 S2 Z5 F65 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning

    ; deployprobe.g
    ; called to deploy a physical Z probe
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.4 on Fri Dec 27 2019 22:36:43 GMT+0100 (centraleuropeisk normaltid)
    M280 P3 S10 ; deploy BLTouch

    ; retractprobe.g
    ; called to retract a physical Z probe
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.4 on Fri Dec 27 2019 22:36:43 GMT+0100 (centraleuropeisk normaltid)
    M280 P3 S90 ; retract BLTouch



  • @Chrabban said in Some help with Bltoutch:

    M280 P3 S10

    so when you issue this command manually nothing happens?

    there have been many reports with bad cabling on the bltouch side. check the crimp job of those wires.



  • @Veti

    Nothing happens when i try that command
    Allt the cables is good, just tried them with my multimeter 😕


  • Moderator

    And you're certain you're using heater pin 3 as the servo control pin?
    And you're certain you have the heater pin 3 unbound as a heater in config.g?
    And you're certain you have no commands for heater pin 3 in config-override.g?


  • administrators

    As you are not using a DueX expansion board, you need to add parameter I1 (that's letter-i digit-1) to the M280 commands in deployprobe.g and retractprobe.g. See https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecting_a_Z_probe#Section_Software_setup_Duet_2_WiFi_Ethernet_running_RepRapFirmware_Num_2.



  • it is working now 😄 it was the I1 that was the last thing, tnx for all the help 😄


Log in to reply