Error during print



  • When starting a print every thing works fine, after some time the print stops without any error message, i'm using firmware 2.05 and this is my config.g content.
    ; executed by the firmware on start-up

    ; General preferences
    M669 K1 ; CoreXY mode
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves

    M555 P0 ; Set firmware compatibility to look like native output

    ; Network
    M550 P JW Duet ; Set machine name
    M552 S1 ; Enable network
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; Drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; Drive 1 goes backwards
    M569 P2 S0 ; Drive 2 goes backwards
    M569 P3 S1 ; Drive 3 goes forwards
    M350 X256 Y256 Z256 E16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X2576 Y2576 Z20508 E391 ; Set steps per mm
    M566 X4500 Y4500 Z120 E522 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X9000 Y9000 Z210 E3600 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X2400 Y2400 Z36 E250 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X1000 Y1000 Z900 E800 I40 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S20 ; Set idle timeout

    ; Pressure advance
    ;M572 D0 S0.03 ; enabled Pressure advance

    ; Axis Limits
    M208 X-1 Y-1 Z-1 S1 ; Set axis minima
    M208 X315 Y310 Z315 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; Set active high endstops

    ; Mi Touch
    M558 P8 F500 H10 I0 T4000
    G31 P500 X0 Y0 Z-1 ; Set Z probe trigger value, neg. cor. bij neg bedhoogte
    M557 X15:290 Y15:280 S90 ; Define mesh grid

    ; Filament sensor
    M591 D0 P1 C3 S1 ; Set Filament sensor extruder 0, connected to nput 3 (E0)

    M305 P0 T100000 B3950 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S125 ; Set temperature limit for heater 0 to 115C
    M305 P1 T100000 B3950 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M307 H1 A286.0 C120.0 D3.3 S1.00 V24.2 B0 ; Set PID for hotend values
    M307 H0 A99.1 C453.2 D2.2 B0 ; Set PID for heated bed values
    M143 H1 S280 ; Set temperature limit for heater 1 to 280C
    ;M303 H1 S280 P1.0 ; autotuning heater 1

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 H-1 ; Set fan 0 value, PWM signal Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1.0 I0 H-1 ; Set fan 1 value, PWM signal Thermostatic control is turned off
    M106 P2 S0 I0 H-1 ; Set fan 2 value, PWM signal Thermostatic control is turned off

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 ; Define tool 0
    G10 P1 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P1 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; serial port
    M575 P1 B57600 S1

    ; Automatic power saving
    M911 S21 R22 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; Set voltage thresholds and actions to run on power loss

    ; Custom settings are configured
    M912 P0 S-21.7 ;CPU temp sensor correction
    M564 H0 ; Let the Jog buttons work blv: added to allow jog buttons
    ;M375 ;Load height-map.csv
    T0
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    M929 P"\logging\DuetJW.txt" S1 ; start logging to file eventlog.txt
    in my logging file i don't see any points at the moment of stopping.
    This is some text out my eventlog.txt:
    2020-01-13 10:43:27 Started printing file 0:/gcodes/Hemera_FanMountPS.gcode
    2020-01-13 10:45:42 Cancelled printing file 0:/gcodes/Hemera_FanMountPS.gcode, print time was 0h 2m
    2020-01-13 10:45:42 Event logging stopped
    power up + 00:00:01 Event logging started

    Who know the anwser?

    Thanks Joep



  • Please post the output of M122 after this happens



  • Hi Veti,
    the machine is completely blocked after the stop and i can only give a M122 P100 result after a restart. Would that give the error code we need?
    Joep



  • @Joep said in Error during print:

    M350 X256 Y256 Z256 E16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X2576 Y2576 Z20508 E391 ; Set steps per mm

    https://forum.duet3d.com/topic/13156/duet-stops-mid-print/24?_=1578917458937



  • @DIY-O-Sphere
    Thank you this gives a good continue of the print!
    Can you explain why the settings can't be put on 256 steps?
    Thanks Joep



  • @Joep said in Error during print:

    Can you explain why the settings can't be put on 256 steps?

    It's too much for the step pulse generator to handle reliably. Too much stress on the CPU. It's better to set x16 microsteps and let the drivers do the work of sending the x256 pulses to the motors via interpolation.



  • @Joep
    You can search the forum for “Hiccups” witch is technically the reason for the issue.
    https://forum.duet3d.com/topic/8688/stepper-movement-hiccups-and-microstepping
    In the report of M122 the count is displayed.


Log in to reply