Stottering moves print and positioning ...duet 2



  • Hello,
    iam new in this Forum and from Bavaria Germany.
    First, my English isnt very good.. sorry for this 😞

    ive switched from Radds+Rapps128 and Repetier Firmware to an original Duet 2 Ethernet nclusive David Crockers IR-Probe Sensor and Mesh Bed Levelling.

    My Problem ist, printing up to 80mm/s is ok but the movement between two parts or bevor the prints start is very stottering.
    This stottering are on X and Y -Axis the same !!
    it looks like the computing power is missing.
    Debug Mode checked with m111 = no debug on any modules on !!
    Temps are good: Buet = 28-30°C and the Motor Driver had cooling fins an on the top or the bottom of the Board are max 30°C. The Board is in an Airflow from two 120mm Fans (12V) IN an one 120mm Fan OUT .
    the problems already exist right after the board starts

    Thats not normal, because with repetier an same jerk and speeds are nor problems

    Can anybody help me please? Otherwise the duet flys away ..grrr

    Marco

    my setup:
    -on the Z axis I have 2 ball screws 12mm with 4mm pitch and a 1.2A Nema 17 motor on each side.
    -on the X-Axis one 1.7A Nema 17 with Gates gt2 belt and gt2 12mm pulley
    -on the Y-Axis one 2,5A Nema 17 Motro with Gates gt2 belt , gt2 12mm pulleys an 15mm linear rails.

    • 2 x 2,5A Nema17 Motor and 2x Bernies Pure Bowden Extruder
    • Sparklab ICE Wakü Hotend (E3D Chimera)
    • All powered by one Meanwell HRP-600-24 (24V) power Adapter

    config.g


  • Moderator

    A very low Z jerk value and mesh compensation can lead to stuttering. Remember, these values are in mm/min and not mm/s

    M566 X1200.00 Y1200.00 Z18.00 E600.00:600.00      ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X12000.00 Y12000.00 Z720.00 E6000:6000.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z50.00 E250.00:250.00      ; set accelerations (mm/s^2)
    

    Try increasing the Z jerk and acceleration. M566 Z60 M201 Z60



  • thanks
    i try it



  • @Phaedrux
    Hy ,
    it seems to be ok !
    the first test is good yeah..

    the whole movements seem to be faster ? 🙂

    tomorrow i will do more tests.
    Thank you for the moment an good night.
    I will reply the results ....



  • Hello,

    problems still exist.

    i test the jerk with 240 ...then the movements are top ????

    My Standard Speeds from the beginning with Marlin and repetier are:

    X & Y Feedrate: 200 mm/s & Z = 12 mm/s
    Max Acceleration X & Y = 500 mm/s & Z = 50 mm/s
    Max Travel Acceleration X & Y = 1000 mm/s & Z = 50 mm/s
    Max Jerk X & Y = 20 mm/s & Z = 0,4 mm/S

    it is definitely mesh bed leveling

    if I deactivate it everything fits



  • actually i used this settings and it seems to be ok !

    can i leave the jerk like this or does it harm the engine or other things?config (1).g


  • Moderator

    M584 X0 Y1 Z2 E3:4                              ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16:16 I1                      ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z800.00 E145.51:145.51        ; set steps per mm
    M566 X1200.00 Y1200.00 Z120.00 E300.00:300.00      ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X12000.00 Y12000.00 Z720.00 E600:600        ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X1000.00 Y1000.00 Z50.00 E500:500    ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X1500 Y1750 Z840 E1250:1250 I30            ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    

    That looks fine.


Log in to reply