DUAL EXTRUDER DUAL FAN



  • HI GUYS
    I HAVE A DUAL EXTRUDER PRINTER AND EACH EXTRUDER HAS A ONE FAN.
    AS YOU WILL SEE IN MY CONFIG I MAPP EACH FAN FOR EACH TOOL (TOOL 0 FAN 0 AND TOOL 1 FAN 2 )

    WHEN I SEND A NEW PROGRAM TO THE PRINTER, WHEN IT STARTS TO PRINT THE SECOND LAYER, THE FAN1 NEVER TURN ON AND THE FAN 2 TURN ON AND IT DOESN'T STOP UNTILL THE MACHINE REACH THE END OF THE PROGRAM.

    WHEN I SEND M106 F0 S1 THE FAN0 TURN ON
    WHEN I SEND M106 F2 S1 THE FAN 2 TURN ON
    AND WHEN I SEND M107 ALL THE FANS TURN OFF

    ANY BODY CAN TELL ME WHY IT DOESN'T WORKS CORRECTLY WHEN IS PRINTING A PART?

    ; Fans
    M106 P0 I1 F25000
    M106 P2 I1 F25000

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 S"DYZE1" ; Define tool 0
    G10 P0 X-45 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R190 S225 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 190C

    M563 P1 D1 H2 F2 S"DYZE2" ; Define tool 1
    G10 P1 X46 Y-0.5 Z0 ; Set tool 1 axis offsets
    G10 P1 R190 S225 ; Set initial tool 1 active and standby temperatures to 190C

    THANKS


  • Moderator

    First off, please fix your CAPSLOCK key, as it appears to be stuck in the on position.

    Second, your config appears to be correct with Fan0 attached to Tool0 and Fan2 attached to Tool1.

    What slicer are you using? Can you provide a sample of gcode that shows how it's commanding the fans?



  • hello @Phaedrux i'm using Simplify 3d and it doesn't support dual fan, so i try to do the configuration described in the tool definition chapter to avoid this problem.

    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/ConfiguringRepRapFirmwareCartesianPrinter#Section_Tool_definition_section

    this is one example of gcode :

    Traffic_Cone_Rings_Orange.gcode

    Thankyou for your help


  • Moderator

    There is something wrong with your simplify3d configuration. There is only a single M106 command in your gcode file. So it's not your duet configuration that is the problem. S3D is simply not controlling the fan.


Log in to reply