failed to enable endstops



  • i have a duet 2 with a duex5 and have my endstop switches are set up as NC. i have the red lights for the X and Y and they turn off when i press the switches, if i try to home X it lifts the Z and then gives the failed to enable endstops error. the endstop readouts say n/a for X and Y and Z says YES. on a side note i also cant get my BL tough to deploy. ive gone over the setting up z probe and connecting endstop switches pages several times and cant figure what im missing. this is the second duet ive set up, things seem to match my other printer but maybe im thinking about it too hard and missing something.

    i have DWC2 and Firmware 3.1.1

    my config

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 2.03)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.8 on Sat May 23 2020 19:12:15 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)
    
    ; General preferences
    G90                                     ; send absolute coordinates...
    M83                                     ; ...but relative extruder moves
    M550 P"1M"                      ; set printer name
    
    ; Network
    M551 P""                        ; set password
    M552 S1                                 ; enable network
    M586 P0 S1                              ; enable HTTP
    M586 P1 S0                              ; disable FTP
    M586 P2 S0                              ; disable Telnet
    
    ; Drives
    M569 P0 S0                              ; physical drive 0 goes forwards X
    M569 P1 S1                              ; physical drive 1 goes forwards RY
    M569 P2 S0                              ; physical drive 2 goes forwards RZ
    M569 P3 S1                              ; physical drive 3 goes forwards E
    M569 P5 S1                              ; physical drive 5 goes forwards LY
    M569 P6 S0                              ; physical drive 6 goes forwards LZ
    
    
    
    
    M584 X0 Y1:5 Z2:6 E3                        ; set drive mapping
    M350 X16 Y16:16 Z16:16 E16 I1                 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X114.29 Y114.29:114.29 Z400:400 E420.00    ; set steps per mm
    
    M566 X200.00 Y50:50 Z12:12 E120.00     ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    
    M203 X5000.00 Y3200:3200 Z500:500 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    
    M201 X500.00 Y30:30 Z20:20 E250.00     ; set accelerations (mm/s^2)
    
    M906 X1000 Y1700 Z1200 E800 I30         ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30                                 ; Set idle timeout
    
    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1                        ; set axis minima
    M208 X1400 Y800 Z900 S0                 ; set axis maxima
    
    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1                           ; set active high endstops
    M574 Z1 S2                              ; set endstops controlled by probe
    
    ; Z-Probe
    M307 H3 A-1 C-1 D-1                     ; disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H10 F120 T6000                  ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P25 X0 Y0 Z2.5                     ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X5:1350 Y5:750 S75                 ; define mesh grid
    
    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4138 R4700             ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120                            ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4138 R4700             ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280                            ; set temperature limit for heater 1 to 280C
    
    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1                  ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T45               ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    
    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0                        ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0                         ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0                            ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    
    ; Custom settings are not defined
    
    
    

  • Moderator

    Your config.g hasn't been updated to be compatible with RRF3.

    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/RepRapFirmware_3_overview



  • @Phaedrux ahh i see. time to learn again.


  • Moderator

    It may be easier to use the web configurator to create a new config file set compatible with RRF3 and then compare it to your existing config to see how it's changed. Some things may still need to be manually configured.

    https://configtool.reprapfirmware.org/Start


Log in to reply