Duet 2 Wifi + BLtouch issues on Ender 5 pro



  • Hello all. First time poster here. Just got my duet 2 and installed it on my ender 5 pro. Loving it so far! But im having issues with setting up the bltouch.

    1. when i use the duet3d dozuki page to calibrate the trigger height, i feel like G92 Z0 command doesnt actually set my desired 0. It doesn't take.

    2. I feel like the probe maybe doesnt retract?

    3. When i run probing, it does too many points, way too fast and the probe doesnt retract after every point.

    here is my config.g. If anyone can help, I'd greatly appreciate it. Im new to 3d printing and have come this far without posting for help. Just trying to figure this all out and need some more eyes on this. Any help is appreciated! Thanks 🙂

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"Ender 5 Pro" ; set printer name

    ; Network
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S1 ; enable FTP
    M586 P2 S1 ; enable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S0 ; physical drive 2 goes backwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes backwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z800.00 E415.00 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z300.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E900 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X220 Y220 Z300 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"ystop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop
    M574 Z1 S1 P"zstop" ; configure active-high endstop for low end on Z via pin zstop

    ; Z-Probe
    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F100 T2000 ;
    M950 S0 C"exp.heater3" ; define GPIO/Servo pin index
    M557 X0:220 Y0:220 S25 ; define mesh grid
    G31 X-45 Y-4 Z3.737 ;
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ;

    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0 ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M307 H0 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M140 H0 ; map heated bed to heater 0
    M143 H0 S100 ; set temperature limit for heater 0 to 100C
    M307 H0 A161.3, C526.0, D1.2 S1 ; PID Heater - Bed
    M308 S1 P"e0temp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 1 as thermistor on pin e0temp
    M950 H1 C"e0heat" T1 ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M307 H1 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for heater and set PWM limit
    M143 H1 S230 ; set temperature limit for heater 1 to 230C
    M307 H1 A499.2, C151.6, D3.8 S1 ; PID Heater - Nozzle

    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S1 H-1 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500 ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45 ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings
    M591 D0 P2 C3 S1 ; Filament Run out sensor
    G29 S1 ; Load mesh bed

    ; Miscellaneous
    M501 ; load saved parameters from non-volatile memory



  • @alxndr said in Duet 2 Wifi + BLtouch issues on Ender 5 pro:

    ; Z-Probe
    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F100 T2000 ;
    M950 S0 C"exp.heater3" ; define GPIO/Servo pin index
    M557 X0:220 Y0:220 S25 ; define mesh grid
    G31 X-45 Y-4 Z3.737 ;
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ;

    G31 X-45 Y-4 Z3.737 this should set it offset to 3.737mm from the trigger point of the probe to the bed, I never bothered with G92 Z0.

    Too many points M557 X0:220 Y0:220 S25 , the S25 is the spacing between point so just increase the S value .

    Just use m401 and m402 to test if the probe retracts .

    Also m558 :- Rnnn Z probe recovery time before the probing move is started.



  • @peter247 so if i were to divide 220(size of x and y) by 4, would that be the value to put instead of S25? It would be S55...does that make sense? does it know to stop on its own?

    and as for the m558 :- Rnnn Z probe recovery time before the probing move is started

    do i add that to the bottom?

    i noticed after i set the trigger height, and then homed z, it still crashed as it moved higher ...



  • yes your logic is correct of S55 is correct BUT DON'T FORGET , 0 and 220 is first and last points where the probe will check the bed, So the nozzle will be 45mm off the edge right side of the bed ?. ( don't know if this is a problem or not )
    So you may only be able to probe 130mm of the bed.

    0+45 and 220-45 ?

    not sure about the R value never used it myself , it is a delay before after probe.



  • @peter247 hmmm is there a way to start probing not at 0 and end probing not at 220?

    im not sure how marlin did it but it was fine that way...

    i just want it to do a 4x4 grid lol



  • @alxndr ok let say you want to probe 50 from each corner ?.
    M557 Start x : End x Start y : End Y S steps
    M557 X50:170 Y50:170 Which works out to be 30 spacing
    So M557 X50:170 Y50:170 S30 will probe between 50 and 170 inc.



  • @peter247 wow ok so I totally understand now! I'm going to give that exact line a try once I get in from work! Thank you!

    And how about the fact that when I home z, it crashes into the nozzle? Would that be trigger height? Is there a separate line for z height and setting a new z offset / value for 0?

    Also, is config override necessary? I don't seem to have one and lots of ppl talk about it.



  • @alxndr o.k lets make sure you have set up the bltouch and know how to test it.
    So does the bltouch work with M401 deploy and M402 retract ?
    Have you set up the deploy and retract macros ?
    Have you made the x , y , z and all homing macros for your printer ?
    How are you homing Z with G1 Z? or G30 ?

    The next bit you need to understand is G31 ?
    G31 X-45 Y-4 Z3.737 ; G31 -45 Y-4 , which means the bltouch is 45mm left of the nozzle and 4mm towards the front of the bed , which from owning a ender 5 plus I think is more or less correct.
    NOW THE Z3.373 which mean 3.737mm from the trigger point to the bed .
    So if the BLtouch is working correct make this Z0 and see if it misses the bed .
    Now slow increase Z until it is just off the bed .

    use Z home to test which should be using g30



  • @peter247 M401 and M402 work.
    I have not set up macros (i probably should). Would that be just making a macro with M401 and a separate one with M402?
    I have not made macros for homing x y and z as i use the buttons on the dashboard that say home all, home x, home y and home z. Should i make macros?

    Im not sure how to home Z....the button on the dashboard uses the endstop switch, which i do have connected until i figure this whole thing out lol when you say "make this z0" how exactly would i do this?

    thank you for helping btw...i really appreciate it. Been trying to get this sorted and printing for a few weeks now.



  • @alxndr post these files .
    retractprobe.g
    deployprobe.g
    homeall.g
    homez.g

    Does x and y homing work ?

    Type in send code ( and send ) M401 and M402 and see if the bltouch works
    just a silly thing ,but are you on version 3 of the firmware ?



  • @peter247 ill be able to post the files when i get in from work. X and Y homing does work. But i do have the homez.g so here it is;

    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.4 on Fri Aug 07 2020 18:12:00 GMT-0400 (Eastern Daylight Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z2.5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 Z-305 F1800 ; move Z down until the endstop is triggered
    G92 Z0 ; set Z position to axis minimum (you may want to adjust this)

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 Z2.5 F100 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning



  • That is wrong it is using the Z homing switches not the bltouch .

    First get the bltouch working with the M401 and M402 , test out the bltouch deploying and retracting .

    From my system I had problem with heater 3 and needed to move to heater 7 .
    I would post my macros , but not sure how your printer homes.



  • @peter247 how would i move to heater 7? is it just changing the values? or physically moving the pins connected to the board?

    also, i settled for this: M557 X35:185 Y35:185 S50

    that way i probe 4 points and not 5. I think that should work like it did on marlin.

    so if m401 and m402 work, do i still need to move to heater 7? and if so, id need some guidance or direction if possible please.



  • @alxndr o.k first little point are you on version 2 or 3 , because the code is different .
    I can see your config file is for version 3 , but are you running version 3 of the firmware ?.

    If M401 and M402 works sit back and relax your bltouch is fully working .
    If you need to change to a different heater , YES , lots config changes and hardware changes.



  • @peter247 i upgraded the firmware to latest which is 3.1.1 i believe!

    and if i remember correctly, m401 and m402 were working fine but ill test again tonight. but i do remember manually entering those commands to deploy and retract.



  • @alxndr O.K you have a ender 5 pro , So how or should I say where does to home , Right ( X max ) , Back ( Y max ) , Z Bltouch ?

    If so I can more or less give you my homing macros , but mine is for a 350x350 bed , so the hitting the centre of the bed will need to be changed.



  • @peter247 thats correct...mine homes at the back (y max) right (x max) when im facing the front. as for the z, its the end stop right now...bltouch doesnt deploy yet cause i didnt get to change it yet as im at work.



  • @alxndr

    change 355 to 225 , 5mm more than the max

    ; homex.g
    ; called to home the X axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.3 on Sat Jun 20 2020 16:28:00 GMT+0100 (British Summer Time)
    G91               ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000    ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X 355 F3000 ; move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    ;G1 H2 X-5 F6000    ; go back a few mm
    ;G1 H1 X 355 F240  ; move slowly to X axis endstop once more (second pass)
    G1 H2 Z-5 F6000   ; lower Z again
    G90               ; absolute positioning
    
    ; homey.g
    ; called to home the Y axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.3 on Sat Jun 20 2020 16:28:00 GMT+0100 (British Summer Time)
    G91               ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000    ; lift Z relative to current position
    G1 H1 Y 355 F3000 ; move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
    ;G1 H2 Y-5 F6000    ; go back a few mm
    ;G1 H1 Y355 F240  ; move slowly to Y axis endstop once more (second pass)
    G1 H2 Z-5 F6000   ; lower Z again
    G90               ; absolute positioning
    
    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ;G28 XY
    G91               ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000    ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X 355 F3000 ; move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    G1 H1 Y 355 F3000 ; move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
    ;G1 H2 Z-5 F6000   ; lower Z again
    G90               ; absolute positioning
    
    G1 X220 Y175 F4000 ; Move probe to middle of bed
    G30
    

    note is the same as homez.g

    ; homeall.g
    ; called to home all axes
    ;
    ;G28 XY
    G91               ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000    ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X 355 F3000 ; move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    G1 H1 Y 355 F3000 ; move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
    ;G1 H2 Z-5 F6000   ; lower Z again
    G90               ; absolute positioning
    
    G1 X220 Y175 F4000 ; Move probe to middle of bed
    G30
    

    X220 is the centre of my bed , 350 / 2 + 45 offset



  • @peter247 wow thank you!

    a few questions....my x and y both have a value of 220....why do the values need to be 5mm more? is it so that it backs up afterwards? like the amount of distance to press into the switch and back out?

    also, for the z im a little confused...how do i find the value for that?

    and lastly, the bed is x220 and y220 so would the center be 110? the nozzle seems to be perfectly in the center at x110 y110....and the z at that point id have to figure out i guess?



  • you don't need to set the value that high , so 220 or less will do , it is maximum travel before it stops and say I'm homed without hitting the switch.

    no 110 is not the centre of the bed for the bltouch it is the centre of the bed for the nozzle , so the centre is 110 plus the offset of 45mm X ( 155mm for the bltouch ) and 110 + 4mm Y so just go at half .

    Hope that makes sense to you now ?.

    how do you find the off set ?
    first set the value in G31 Z to zero , Home and see if it home but is off the bed , then slowly increase the value of Z until it hits the bed when Z say Z say 0.0mm

    MAKE SURE IT WILL HOME FIRST , THAT IS THE IMPORTANT PART.

    o.k my system all the motor are backward ? , make sure to motor direction is correct too.



  • @peter247 first part makes sense! thank you. What did you mean by "just go at half?'

    X be 155 and Y would be 114 because of the offset of the bltouch?

    as for the z offset, how would i set the value of G31 Z to 0? just input the line G31 Z0 ?

    and then you say to check if it homes. But im pretty sure it pushes up onto my nozzle if i home z. I dont get the last part when you say "...then slowly increase the value of Z until it hits the bed when Z say Z say 0.0mm"

    My motors seem correct....not sure if they are backwards...but they home at the back right which is what it was with the stock motherboard...



  • @alxndr My motors seem correct....

    Two wrongs can make a right , eg if you are homing in the wrong
    direction and your motor are in the wrong direction it will look right.

    Look at your config file :
    ; Z-Probe
    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F100 T2000 ;
    M950 S0 C"exp.heater3" ; define GPIO/Servo pin index
    M557 X0:220 Y0:220 S25 ; define mesh grid
    G31 X-45 Y-4 Z3.737 ; <------------- just change this to Z0 ---------
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ;

    What I'm saying is get it to home with crashing into the bed , then you can find the true offset .

    Have you changed the homing files ? and does m401 and m402 work ?



  • @peter247 i havent had a chance to test m401 and m402 yet as im still at work. ill do those tests after work and get back to you! thanks so much for helping. im learning and progressing so much! ill reply back with my test results asap!



  • Going to bed soon I`m in the UK , so bits to check.

    (1) See if m401 and m402 works
    (2) You need to change all the homing files
    (3) press home x then press the x micro-switch does it stop , PANIC if not
    (4) press home y then press the y micro-switch does it stop, PANIC if not
    (5) press home all and see which way the head goes now to home ( with your finger on the emergency stop), I think your motors direction is wrong x , y , z ) it is the M569 commands in the config.g
    (6) get it to home all axis correct without the nozzle hitting to bed.



  • @peter247 so homing z works fine now. ive got it all set up with the homey homex and homez and homeall....now im having a stupid little annoying issue......220 isnt the bed size? the bed size is actually 235!! wtf...creality advertises it as 220 but when i measure it, its actually 235!! do i need to change everything now?


Log in to reply