Ender 5 with BLtouch



  • retractprobe.g homez.g homey.g homex.g homeall.g deployprobe.g config.g bed.g Ok so I have been printing fine for about 6 months and then all of a sudden after a long print(22 hrs) my x endstop is always triggered. I have replaced the switch with a know good part and tested with m119 and reports that the endstop is at min. I had made no changes to config file or anything else. Any ideas?

    Also in trying to fix this, I used the original z stop and forced myself to get the bltouch configured as the zstop and it worked twice and is now reporting a similar reaction as the xstop, Probe triggered already. But the pin never dropped to be triggered. When I manual drop and raise the pin it works just fine. Has me completely stumped.

    and one final issue I have been unsuccessful at solving is when I put the offset for my probe those are the coordinates the carriage moves to instead of starting at 0.
    [0_1600531791458_Config files.zip](Uploading 100%)



  • for the endstop verify with a multimeter that the wiring is ok. measure the resistance with the enstop triggered and without.

    for the bltouch change
    G31 P0 X-55 Y-13 Z1.697 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    to
    G31 P500 X-55 Y-13 Z1.697 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height


  • Moderator

    @TheBiologist said in Ender 5 with BLtouch:

    and one final issue I have been unsuccessful at solving is when I put the offset for my probe those are the coordinates the carriage moves to instead of starting at 0.

    I don't understand this sentence. What exactly are you changing and what is happening when? What are you expecting?

    Does your endstop wiring travel alongside your motors?

    What type of switch? Can you post a photo?

    It sounds like it's failed safe and it won't allow movement because it thinks it's already triggered. Check your wiring.



  • @Phaedrux sorry, I am changing the z-probe offset in the g31 to match my hero me 5 fan setup. In the large bundle they do just like factory.

    I seemed to fix the endstop with a switch of the cable. Now when I home Z the printer moves to the offset coordinates instead of zero.



  • @TheBiologist

    the coordinates for z home are in the homez.g and homeall.g in your sys directory.


Log in to reply