retract error duet wifi



  • when i start a print the first part there is no problem, but when it retract it does 10 cm retraction when i asked a retract of 2 mm in the slicer.

    after did it do not bring the 10 cm of filament back.

    how can i solve this.

    mine configuration file:
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Thu Mar 29 2018 22:31:50 GMT+0200 (CEST)

    ; General preferences
    M111 S0 ; Debug off Pnnn Debug module, Snnn Debug on/off

    G21 ; Work in millimetres
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves

    M555 P1 ; Set firmware compatibility to look like RepRapFirmare

    ; Network
    M550 Pprusa large ; Set machine name
    M552 S1 ; Enable network
    M587 S"NKP" P"LesSWirE@NkP8" I10.0.0.236 J192.168.1.254 K255.255.255.0 ; Configure access point and IP addresses. You can delete this line once connected
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; Drive 0 goes forwards X
    M569 P1 S1 ; Drive 1 goes forwards Y
    M569 P2 S1 ; Drive 2 goes forwards Zleft
    M569 P3 S0 ; Drive 3 goes forwards E
    M569 P4 S1 ; Drive 2 goes forwards z right

    ; dual z drive
    M584 X0 Y1 Z2:4 ; three Z motors connected to driver outputs 2, 5 and 6
    M671 X-15:290 Y15:15 S0.5 ; leadscrews at rear left, front middle and rear right

    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X79 Y79 Z398 E159,5 ; Set steps per mm
    M566 X1000 Y1000 Z60 E120 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min) Maximum jerk speeds mm/minute
    M201 X900 Y900 Z100 E3000 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M203 X4000 Y4000 Z150 E1000 ; Maximum speeds (mm/min)
    M906 X1100 Y1100 Z800 E1200 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X-33 Y-70 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X292 Y350 Z200 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S0 ; Set active low endstops

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M558 P3 H2 F900 T500 ; Set Z probe type to ultrasonic and the dive height + speeds
    G31 P900 X40 Y0 Z0 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:290 Y15:290 S20 ; Define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; Set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280 ; Set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Fans
    M106 P0 S1 I0 F500 H1 T180 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T45 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P2 S1 I0 F500 H1 T45 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    M200 D1.75
    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Automatic saving after power loss is not enabled

    ; Custom settings are not configured


  • administrators

    It is likely that your slicer is using absolute extrusions and you have configured the duet for relative extrusion. Relative extrusion is generally better so if you can change the slicer settings to use relative extrusion do that, otherwise add M82 in your start gcode or change the in config.g to M82



  • i use cura slicer, i changed the starting script and the the option to relative extrution and still no change in print. i even change the config file to m82 code, with slicer is beter then cura for duet? i have this problem since i had problems to connect to the duet and i had to reinstal i installed now 2.0(RTOS)beta1+ (2018-04-12b1) version. shall i go back to the stable one.


  • administrators

    I suggest you either upgrade the main firmware to 2.0beta2 or revert to 1.21.

    If the problem persists, please provide a link to the GCode file you are trying to print.



  • this solves the problem, now it retracts how it suppose to be.


Locked
 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.