Spiralized layer show 100% but still printing



  • Hi,

    I'm actually printing a spiralized "vase".

    The DWC show printing progress 100% ans layer 1 out of 162.

    It's not a big problem, but I think the percentage progress could be calculated using the last extruder Z point over the heigt of the model. That way, the progress value could be a little more accurated.

    Same thing for layers count.

    Bye


  • administrators

    The progress value generated by the firmware usually works on filament used if the total filament needed is known, but I think DWC may do a different calculation. You could try sending M408 S0 during the print and see what the "percentComplete" value is.



  • I noticed that the value is correct in the Duet Screen


  • administrators

    @donpi said in Spiralized layer show 100% but still printing:

    I noticed that the value is correct in the Duet Screen

    I just checked the firmware. The percent-complete value that the firmware sends is based on how much of the print file has been processed, not on filament consumption. Maybe the value displayed by DWC is based on filament consumption, but one of the values is wrong. On the Print Status screen of DWC, do the filament consumed and filament needed figures make sense?



  • @dc42
    Finaly I think has nothing to do with spiralized vase...
    As you can see in the print scren near all data on the status are wrong.

    0_1528585051191_Sans titre.png


  • administrators

    The problem appears to be that DWC thinks that the total filament needed is only 13.2mm. Please can you make that GCode file available so that I can see what filament usage information it contains.



  • Here is a Gcode file.
    0_1528614531634_Tete.gcode

    But finaly I dont think it's from the GCode. As I get the problem with every file.
    In the print screen you can see an other problem allready mentioned.
    I can no more load filament in Tool 0.

    I think that DWC is in a strange state.
    Maybe it can be reseted with a M<something> ?


  • administrators

    Thanks. There is this comment near the start of the file:

    ;Filament used: 0m

    So Cura says that the print uses 0m of filament, which is picked up by the firmware and passed to DWC. Then DWC is saying that at least 0m of filament has been consumed so the print must have finished. I guess DWC ought to realise that zero isn't a sensible amount of filament for a print, but fundamentally this is a bug in Cura.



  • haha great.

    Maybe it's because I'am using only Tool1 and nothing with Tool0.

    Thank you.



  • @donpi said in Spiralized layer show 100% but still printing:

    ............................
    I can no more load filament in Tool 0.

    That's because you were using tool 1 to do the print and tool 1 is still the active tool (as you can see on the screen shot). To load filament into tool 0, you need to make that one the active tool.



  • @deckingman

    I mean the gcode macro to change filament. The click on Tool 0 does not work. There is no menu.
    Power off and restart does not change anything.
    I allready mentioned the bug in an other thread.


  • administrators

    @donpi said in Spiralized layer show 100% but still printing:

    @deckingman

    I mean the gcode macro to change filament. The click on Tool 0 does not work. There is no menu.
    Power off and restart does not change anything.
    I allready mentioned the bug in an other thread.

    This was a known bug in some 2.0RC firmware versions. I fixed it in the 2.0 firmware release.


Log in to reply