When Maestro is powered on the extruder and part fans turn on?



  • I have noticed everytime i power up my Maestro the above fans turn on.
    The part fan is controlled by Cura gcode and the extruder is by temp.

    I had to write a macro to shut them off, all of one line!

    Is this normal or have I done something wrong?

    Regards,
    Paul.



  • post your config. but you must likely set the fan to on in your config. check the fan config lines.



  • 0_1554635665609_config(1).g

    Hi Veti, as requested my config.g
    Thanks in advance.

    Regards,

    Paul



  • @Veti It is for an Ender 3 Pro, if you spot anything else that needs a tweak, please let me know.
    Thanks again.



  • M106 P0 S1 I0 F500 H1 T40 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P1 S1 I0 F500 H-1 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P2 S1 I0 F500 H-1 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off

    The S1 Means Fans on full.
    Set the H-1 ones to S0

    Also your Thermistor values are for 100k B3950. Is the ender 3 pro different from the ender 3?



  • @Veti
    Thanks for having a look.
    'P2' is controlled by "M106 P2 T25:65 L128 H100:101:102" this is my case cooling fan, which does not spin until it reaches temp even after boot.
    I will tweak and test your suggestion, thank you.

    I found the setting for the thermistors on a Youtube video and some scurrying around various websites.
    Do you have a suggestion to what they should be? Please.


  • administrators

    Which fan have you connected to which connector? The wiki page on configuring fans recommends that you connect the print cooling fan to Fan 0 and the hot end heatsink fan to Fan 1.



  • the ender 3 pro are the same as the ender 3.
    check the original firmware. https://www.creality3d.cn/download/firmware_c0001

    its an EPCOS 100k. B3950 is wrong for that.



  • I found this link where you both @dc42 and @Veti have responded.
    https://forum.duet3d.com/topic/9464/m305-thermistor-values-for-the-duet-maestro-on-the-ender-3-pro/9
    I do not know how to enter those values into the config tool.

    There is a preset for the EPCOS in the config tool and it gives me the same values I have used.
    Is this not right?

    Thanks again
    P.



  • @paulhew said in When Maestro is powered on the extruder and part fans turn on?:

    There is a preset for the EPCOS in the config tool and it gives me the same values I have used.
    Is this not right?

    there are many epcos thermistors. the one in the config is not a 100k



  • I am trying to understand. If it was Cisco IOS code I would know what I am looking for!

    I have been in the Marlin configuration.h again for the ender 3 Pro and all i can glean is this.
    1 is 100k thermistor - best choice for EPCOS 100k (4.7k pullup)
    Both have this thermistor selected.

    On TH3D's site they list a replacement with a beta of 3950

    Are your and DC42's parameters the correct ones i need to use for this printer?

    Thanks again.
    P.



  • most 100k resistors that you order from aliexpress and other sites are 100k b3950.
    its actually difficult to find others there.

    the ender 3 comes with EPCOS 100k resistors. so use those values



  • @Veti I changed the config for the fan, works brilliant, thank you. Fan off macro deleted!

    I have used DC's values as I can only find 100k 4700 in the marlin config,


 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.