Bl touch problems



  • thank you for the help. I am going to re do the crimp connections and see where that gets me.



  • 0_1560394654839_bc85cb07-df98-4a9d-8944-7a8ff5dd36a0-image.png
    i figured out part of the issue. the white and black connectors near the bltouch came untouched. now my z-probe is ready. im not sure if anything on this could be usefull but now i can actually run the home however when i trigger the bltouch it the z axis does not stop.



  • If it's not stopping, that would indicate there's still an issue with the wiring, probably the white wire.



  • Is that a direct run from the BL to the Maestro in regards to the wiring?
    Do you have any joins in the wires? If you do make sure they are solid and if you have changed colours make sure they correspond correctly at the Maestro end.

    Also unplug the tiny connector on the back of the BL Touch carefully and plug back in again, it might not be seated correctly, its fiddly!

    Your code for the Z-Probe is the same as mine.

    Also as Phaedrux has guided me before the height of the BL Touch needs to be correct.
    Turn power off, wind down the Z axis slowly so the nozzle touches the bed.
    Measure from bed to bottom of the CASE of the BL touch, it should be about 8mm. Not the probe tip.
    I printed a tool from thingiverse to help me as using a mirror as a bed makes seeing things harder!



  • Your G31 in your config says " G31 P500 X0 Y0 " . Your need measure your off sets ,

    Just thinking is the BL TOUCH flashing red. mine does it now and then and i have to power up and down the printer... when she is flashing it shows triggered .



  • @lodger He does have an offset
    G31 P500 X0 Y0 Z2.5
    I had a double take also.



  • @paulhew said in Bl touch problems:

    X0 Y0

    He'll also need the X and Y offset.



  • @phaedrux If your unsure of this point us to how you have mounted it .IE what mount you printed out so we can help...



  • so i figured out the issue my connectors near the bl touch came undone i need to heat shrink the connectors so that this does not happen before. at the moment it is running. as fare as actual offsets I have a general idea of what they or for this particular mount but i plan on printing a diffrent one out as well as design a blower attachment for the nactua quite fans i am using to replace the stock fans.
    if anyone has any suggestions an a good mounting system i would take suggestions. I am currently looking at the hero me mounts but not set on them.
    thank you for all the help.



  • @lodger said in Bl touch problems:

    Just thinking is the BL TOUCH flashing red. mine does it now and then

    FYI, I use this in my homeall script. Read about it in one of the threads here. It resets the BlTouch error state. For example, if I turn the printer on with the bed close to the head such that the BlTouch mechanical self test fails.

    M280 P3 S160 I1



  • @kmhudgins said in Bl touch problems:

    if anyone has any suggestions an a good mounting system i would take suggestions. I am currently looking at the hero me mounts but not set on them.

    I'm trying to print the Hero Me Gen 2 right now and it's proving difficult.... Lots of supports and overhangs. Not exactly PETG friendly.

    There's also the bullseye if you want to use the stock 4010 blower. Or the Petsfang for 5015. The Bullseye was easier to print, but I wanted to use a 5015 blower, and the Petsfang is a bit too weird of a configuration for me.

    Glad you figured out the BLTouch. The wiring is almost always the problem it seems.



  • @zapta said in Bl touch problems:

    M280 P3 S160 I1
    I never thought of that. nice one Thanks



  • @lodger @zapta you may also look at setting up a macro for it. so that if you have the problem while tuning you can simply hit the macro instead of typing in the command



  • @phaedrux yes i was worried about the hero me for that reason the im looking at the v6 that is built around the micro Swiss hot end it seems a but better but not sure yet. as for fan issues ill be designing an adapter either way since i am not using an actual blower fan.



  • @kmhudgins Well the Hero Me printed successfully, but I managed to choose the wrong part to print. There are over a dozen to choose from. I printed the dual blower mount instead of the single blower mount. 🤦


Log in to reply