[Newbie] IR Mini Z Probe Install and Calibration Issues



  • Hello everyone, I'm new here (and to 3d printing). I've purchased and built the Folgertech FT-6, knowing full well I was in for a steep learning curve. I have managed to figure everything out until this point.

    I am attempting to install the mini IR probe by DC42. I have it mounted on the printer just fine, and reading correctly during initial testing. However, when I attempt to use G30 S-1 to probe without adjusting Z height, I get an error along the lines of "Z Probe did not trigger, etc". I have attempted to try solutions used by other posters (such as dropping the bed further down) but it doesn't work. Once I hit a reading of 465 after the bed moves upward only slightly, it stops.

    Also, I am not sure how to tell the machine to move in mm, all I have on the web controller are steps it appears.

    Has anyone else encountered this issue? How can I resolve it?

    Newbie edit: I don't have access to all my specs at the moment but will when I get home. I am running the Duet Wifi with the latest stable version (2.03 I think?). Will provide config when available, but it is absolutely the most basic setup at the moment as I learn

    Thanks in advance!



  • @Sqwuid said in [Newbie] IR Mini Z Probe Install and Calibration Issues:

    Also, I am not sure how to tell the machine to move in mm, all I have on the web controller are steps it appears.

    Can you elaborate on what this means?



  • @Phaedrux said in [Newbie] IR Mini Z Probe Install and Calibration Issues:

    @Sqwuid said in [Newbie] IR Mini Z Probe Install and Calibration Issues:

    Also, I am not sure how to tell the machine to move in mm, all I have on the web controller are steps it appears.

    Can you elaborate on what this means?

    I'm using the web controller to manipulate the location of the head, but it does not appear to move in millimeters. I was wondering if it was possible to change this? Or if there was a g-code I could enter to move it a specific amount?



  • All axes report in millimetres. If its not moving the distance reported, your steps per mm, set in config.g by M92 are wrong. Post your config.g and we'll check it, along with a description of your motors, pulleys and belts.

    Ian



  • Ok, here's my config file!

    0:/sys/config.g
    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 2.03)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.3 on Sun Nov 24 2019 13:34:03 GMT-0600 (Central Standard Time)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"My Printer" ; set printer name

    ; Network
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M569 P4 S1 ; physical drive 4 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3:4 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16:16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z4000.00 E420.00:420.00 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00:120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z180.00 E1200.00:1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00:250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E800:800 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X720 Y350 Z400 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; set active high endstops
    M574 Z1 S2 ; set endstops controlled by probe

    ; Z-Probe
    M558 P1 H5 F120 T6000 ; set Z probe type to unmodulated and the dive height + speeds
    G31 P500 X0 Y0 Z1.5 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:215 Y15:195 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C
    M305 P2 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 2
    M143 H2 S280 ; set temperature limit for heater 2 to 280C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1:2 T45 ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    M563 P1 D1 H2 F0 ; define tool 1
    G10 P1 X0 Y0 Z0 ; set tool 1 axis offsets
    G10 P1 R0 S0 ; set initial tool 1 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M501 ; load saved parameters from non-volatile memory
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss

    My Printer
    Status
    Off
    Tool Position
    X
    0.0
    Y
    0.0
    Z
    0.00
    Extruder Drives
    Drive 0
    0.0
    Drive 1
    0.0
    Speeds
    Requested Speed
    0 mm/s
    Top Speed
    0 mm/s
    Sensors
    Vin
    0.0 V
    MCU Temperature
    25.3 C
    Fan RPM
    0
    Z-Probe
    465
    Tools
    Extra
    Control All
    Tool Heater Current Active Standby
    Tool 0
    T0 - Load Filament Heater 1
    off 24.0 C
    0
    0
    Tool 1
    T1 - Load Filament Heater 2
    off 23.2 C
    0
    0
    Bed Heater 0
    off 23.8 C
    0
    0
    System Directory


    I'm using the stock parts (stepper motors and belts) from Folgertech for the FT-6, it's a Cartesian setup. I'm not sure what other info to include ๐Ÿ˜ž



  • @Sqwuid said in [Newbie] IR Mini Z Probe Install and Calibration Issues:

    M92 X80.00 Y80.00 Z4000.00 E420.00:420.00 ; set steps per mm

    These look like the default numbers (as do your thermistor settings), and almost certainly Z is wildly wrong! Anyone with an FT-6 know the right numbers?

    From https://folgertech.com/collections/3d-printer-full-kits/products/folger-tech-ft-6-3d-printer-kit your Z axis is "T8 4 Start Lead Screw 8mm pitch". With standard 1.8ยบ motors, your Z steps per mm should be 400.

    Are X and Y not moving the right distance either? Can you command it to move 100mm and measure how far it really moves?

    Ian



  • droftarts, after measuring it appears X and Y are correct.

    I changed the steps for the Z motor, but now it moves extremely slowly and the measurements are not accurate? I hit z-5 on the web controller and it moves down 2mm.

    webcontrol.JPG



  • It sounds like maybe your Z axis motors are 0.9 degree rather than 1.8 degree. So instead of 400 steps per mm, try 800.



  • That's a lot better, Z-5 measures at 5mm. Z-25 measured at 28mm though approximately.

    Z-0.05 I am assuming is half a mm?



  • @Sqwuid said in [Newbie] IR Mini Z Probe Install and Calibration Issues:

    Z-0.05 I am assuming is half a mm?

    No, half a mm would be 0.5. 0.05 is half of 0.1mm.

    In your case, due to the motor and leadscrew pairing, you can't actually accurately move 0.05 mm at a time. Your single step motion resolution is 0.02mm per motor step.

    You can actually right click on that button and a popup will come up that lets you specify a different movement amount. Since your step resolution is 0.02 you could use 0.06.

    This also means that the optimal layer height for your printer is multiples of 0.02



  • That's super handy to know, I really appreciate you guys' help. And I didn't know that about the web controller! Geeze, I'm learning a ton.

    I hope this isn't too much hassle for any of you. Excited to get this thing going and really dig in to the code. Once I get the IR probe calibrated and sorted I think I'll be able to go from there. But if you guys see anything else in my code to change that you think would help would be awesome.





  • I was using that and DC42's instructions for the IR Mini, my original post was about an error I was receiving about the IR Probe stopping.

    "Z probe was not triggered during probing move
    Stopped at height -0.000 mm"

    Except that the reading from the head I am getting is -3.50...


Log in to reply