Bed Leveling issues using multiple stepper motors on Maestro



  • I am having an issue when configuring multiple z axis steppers on a Mestro plus duel stepper module and IR probe.

    I can get the bed to home correctly using either home all or home z in the control panel, but when i go to true bed levelling the homez works fine, but when it goes to probe the 3 points it rams the head against the endstops and keeps going like this for upto 5 seconds and then performs the z level at that point and then does the exact same thing on the 2nd point this time on the y axis endstop, its like it is not seeing the endstops and just keeps going to push the head into them.

    See config files for Bed.g,

    ; bed.g
    ; called to perform automatic bed compensation via G32
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.5 on Sun Jan 12 2020 23:22:15 GMT+0000 (Greenwich Mean Time)
    G561 ; clear any bed transform

    G28 ; home
    G30 P0 X5 Y290 Z-99999 ; probe near a leadscrew
    G30 P1 X155 Y5 Z-99999 ; probe near a leadscrew
    G30 P2 X290 Y290 Z-99999 S3 ; probe near a leadscrew and calibrate 3 motors
    G29 ; probe the bed and enable compensation

    Homeall.g,

    ; homeall.g
    ; called to home all axes
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.5 on Sun Jan 12 2020 23:22:15 GMT+0000 (Greenwich Mean Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X-335 Y-335 F1800 ; move quickly to X or Y endstop and stop there (first pass)
    G1 H1 X-335 ; home X axis
    G1 H1 Y-335 ; home Y axis
    G1 X5 Y5 F6000 ; go back a few mm
    G1 H1 X-335 F360 ; move slowly to X axis endstop once more (second pass)
    G1 H1 Y-335 ; then move slowly to Y axis endstop
    G90 ; absolute positioning
    G1 X155 Y5 F6000 ; go to first bed probe point and home Z
    G30 ; home Z by probing the bed

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 Z5 F100 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning

    Config.g

    ; Configuration file for Duet Maestro (firmware version 2.03)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.5 on Sun Jan 12 2020 23:22:15 GMT+0000 (Greenwich Mean Time)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"Uni3DVerse-Hermera" ; set printer name

    M667 S1 ; select CoreXY mode

    ; Network
    M552 P192.168.0.55 S1 ; enable network and set IP address
    M553 P255.255.255.0 ; set netmask
    M554 P192.168.0.1 ; set gateway
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S0 ; physical drive 2 goes backwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M569 P5 S0 ; physical drive 5 goes backwards
    M569 P6 S0 ; physical drive 6 goes backwards
    M584 X0 Y1 Z2:5:6 E3 P3 ; set drive mapping
    M671 M671 X15:155:290 Y290:15:290 S0.5; leadscrews at rear left, front middle and rear right
    M350 X32 Y32 Z32 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X160.00 Y160.00 Z3200.00 E420.00 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z180.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E800 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S0 ; set axis minima
    M208 X290 Y290 Z550 S0 ; set axis maxima

    M574 X0 Y0 S1 ; set active low and disabled endstops
    M574 Z1 S2 ; set endstops controlled by probe

    ; Z-Probe
    M558 P1 H5 F120 T6000 ; set Z probe type to unmodulated and the dive height + speeds
    G31 P500 X40 Y40 Z2.498 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X5:290 Y5:290 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4138 R2200 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4725 C7.060000e-8 R2200 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T45 ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    Any help would be grateful

    Shaun



  • @shaunppl said in Bed Leveling issues using multiple stepper motors on Maestro:

    M574 X0 Y0 S1 ; set active low and disabled endstops
    M574 Z1 S2 ; set endstops controlled by probe

    you disabled x and y endstops.

    it should be

    M574 X1 Y1 S1 ; set active high endstops
    M574 Z1 S2 ; set endstops controlled by probe



  • Why should this make a difference, no offence ?? making them high (1) does not stop the head crashing into the endstop ? it has the exact same effect as (0)

    This is a core XY machine with a static X and Y endstop at the lowest position nearest 0,0 being X5 Y5 if i homeall the axis points all home correctly to X5 Y5 Z7.50 it then moves the head to X155 Y5 this brings the head and z probe to front of the bed directly in line with the middle front z axis P5, when i invoke G32 for true bed leveling the head moves towards the rear left first probe point being X5 Y290 P2 but crashes into the x-axis endstop halfway up the bed and keeps trying to move the head against the endstop display indicates the x-axis is now -35 and Y-axis the same -35 after about 5 seconds it stops and completes the z-probe , next it is supposed to go to X155 Y5 P5 and again it crashes into the Y-Axis exactly the same as before and then onto X290 Y290 P6 where it now goes beyond the x-axis maximum of 290 but thinks its at 255.

    I hope this paints a better description of the problem


  • administrators

    @shaunppl said in Bed Leveling issues using multiple stepper motors on Maestro:

    I can get the bed to home correctly using either home all or home z in the control panel, but when i go to true bed levelling the homez works fine, but when it goes to probe the 3 points it rams the head against the endstops and keeps going like this for upto 5 seconds and then performs the z level at that point and then does the exact same thing on the 2nd point this time on the y axis endstop, its like it is not seeing the endstops and just keeps going to push the head into them.

    The M208 limits are ignored when running G30 probing, because it is sometimes necessary to probe outside the normal limits. You need to move the XY coordinates in the G30 commands in bed.g to be coordinates that are reachable by the Z probe.


Log in to reply