3Dtouch doesn't respond properly on M280 S160 command



  • Hi guys,
    I have the 3Dtouch (BLTouch clone) connected on the duex5 on PWM7.
    I use it from a long time and it worked always fine.
    Now after a long hardware upgrade of my printer (with a long stop of connecting the duet2wifi) I have a problem about it.
    The sensor responds properly at the commands m280 p7 s10...s90...s120 but not at s160.
    When i send m280 p7 s160 it work alarm release but not pull up the pin (as before!).
    Sometimes when it performs multiple probes the pin goes down and up " bouncing " also.
    The wiring seems right, the voltages are right too. I used 3 different sensor, but the result is the same. I upgraded to firmware 2.05 but nothing.
    firmware.PNG
    My setting include several macros but I can confirm that I have these:

    this in deployprobe.g
    m280 p7 s10

    this in retractprobe.g
    m280 p7 s90

    this in config.g
    M307 H7 A-1 C-1 D-1
    M558 P9 H5 F120 T4000 X0 Y0 Z1 A1 R0.1 B1
    G31 P25 X0 Y27 Z1.5

    this in override:
    ;M307 H7 A340.0 C140.0 D5.5 S1.00 V0.0 B0

    Command modifier " I1" used nowhere because i connected to duex5

    What went wrong in your opinion?
    Best Regards


  • Moderator

    Is the probe working to stop motion when doing a G30?

    If S160 is the only command that doesn't work, that's not the end of the world.

    Hard to explain why a clone doesn't behave like the original...



  • @Phaedrux
    Yes, it is.
    Only sometimes into multi probing the pin bounces.
    The weird thing is that it worked fine in the past.
    Can be something about the duty cycle setted on the pwm channel?
    How can I check it out?



  • Hi,
    Now I can't make work it properly at all. Bouncing during the probing, falling of the pin, false reading etc etc.
    Ok I have all 3 my sensor clones, but I can't believe its are all broken or damaged.
    Could I have damaged the duex5/duet2wifi connecting a 3dtouch without the "logic trace 5v" cutted?
    How can I check my board? for example the 5V output on h7 pwm that I use is 4,9v, Can be poor as voltage?



  • I have tested it with an external 5v supply , but it doesn't work anyway.I has Erased the firmware at all and installed the new one from zero but I had no luck. I have added the resistor of 240ohm on parallel on signal, no change.What can I check other? Could be changed the frequency of the pwm? How can I check it? What is the frequency of the pwm on duet2?


  • Moderator

    @sirkris said in 3Dtouch doesn't respond properly on M280 S160 command:

    Could I have damaged the duex5/duet2wifi connecting a 3dtouch without the "logic trace 5v" cutted?

    Unlikely.

    When you've tested all your 3 probes, have you tested with the same wiring harness?



  • @Phaedrux No, I had wired the 3 probes directly on the duex5 and also on the duet2wifi to test its. No additional wiring that can give problems.
    How can check eventuals damages? I had test several pwm channels and they work the same.


  • Moderator

    Did you make changes to your config when connected to the Duex versus the Duet?



  • @Phaedrux Yes, of course I added I1 into m280 commands to invert polarity


  • Moderator

    Not sure what else to tell you. If the wiring is correct and the config is correct that leaves the probe itself. Is it possible to get a real bltouch to test with?



  • @Phaedrux said in 3Dtouch doesn't respond properly on M280 S160 command:

    Is it possible to get a real bltouch to test with?

    No alas.
    How can I check my duet?
    Can I find out the frequency which is operating actually on the pwm?
    I want exclude that possibility.


  • administrators

    @sirkris said in 3Dtouch doesn't respond properly on M280 S160 command:

    Can I find out the frequency which is operating actually on the pwm?

    Some multimeters have a Hz setting.



  • @dc42 said in 3Dtouch doesn't respond properly on M280 S160 command:

    @sirkris said in 3Dtouch doesn't respond properly on M280 S160 command:

    Can I find out the frequency which is operating actually on the pwm?

    Some multimeters have a Hz setting.

    Ok, I have got a multimeters with Hz probing.
    I have executed a probe test on fan P0 and it changes the frequency.
    I have tested it with the fan connected (because if disconnected it probes nothing), probe between ground and pwm channel.
    If I send M106 P0 S0.5 Fxx I can probe xx frequency.
    By the way I cannot probe the channel of the 3dtouch (H7 on duex5).
    It seems always 50Hz.
    Which are the right command that I have to send?
    I have tried to use:
    M307 H7 A-1 C-1 D-1 into override config
    and without it:
    ;M307 H7 A-1 C-1 D-1
    sending after several commands as
    M106 P7 S0.5 Fxx
    It is right or I'm doing something wrong to test it?
    Best regards


Log in to reply