PanelDue checksum errors



  • hallo,
    i have checksum Errors when the Printer heat the bed or nozzle. not when the axis moves or when no Job is running. the Frame and the psu negative Output are grounded. it is the duet 2 Ethernet and the paneldue 4.3 with Firmware 2.232 and 2051 fror the duet.
    M122 give this

    SENDING:M122
    === Diagnostics ===
    RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet version 2.05.1 running on Duet Ethernet 1.02 or later
    Board ID: 08DGM-917NK-F2MSW-6JKDD-3S06N-TZ40D
    Used output buffers: 2 of 24 (10 max)
    === RTOS ===
    Static ram: 25712
    Dynamic ram: 92804 of which 0 recycled
    Exception stack ram used: 320
    Never used ram: 12236
    Tasks: NETWORK(ready,1608) HEAT(blocked,1232) MAIN(running,3736) IDLE(ready,160)
    Owned mutexes:
    === Platform ===
    Last reset 00:07:13 ago, cause: power up
    Last software reset at 2020-03-22 23:16, reason: User, spinning module GCodes, available RAM 12236 bytes (slot 1)
    Software reset code 0x0003 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x0441f000 BFAR 0xe000ed38 SP 0xffffffff Task 0x4e49414d
    Error status: 0
    [ERROR] Error status: 0

    Free file entries: 10
    SD card 0 detected, interface speed: 20.0MBytes/sec
    SD card longest block write time: 0.0ms, max retries 0
    MCU temperature: min 38.2, current 38.7, max 39.1
    Supply voltage: min 23.8, current 24.2, max 24.5, under voltage events: 0, over voltage events: 0, power good: yes
    Driver 0: standstill, SG min/max not available
    Driver 1: standstill, SG min/max not available
    Driver 2: standstill, SG min/max not available
    Driver 3: standstill, SG min/max not available
    Driver 4: standstill, SG min/max not available
    Date/time: 1970-01-01 00:00:00
    Cache data hit count 798604022
    Slowest loop: 4.21ms; fastest: 0.08ms
    I2C nak errors 0, send timeouts 0, receive timeouts 0, finishTimeouts 0, resets 0
    === Move ===
    Hiccups: 0, FreeDm: 160, MinFreeDm: 160, MaxWait: 0ms
    Bed compensation in use: none, comp offset 0.000
    === DDARing ===
    Scheduled moves: 0, completed moves: 0, StepErrors: 0, LaErrors: 0, Underruns: 0, 0
    === Heat ===
    Bed heaters = 0 -1 -1 -1, chamberHeaters = -1 -1
    Heater 0 is on, I-accum = 0.0
    === GCodes ===
    Segments left: 0
    Stack records: 1 allocated, 0 in use
    Movement lock held by null
    http is idle in state(s) 0
    telnet is idle in state(s) 0
    file is idle in state(s) 0
    serial is ready with "M122" in state(s) 0
    aux is idle in state(s) 0
    daemon is idle in state(s) 0
    queue is idle in state(s) 0
    autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    === Network ===
    Slowest loop: 1.07ms; fastest: 0.04ms
    Responder states: HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) FTP(0) Telnet(0) Telnet(0)
    HTTP sessions: 0 of 8
    Interface state 5, link 100Mbps full duplex
    === Filament sensors ===
    Extruder 0 sensor: ok

    the config.g
    ; General preferences
    M80 ; Auto shutdown
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"Ender 5 plus" ; set printer name

    ; Network
    M552 P192.168.250.38 S1 ; enable network and set IP address
    M553 P255.255.255.0 ; set netmask
    M554 P192.168.250.1 ; set gateway
    M575 P1 B57600 S0 ; Set auxiliary serial port baud rate and require checksum (for PanelDue)
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ;Filament Sensor
    M591 D0 P1 C3 S1 ;Filament Sensor Typ 1 fuer drive 0 an E0 angeschlossen

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S0 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0 ; physical drive 3 goes backwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z800.00 E393.30 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X30000.00 Y30000.00 Z480.00 E1500.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X2000.00 Y2000.00 Z100.00 E10000.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E900 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X330 Y330 Z400 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X2 Y2 S1 ; set active high endstops
    M574 Z1 S2 ; set endstops controlled by probe

    ; Z-Probe
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ; disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X-42 Y0 Z2.75 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X20:300 Y20:300 S70 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4138 R4700 X2 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0 and remap it to channel 2
    M143 H0 S110 ; set temperature limit for heater 0 to 110C
    M305 P1 T100000 B4725 C7.060000e-8 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S285 ; set temperature limit for heater 1 to 285C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T50 ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M501 ; load saved parameters from non-volatile memory

    i use the 4 pin cable but with the Ribbon is it the same. also i checked the sd Card and the Panel is now outside of the Printer. i can finish the printjobs

    yesterday i got the message

    === Platform ===
    Last reset 00:32:54 ago, cause: power up
    Last software reset time unknown, reason: User, spinning module GCodes, available RAM 12280 bytes (slot 2)
    Software reset code 0x0003 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x0441f000 BFAR 0xe000ed38 SP 0xffffffff Task 0x4e49414d
    Error status: 8
    [ERROR] Error status: 8



  • no one an idea ?

    i checked more and i get only checksum errors when i heat the bed.
    Frame and negative out from the psu are grounded. i use the 4 wire cable that was included of the panelduo. when i Interrupt the cable from the mofset to the bed i dont get Errors.

    is it possible that the psu (500w from the ender 5 plus) dosnt has enough power ? i saw on YouTube an psu test About this Printer and the result was that the psu doesnt has not enough power...the Errors (checksum error on line 412 and so on) appear after start the bed heating

    rerouting the cable doesnt Change it and the Motor Driver are not close


  • Moderator

    @joeko I’d guess that your bed is in PWM heater mode, and the frequency is interfering with PanelDue comms. What M307 heater settings are in config_override.g?

    Or you have a ground issue, and the bed is feeding voltage back. Is it a mains heater, or running off a separate PSU?

    Lastly, could be a failing PSU that’s struggling when the bed is on.

    For the error see https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Error_codes_and_software_reset_codes
    I think it means it was an output stack overflow, which I think is caused by an unresponsive PanelDue, but could be wrong.

    Ian



  • hmm, there are no config_override.g …...
    how do i create one ?

    what do you mean with mains heater ?
    the bed is connect to a mofset and the duet bed Control this mofset. i have only one psu.

    today i saw the red light from the bltouch short flashing as i start the bed heating. but when is check the voltage from the psu i dont see big voltage droping when i heat the bed.


  • Moderator

    @joeko you have M501 at the end of your config.g and no M307 tuning, so I assumed you had them in config_override.g. If you don’t you’re using default parameters.

    I didn’t see your other reply when I was writing mine, so was just speculating about the bed heater.

    I think this is, as you said in your earlier post, an underpowered PSU causing the issues. I guess it’s reducing current but holding the voltage, somehow.

    Ian



  • good morning,
    i ordered a new mean vell 500w psu. now i wait for it and give feedback than
    but can i check the option with the config_override.g ? how i change the frequency for pmw ?

    i come from marlin and here the most Things are new



  • here is the check from th3d about the stock psu. it start at 9:50 min

    https://www.th3dstudio.com/product/ender-5-plus-meanwell-psu-replacement-450w-24v-18a-real-output/

    is it possible that this produce the error from the panelduo ?


  • Moderator

    @joeko Thanks for the video link. Hard to say if that's the cause, but seems pretty likely the underpowered PSU is causing problems.

    For tuning the heating of the bed and hotend (which should lead to more stable temperatures) see https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Tuning_the_heater_temperature_control

    You can do this for both hot end and heated bed, and you can use PWM heating on the bed rather than bang-bang. I'd wait until the new PSU is fitted, though.

    Ian



  • @droftarts
    thank you for the Help.
    I will do that after i received the new psu. But now i remind me that the bed is bang-bang controlled



  • the new psu is fitted and there are no Errors when i heat the bed 🙂
    with the stock psu i got after 1-2 minutes checksum Errors and now no Errors after 60 minutes


Log in to reply