Issues with stealthchop2



  • Hi! I'm trying to set my drivers to stealthchop2, but somehow it always brings me to spreadcycle.
    M569 P0 S1 D3
    Am I doing something wrong?
    Any help is greatly appreciated.



  • I have the same problem, and not found a solution yet:
    https://forum.duet3d.com/topic/16297/help-needed-with-duet-3-6hc-tmc5160-stealthchop-config

    can you try

    M569 P0 S1 D3 V34
    

    this should be changed the "tpwmthrs" as example on a 0.9deg Motors with 16Steps and 200 steps per mm to 110.3 mm/sec.
    this means all speeds under 110mm/sec should be in stealthchop mode and all above in spreadcyle.
    default I think is V100 and this is also verry slow depence on the step per mm I think.



  • @danym21 said in Issues with stealthchop2:

    a solution yet:
    https://forum.duet3d.com/topic/16297/h

    worked, thanks! How can I calculate the V parameter?



  • this I do not know but when you call now M569 P0 as example it shows you the mm/s tpwmthrs 34 (110.3 mm/sec)
    decrease means sitch to spreadcycle on higher speed.
    which firmware version do you use?
    I still not understand why it is not working on my setup, can you give me your complete config please so maybe I can find my problem too.



  • @danym21 said in Issues with stealthchop2:

    M569 P0

    Awesome, thanks!
    M569 P0
    Drive 0 runs forwards, active low enable, step timing fast, mode stealthChop, ccr 0x00053, toff 3, tblank 0, hstart/hend/hdec 5/0/0, tpwmthrs 85 (110.3 mm/sec)

    Isn't this supposed to say stealthchop?



  • @maroonds said in Issues with stealthchop2:

    Isn't this supposed to say stealthchop?

    yes up to 110mm/sec all above (maybe travel with 120mm/sec) should be in spreadcycle.

    Drive 0 runs forwards, active low enable, step timing fast, mode stealthChop, ccr 0x00053, toff 3, tblank 0, hstart/hend/hdec 5/0/0, tpwmthrs 85 (110.3 mm/sec)

    can you post you complete config please? maybe I can find my issue too.
    is your machine quiete now on normaly speeds like a move with F1800?



  • @danym21 said in Issues with stealthchop2:

    tpwmthrs
    It's sort of quite. Not as quite as my creality Ender 3 silent board, but hard to hear at slow moves.
    Here's my config:
    ; Custom settings are not defined
    ; Configuration file for Duet Maestro (firmware version 2.03)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.8 on Wed Apr 22 2020 01:05:56 GMT+0200 (Mitteleuropäische Sommerzeit)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"My Printer" ; set printer name

    ; Network
    M552 P192.168.1.69 S1 ; enable network and set IP address
    M553 P255.255.255.0 ; set netmask
    M554 P192.168.1.254 ; set gateway
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S1 ; enable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet
    M552 S1 P192.168.8.101

    ; Drives
    M569 P0 S1 D3 v85 ; physical drive 0 goes backwards X
    M569 P1 S1 D3 v85 ; physical drive 1 goes backwards Y
    M569 P2 S0 D3 v34 ; physical drive 2 goes forwards Z
    M569 P3 S1 D3 v34 ; physical drive 3 goes forwards E
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X32 Y32 Z32 E32 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X160.00 Y160.00 Z800.00 E708.00 ; set steps per mm
    M566 X420.00 Y420.00 Z24.00 E180.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X24000.00 Y24000.00 Z720.00 E7200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X2000.00 Y2000.00 Z1000.00 E5000.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X850 Y850 Z850 E850 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout
    M204 P1000 T2000 ; Set printing and travel accelerations
    M572 D0 S0.03 ; Pa

    ; Axis Limits
    M208 X-5 Y-5 Z-5 S1 ; set axis minima
    M208 X235 Y230 Z260 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; set active high endstops
    M574 Z1 S2 ; set endstops controlled by probe

    ; Z-Probe
    M558 P9 H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X49 Y23 Z2.08 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X10:210 Y10:210 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M307 H0 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M305 P0 T98801 B4185 R2200 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4725 C7.060000e-8 R2200 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S300 ; set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Fans
    M307 H2 A-1 C-1 D-1 ; Disables H2
    M106 P0 A22 H-1 S0 F150 X175 ; Part cooling fan
    M106 P2 A2 H1 T45 ; Hotend fan

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M501 ; load saved parameters from non-volatile memory
    M911 S23 R23.7 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss



  • @maroonds said in Issues with stealthchop2:

    Duet Maestro

    you have a Duet Maestro with Firmware 2.03?
    have you tried the new Firmware 3.0RC12,
    does this makes a difference for you?



  • I tried RR3.0 when it officially came out and it didn't really make a difference.
    This is my current setup:
    Board: Duet Maestro 1.0 (duetmaestro100)
    Firmware: RepRapFirmware for Duet 2 Maestro 2.05.1 (2020-02-09b1)


Log in to reply