fan not running at full 24v as per the PSU



  • hia,
    My duet wifi is practically set up with just a few more crimped terminals left and the final Ac heated bed, however the fan which is a standard, 24v 30mm fan isn't running as loud as it should, when for example I put my finger against it it stops then spins back up.

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 3)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.4 on Wed Oct 07 2020 00:20:48 GMT+0100 (British Summer Time)
    
    ; General preferences
    G90                                            ; send absolute coordinates...
    M83                                            ; ...but relative extruder moves
    M550 P"My Printer"                             ; set printer name
    M669 K1                                     ; select CoreXY mode
    
    ; Network
    M552 S1                                        ; enable network
    M586 P0 S1                                     ; enable HTTP
    M586 P1 S0                                     ; disable FTP
    M586 P2 S0                                     ; disable Telnet
    
    ; Drives
    M569 P0 S1                                   ; physical drive 0 goes Backwards
    M569 P4 S1                                   ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S1                                     ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1                                     ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y4 Z2 E3                               ; set drive mapping
    M350 X64 Y64 Z16 E16 I1                        ; configure microstepping with interpolation
    M92 X400 Y400 Z600.00 E436.54              ; set steps per mm
    M566 X400 Y400 Z12.00 E120.00            ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X1500.00 Y1500.00 Z180.00 E1200.00        ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00            ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z1000 E800 I30                   ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30                                        ; Set idle timeout
    
    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1                               ; set axis minima
    M208 X315 Y315 Z270 S0                         ; set axis maxima
    
    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"!xstop"                          ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop
    M574 Y1 S1 P"!e1stop"                           ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop
    M574 Z1 S2                                     ; configure Z-probe endstop for low end on Z
    
    ; Z-Probe
    M950 H3 C"nil" ;
    M950 S0 C"exp.heater3"                         ; create servo pin 0 for BLTouch
    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F120 T6000            ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X0 Y0 Z2.5                            ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:215 Y15:195 S20                       ; define mesh grid
    
    ; Z-Probe
    ;M558 P0 H20 F120 T6000                         ; disable Z probe but set dive height, probe speed and travel speed
    ;M557 X15:215 Y15:195 S20                       ; define mesh grid
    
    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0                          ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M307 H0 B1 S1.00                               ; enable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M140 H0                                        ; map heated bed to heater 0
    M143 H0 S150                                   ; set temperature limit for heater 0 to 150C
    M308 S1 P"e0temp" Y"thermistor" T100000 B3950 ; configure sensor 1 as thermistor on pin e0temp
    M950 H1 C"e0heat" T1                           ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M307 H1 B0 S1.00                               ; disable bang-bang mode for heater  and set PWM limit
     M140 H-1
    
    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q2500                           ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1                                 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q2500                           ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45                              ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on
    
    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0                               ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0                                ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0                                   ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    
    ; Custom settings are not defined
    
    
    

    All home settings are working as expected.

    and my jumpers are set to
    Vfan jumper select 5v and VFAN as well as standard 5v internal jumper.

    When i remove the jumper from the VFan nothing works, nor does it work when the jumper is on the V_FAN VIN

    Should I set M950 F0 C"fan0" Q2500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1

    to M950 F0 C"fan0" Q25000 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S255 H-1

    please help,

    I've got the duet wifi with the one car fuse on it not the two or three



  • @npm1 Check to see if the V_Fan Jumper Select is set to VIn.



  • it does matter now the board blew up with magic smoke along with a burnt bltouch etc, not too mension what may also be damaged.

    But thnks for your time


  • Moderator

    What is the fan voltage?

    If the fan was 12v and you had the fan jumper to 5v, the fan would be spinning slow because it's not getting 12v.

    If the fan is 12v and you set the jumper to vin and you psu is 24v the fan now has twice as much juice flowing through it which is sure to cause damage.

    To use a 12v fan with 24v vin you would need a buck converter to drop the 24v down to 12v for the fans.

    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecting_and_configuring_fans#Section_Using_12V_fans_when_VIN_is_24V

    @npm1 said in fan not running at full 24v as per the PSU:

    it does matter now the board blew up with magic smoke along with a burnt bltouch etc, not too mension what may also be damaged.

    But thnks for your time

    Can you post a photo of your board to see what might have been damaged?



  • @Phaedrux I switched it all upto a previous version of my duet wifi which has no car fuse etc, the fan hasn't changed but you could tell that their was an issue with the 1st board to begin with... Everything on the older board works including the y axis. So who knows I may upgrade to the duet wifi with 3 fuses if all goes well and continue testing on this board



  • Is there an option to send this board back to the team for a review and fix or atleast how would I go about doing the trace pcb checks



  • I remember it was offered to me time ago but as an option


  • Moderator

    @Phaedrux said in fan not running at full 24v as per the PSU:

    Can you post a photo of your board to see what might have been damaged?

    It sounds like it's gone poof. If we could see if there is damage, and you can explain what does and does not work it might be viable for repair.



  • The 5v rail has gone since the WiFi doesn't switch on, the 24v power delivery doesn't work it's mostly the power delivery system, with issues on the y axis stepper driver nothing appears burnt other than the bltouch which ended with a slight spark and and is now burnt....

    The fan works normally as when plugged that in to the previous release of the duet it worked as expected, I'm not going to use the burnt bltouch and have ordered a new one



  • Can't rate it enough how refreshing the duet wifi is, and for quality of life stuff its worth the cash, working with marlin was great but really everyone I go to the duet wifi difference is shocking, when I plugged my mp mini select 200 that printer was completely silent


  • administrators

    @npm1 said in fan not running at full 24v as per the PSU:

    The 5v rail has gone since the WiFi doesn't switch on, the 24v power delivery doesn't work it's mostly the power delivery system, with issues on the y axis stepper driver nothing appears burnt other than the bltouch which ended with a slight spark and and is now burnt....

    The fan works normally as when plugged that in to the previous release of the duet it worked as expected, I'm not going to use the burnt bltouch and have ordered a new one

    Is there are sign of damage to the small square chip U3, which is close to the VFAN select jumper?



  • Will check


Log in to reply