Problem with tool definition and extruder control



  • Hello forum,
    I have a problem with the setting of the extruder on my Duet 2 Wifi. The board is used in my CoreXY self-made. I have everything running correctly except for the extruder. When I first wanted to calibrate the extruder, the Z-axis went down. The whole thing comes from the fact that I have a double Z drive and the second motor is controlled via the E0 output. Both motors have separate optical end stops. I thought the problem could be solved easily by setting E0 to E1 instead of motor control for M563 in config.g. However, after the change in the dashboard, the tool is no longer displayed and I can no longer extrude. The tool is back on E0, but I can no longer use the extruder control. It doesn't matter what I do no longer selectable. I hope someone knows how to get the problem under control. I've been sitting here on the bug for a week and don't know what to do next.

    Board: Duet 2 Wifi
    Duet Web Control 3.1.1
    config.g
    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 3)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.9 on Tue Dec 01 2020 19:02:26 GMT+0100 (Mitteleuropäische Normalzeit)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"Kiro1" ; set printer name
    M669 K1 ; select CoreXY mode

    ; Network
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M569 P4 S1
    M584 Z2:3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 U16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z400.00 U400.00 E420.00 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 U12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X9000.00 Y9000.00 Z600.00 U600.00 E6000.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X800.00 Y800.00 Z250.00 U250.00 E800.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X1000 Y1000 Z1000 U1000 E1000 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 U0 S1 ; set axis minima
    M208 X300 Y200 Z200 U200 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"XStop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"YStop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop
    M574 Z1 P"ZStop+e0stop" ; configure active-high endstop for low end on Z via pin Zstop

    ; Z-Probe
    M558 P5 C"^zprobe.in" H5 F120 T12000 ; set Z probe type to switch and the dive height + speeds
    G31 P500 X0 Y0 Z2.5 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:215 Y15:195 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0 ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M307 H0 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M140 H0 ; map heated bed to heater 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M308 S1 P"spi.cs1" Y"rtd-max31865" ; configure sensor 1 as PT1000 on pin e0temp
    M950 H1 C"e1heat" T1 ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M307 H1 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for heater and set PWM limit
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C

    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500 ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45 ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M911 S23 R23 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss



  • @Kirolefu said in Problem with tool definition and extruder control:

    M584 Z2:3 ; set drive mapping

    change this line to

    M584 X0 Y1 Z2:3 E4
    


  • I changed M584 but nothing happens. Extrusion Control cannot be selected. not even after M302 P1cold extrude



  • This post is deleted!


  • @Kirolefu I can't see anything else wrong with your config.
    I've compared it against my one.
    Did you reboot when you made the change?



  • Yes after changing I reboot the System. When I changed M563 M563 P0 D0 H1 F0 to M563 P0 D1 H1 F0, the tool is no longer visible in the dashboard.



  • @Kirolefu don't change that line as D0 is still valid



  • I changed it again but I can't select anything in the extrusion control. 😞



  • can you try heating up the hotend?



  • Yes Pid tuning and heating up works



  • @Kirolefu You need to select a tool before you can extrude with it. Try sending T0 first, or better still, add T0 to the end of your configuration file (that's Tzero). Let us know if that helps...........



  • Yes it works 🙂 I didn't know that you had to select the tool before. Thank you for the quick help. You saved my day.



  • @Kirolefu said in Problem with tool definition and extruder control:

    Yes it works 🙂 I didn't know that you had to select the tool before. Thank you for the quick help. You saved my day.

    Glad it worked.


Log in to reply