Need Help dc42



  • I know you have been follow my post about the Tevo Black widow. I paid almost $400.00 for this board over a month ago. I need more help and we are so close and it like I get no help. I am a newbie to this board and a little lost. I have tried everything I can think of. I am ask you for help and you are the admin that has a lot of information.

    I love the board but I need it working.

    Thank for the help


  • administrators

    Please start by following up Tim's post here: https://forum.duet3d.com/topic/5220/i-can-t-get-the-bltouch-working/65.

    If you still need help after that, feel free to start a new thread, with a title that indicates the issue that you are having trouble with.



  • I did is using the old BLTouch information. Have a look.



  • I am using the Tevo Black Widow on the forum and just editing the BLTouch only.

    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecting_a_Z_probe#Section_BLTouchs is what I did forum the forum.

    Connecting a Z probe - Duet3D
    duet3d.dozuki.com
    Updated notes to include mention of config-override.g for bltouch.
    To test the setup with the nozzle maybe a 100mm up from the bed you can check if the trigger signal is reaching the Duet by attempting to extend the pin by using the following command:
    (This works perfect) M280 P3 S10 I1
    Then put the Sensor in to test mode by inputting the following command:
    (This doesn't Work) M280 P3 S120 I1 Pin goes in and out but centers on hot plate.

    There is only one thing I didn't do and put a 240 ohm resistor on it. but I was reading and other people said it doesn't need it.



  • You only need the 240 ohm resistor when you have an older/classic bltouch. the newer ones have a line on the pcb of the bltouch that has to be cut instead.

    What do you use M280 P3 S120 I1 for or what do you expect it to do ?
    If you pin goes in and out without stopping with "M280 P3 S120 I1" then it is working the way it should.
    This mode is just for the self-test of the bltouch but not for testing the probing / leveling.



  • Read this I am running 1.21 firmware and mode 9 am I wrong. It is wired just like the picture.
    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecting_a_Z_probe#Section_BLTouchs



  • May I ask what your first language is ?
    To me it seems like you don't understand what we are trying to tell you.

    Why do you think that the command M280 P3 S120 I1 isn't working ?
    Do you send the gcode "M280 P3 S120 I1" and then drive the bed down manually hoping for it to magically stop on contact ? - Don't do that.

    What are you trying to do exactly, step by step, (gcode/commands/manual actions used) when your probe drives into the bed or whatever you are trying ?



  • I have been trying all day I used the other Tevo Black Widow information and just edit so it works with firmware 1.21.

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S0 ; Set active low endstops
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M557 X0:335 Y45:260 S20 ; Define mesh grid

    ; Custom settings are not configured

    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ;
    M558 P9 X0 Y0 Z1 H5 F200 T6000
    G31 X-48.8 Y-18.2 Z2.3 P25

    × G28 Z

    Error: Bad command: Probe deployment routine for BLTouch
    Error: Bad command: Probe deployment routine for BLTouch
    Error: Z probe already triggered at start of probing move
    Error: G0/G1: insufficient axes homed

    I am trying but I don't understand this board 100%. I am a beginner with this and try my hardest.
    The pin doesn't come out but the red and blue LED's are on and center of hotbed.
    0_1527281083306_20180525_164005.jpg


  • administrators

    @saltypetz said in Need Help dc42:

    Error: Bad command: Probe deployment routine for BLTouch
    Error: Bad command: Probe deployment routine for BLTouch
    Error: Z probe already triggered at start of probing move
    Error: G0/G1: insufficient axes homed

    Those messages indicate a problem in your deployprobe.g file. Please post the contents of that file, also the contents of retractprobe.g.



  • I used the ones from the BLTouch post. So I did get somewhere today. It is very hard for the first time.
    But I didn't give up. I love the board.

    ; deployprobe.g
    ;
    Probe deployment routine for BLTouch
    ;
    M280 P3 S10 I1 ; Set servo position to deploy

    ; retractprobe.g
    ;
    ; Probe retraction routine for BLTouch
    ;
    M280 P3 S90 I1



  • Now I am starting to understand I found I post about deployprobe.g retractprobe.g meshing. So now I have it meshing but don't fully understand it yet but it is running trying to mesh now. I have to keep reading more.

    0 %
    × Error: Max open file count exceeded.
    Error: Z probe already triggered at start of probing move
    Error: Max open file count exceeded.
    Error: Z probe already triggered at start of probing move
    Error: Bad command: meshlevel.g
    Error: Bad command: meshlevel.g
    Error: G0/G1: insufficient axes homed



  • @saltypetz said in Need Help dc42:

    Probe deployment routine for BLTouch

    This line is a comment so it should start with ";"


  • administrators

    1. As @denke says. Also I think you are running a file, maybe called meshlevel.g, that has a similar problem (comment line without a ':' character at the start).

    2. Which firmware version are you using? if you are using 2.0RC5 then the "Max open file count exceeded" message may be caused by a known bug in that version.



  • I am running 1.21 should I update it.


  • administrators

    No, stay with 1.21 for now.



  • I found this post and tried this it worked now the bltouch doesn't stop the head it crashes into the bed.
    https://forum.duet3d.com/topic/3724/g30-error-z-probe-already-triggered-at-start-of-probing-solved/4
    I tried what you told lazy_mosquito in this post but it didn't work.

    https://youtu.be/SPIpC9dfDE4

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S0 ; Set active low endstops
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M557 X0:335 Y45:260 S20 ; Define mesh grid
    M558 P9 X0 Y0 Z1 H9 F100 T500 I1 ; Z probe trigger value, offset in relation to nozzle. And trigger height adjustment
    G31 X-48.8 Y-18.2 Z0 P25 ; Disable the 3th Heater to free up PWM channel 3 on the Duex board.

    ;BLTouch
    M307 H3 A-1 C-1 D-1


  • administrators

    The first thing you need to get working is a basic G30 move without parameters. See https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Test_and_calibrate_the_Z_probe. In the case of bltouch, when you send the G30 command the probe should deploy, then it should move towards the bed, and when you push the pin up it should stop.



  • I have been reading and trying everything I can find. I home X & Y send the head to middle of bed. Then send the G30 and this is the only error I get. G30 Error: Z probe already triggered at start of probing move. Red LED on to center of bed as soon as I do the G30 only the blue LED but no movement.

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S0 ; Set active low endstops
    M574 Z1 S1 ; Set endstops controlled by probe
    M557 X0:335 Y45:260 S20 ; Define mesh grid
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ;
    M558 P9 X0 Y0 Z1 H9 F200 T6000
    G31 X-48.8 Y-18.2 Z2.3 P25


  • administrators

    • You should not use parameter I1 in the M558 command for bltouch. That explains the error message you are getting.
    • The XYZ parameters in the M558 command are no longer valid or required, and can be removed.

    HTH David



  • For some reason I have to use heater pin 7 not heater pin 3.


Locked
 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.