Faulty last probing point



  • Hi, Already used the search but didnt found anything similar here.

    I printed a new duetWifi Housing and finished the cable managment today...after that i wanted to print something but the print started 4mm above the bed. Got a G32S1 in my starting script.

    Startet a Autocalibration via DWC and looked what the smart effector do.

    It probes the outer and the middle points correctly but when he wants to do the last probe point at X0Y0 he just lower the nozzle 0,5mm instead of the 5mm as at all other points..so it never reaches the bed and Z0 is after that 4mm above the bed.

    Checked my bed.g

    ; bed.g file for RepRapFirmware, generated by Escher3D calculator
    ; 16 points, 6 factors, probing radius: 135, probe offset (0, 0)
    G28
    G30 P0 X0.00 Y135.00 Z-99999 H0
    G30 P1 X86.78 Y103.42 Z-99999 H0
    G30 P2 X132.95 Y23.44 Z-99999 H0
    G30 P3 X116.91 Y-67.50 Z-99999 H0
    G30 P4 X46.17 Y-126.86 Z-99999 H0
    G30 P5 X-46.17 Y-126.86 Z-99999 H0
    G30 P6 X-116.91 Y-67.50 Z-99999 H0
    G30 P7 X-132.95 Y23.44 Z-99999 H0
    G30 P8 X-86.78 Y103.42 Z-99999 H0
    G30 P9 X0.00 Y67.50 Z-99999 H0
    G30 P10 X58.46 Y33.75 Z-99999 H0
    G30 P11 X58.46 Y-33.75 Z-99999 H0
    G30 P12 X0.00 Y-67.50 Z-99999 H0
    G30 P13 X-58.46 Y-33.75 Z-99999 H0
    G30 P14 X-58.46 Y33.75 Z-99999 H0
    G30 P15 X0 Y0 Z-99999 S6

    Looked good...
    deleted the config override and gave it another try...same problem..

    here my z-Probe parameters in my config.g

    ; Z-Probe
    M558 P5 R0.4 H5 F1200 T6000 ; Set Z probe type to effector and the dive height + speeds
    G31 P100 X0 Y0 Z-0.243 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M556 S0 X0 Y0 Z0 ; Set orthogonal axis compensation parameters
    M557 R112 S20 ; Define mesh grid

    looks good and same as always..

    Any hints???



  • tried some more things...and raised the sensitivity from 50 to 75 and it works again...but still strange...just change cable managment...and why the prob only happens on the last probe point?


  • administrators

    Does it say the probe is triggered when it stops 4mm above the bed? Maybe try a single probe in that position to see if there is something strange happening with your wiring (pulling on a connector)?


  • administrators

    When it stops 4mm above the bed at the last probe point, does the green LED on the effector flash?


Locked
 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.