I am sorry! - D3D/RRF now working



  • I am not expert, but with both Cura setups being the same, you may want to look inside config.g to change the motor current or acceleration values. I use S3D to slice and get decent corners with layer fans on



  • @duetfan223
    I run same accel/jerk as on the Ramps as is 2000/20 (mm/s^2:mms)

    Might be a temp issue? I only have a NTC3950 100K so it might give some deviation in the temp


  • administrators

    My guess is that the temperature was too high on the right hand print. What M305 H1 setting are you using in config.g?

    Also be aware that jerk in the M566 command is measured in mm/min like all other speeds. So you should use 1200 if you want to use the same 20mm/sec value as you did in Marlin.



  • @dc42

    Thanks for the response. I do know the conversion from mm/min to mm/s so that has been taken care of.

    Sam temp on the two

    I have this setting for sensor as it is what I could calculate on 25/210
    M305 P1 T100404 B4150 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1



  • I do have some experience with TMC drivers before not able to handle this high accel but that was 2130 so these 2660 should be stronger?

    Should I drop interpolation?


  • administrators

    @pro3d said in I am sorry! - D3D/RRF now working:

    I have this setting for sensor as it is what I could calculate on 25/210
    M305 P1 T100404 B4150 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1

    Where did you find out what the resistance at 210C should be?



  • @dc42
    Oh I just measured the resistance after warming the thermistor in the oven. Not good?


  • administrators

    @pro3d said in I am sorry! - D3D/RRF now working:

    @dc42
    Oh I just measured the resistance after warming the thermistor in the oven. Not good?

    That depends on how accurate your oven thermostat is! Also, if it isn't a fan oven, the temperature will be very different between top and bottom.

    The Marlin table for that thermistor probably assumes B=3950 (incorrectly) over the entire temperature range. So using B3950 in the M305 command may give you more similar results to Marlin at the same indicated temperature.



  • @dc42

    I changed the M305 and printed new cubes. Something is not as it should be and I dont understand that it is all due to temperature as it shoudl be ok in a 20c temp span (190-210)

    I also now tried different driver modes
    A : 1/16 I1- M566 X1200 Y1200 - M201 X2000 Y2000
    B : 1/16 I0 - ...
    C : 1/16 I1 S2 - ...
    D : A: 1/16 I1 - M566 X600 Y600 - M201 X1000 Y1000

    Here are some cubes with the benchmark in the middle

    0_1531378767175_20180712_085328.jpg


  • administrators

    Why didn't you try reducing the temperature?



  • @dc42

    I have tried ranges from 190-210 and it does not extrude much lower

    I also now tried 1/32 stepping on XY as that is what I have on the Ramps but it was the same result. I will try one slower


  • administrators

    It really does look to me like a problem of extruding at too high a temperature without cooling. Have you checked how low you can set the temperature and still extrude when using the Duet? Bear in mind that the Duet may be displaying higher temperatures than your RAMPS did for a given actual temperature, because you are using a different thermistor configuration.



  • @dc42 said in I am sorry! - D3D/RRF now working:

    It really does look to me like a problem of extruding at too high a temperature without cooling.

    +1 Looks like the temp is too hot. Have you tried running a temp tower with your duet setup?



  • @timcurtis67

    No temp tower - I just try to replicate what I do with the ramps controller

    I just now check minimum extrusion temp - 190 is ok, 185 it skips



  • @pro3d Current high enough on extruder stepper?



  • @timcurtis67

    It should be yes - It is not the motor that skips but the filament starts grinding



  • A couple things:

    At what speed/acceleration are these printed? A single 20 mm cube is too small to print by itself at reasonable speed/acceleration without a print cooler because the nozzle keeps putting down fresh plastic on still-hot plastic from the previous layer. Try printing two or three cubes, separated by a few cm in one go.

    Cura defaults to 2.85 mm filament diameter and will grossly under extrude if you don't change the setting in the custom printer set-up (machine settings, extruder tab). The same value also shows up as the default diameter in the material section, even if you select a "generic" material, and can't be changed unless you set up a custom material. When you set up custom material, be sure to check the bed and extruder temperatures.



  • @mrehorstdmd

    Thanks for helping out - I am lost

    I am printing them exactly same settings as on the ramps - same filament everything. The extrusion is taken care of now as it was wrong at first in Cura 341 - but not my later samples

    I am running 2000/20 in acc/jerk and 50mms with 10s minimum layer time to ensure cooling between nozzle touch

    Why does the ramps controller handle it and not the duet? Let me try printing 2 cubes to see if it helps

    Here are some samples with different settings: I understand the XY not being all that great with no fan but the corners should be same as on ramps no?
    0_1531395660192_20180712_133941.jpg

    0_1531395666854_20180712_133832.jpg



  • @pro3d do a temp tower. As said before the same temps from ramps and Duet can by different in real world.



  • It does appear to be the temp yes. Printing two at the time did improve - these at 1/32 I0

    Now the corners are fine

    I have some retraction calibration to do - thanks again and sorry for being a pain in the world cup
    0_1531401958408_20180712_152320.jpg
    0_1531401966841_20180712_152335.jpg


Locked
 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.