Error: motor phase A and phase B disconnected on drivers 2



  • i got this error but printer continues to print

    Firmware Name: RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet
    Firmware Electronics: Duet WiFi 1.02 or later
    Firmware Version: 2.02RC1(RTOS) (2018-08-31b4)
    WiFi Server Version: 1.21
    Web Interface Version: 1.22.3

    0_1536240582136_console.txt

    just a example

    13:57:22: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:57:17: : Error: motor phase B disconnected on drivers 2
    13:57:13: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:57:08: : Error: motor phase B disconnected on drivers 2
    13:57:04: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:59: : Error: motor phase B disconnected on drivers 2
    13:56:55: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:50: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:45: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:40: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:35: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:29: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:24: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:19: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:14: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:09: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:56:04: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:55:59: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:55:54: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:55:48: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:55:43: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:55:38: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:55:32: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:55:27: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:55:22: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    13:55:17: : Error: motor phase A disconnected on drivers 2
    thanks in advance .


  • administrators

    That's a known issue with 2.02RC1 when motors move very slowly. You can either ignore the messages, or revert to 2.02beta1.



  • @dc42 thanks for the response ... i will ignore the indication


  • administrators

    I am trying to reproduce this issue so that I can fix it, but so far I have failed. So I would like a little more information:

    • Please post your config.g file.
    • I assume that driver 2 drives the Z motor. Are the messages generated during Z movement when changing layers, or when doing Z hop during travel moves, or when applying bed compensation to printing moves? Or during some other type of move?

  • administrators

    I have just release firmware 2.02RC2 and I am about to create a thread about it. Please can you upgrade to that release and see whether the messages have gone.



  • FYI, I'm getting this same error on "2.02RC2(RTOS) (2018-09-07b2)"

    Only got it once, and really didn't even notice it until 10 minutes later. The printer wasn't printing anything at that time, but I might have been going through my "assisted manual leveling" routine. If so, and if it's in relation to my Z motor, my bed leveling routine does move Z slowly (for detecting a bltouch.) I didn't even see the error message until after I started a print (which is working fine.)

    Config.g is here: https://drive.google.com/open?id=1v9pR4ZOSNdoJxDbj4_IW-H9HO2PL0_oR
    bed.g is here: https://drive.google.com/open?id=15ya2fTVWHlyoPdo_iMwawhVKCId2HUlc
    and.. homeall.g is here: https://drive.google.com/open?id=153vnwFq9XBlJzI06V4ZoKemcK2k8DVzE

    I think those are all the files related. If you need more, please let me know.

    Take care
    Gary



  • @dc42 Thanks for the followup in a few days i will test it
    Good Work



  • Get the same error on 2.02RC2(RTOS) (2018-09-07b2). Heated up the Hotend and the bed and Uploaded a file to print- then it happend. (Duet Wifi 2 v1.03 - on my other Duet, a v1.04 it didn't happen yet)



  • @dc42
    the problem has been solved. - at least for me.

    I had the same issue today:
    It has been caused by wiring. I have seen that 1-2 of the 4 cables have been a little unloosen and the cable diameter had been reduced. This is why the motor hadn't had enough voltage and this caused the problem.

    Check your wiring guys 😉





  • @dc42

    I have also been getting this error for both phase A and B on driver 2. Please let me know if there is any information I can provide to help get this bug fixed. The exact same message is present on all 4 of our printers with the same hardware running Firmware 2.02


  • administrators

    @madmattco and @jckray, please let me know:

    1. Which Duet you are using;

    2. What M906 motor current you are using on the motor(s) affected;

    3. What motor(s) you are using;

    4. @madmattco, please confirm that you are using firmware 2.02 release, not a RC version.



  • @dc42

    I am using Duet WiFi V1.04
    Motor current is 320
    Two Z motors in series rated at .4A (https://www.omc-stepperonline.com/linear-motor/nema-17-external-34mm-stack-04a-lead-8mm031496-length-300mm-17ls13-0404e-300g.html?mfp=181-lead-screw-length-mm[300])

    Could this be an issue with low current motors, especially when in series? I plan to switch to 1A Z motors eventually.


  • administrators

    Yes, I think it's caused by using 2 low current motors in series. Try connecting them in parallel to just one of the Z motor connectors (put the 2 jumpers back in the other) and double the current.



  • @dc42
    I'm running a maestro.

    All motors are set to 1 amp.

    The motors are on an anycubic kossel linear plus. to my knowledge the specs are as follows.
    Motor Type: Bipolar Stepper
    Voltage Rating:3.3V DC
    Rated Current/phase: 1.5A
    Phase Resistance:2.2ohms ± 10% (20 C)
    Step Angle: 1.8 deg.
    Phase Inductance:3.8mH ± 20%(1kHz 1V rms)

    I am running the 2.02beta2(RTOS) (2018-08-30b3)


  • administrators

    Upgrade your firmware to the 2.02 release.



  • Two weeks ago I had a shaft of a nema 17 break, so had to do some maintenance to my CoreXY.
    Was finished powered the Duet Maestro on and got this message:

    Warning: motor phase A may be disconnected reported by driver(s)
    Warning: motor phase B may be disconnected reported by driver(s)

    Gives it on all drivers.

    So had to find where this problems was coming from, config? firmware?, wiring?, nothing worked...

    So I have quite a few Maestro's had 3 from the fitforlauch campaign and had 2 whose U3 burnt out... still need to get the warranty on them.

    Hooked up a new Maestro and it worked.

    Two days ago on the same machine I had to rebuild the extruder, finished today and getting the same bloody error.

    I am running 2.02(RTOS) Motor Currents, M906 X1200.00 Y1200.00 Z1200.00 E1200.00 I70;


  • administrators

    I see that you've created another thread about this, so I will close this one.


Log in to reply