BLTouch not stopping Z axis



  • I installed my BLTouch, and it seems to be responding to deploy/retraction, test, and reset commands just fine, however it will not stop the Z axis once I tell it to Home Z, or when I send the G30 command to probe the Z offset.

    I double-triple checked my wiring and g-code commands, but for the life of me I can't seem to get the machine to respond to the probe, even though the probe responds to the firmware just fine. I made sure that the probe is set to deploy lower than the nozzle, at the recommended distance, but even when I bring the Z axis up, and test the probe by activating it and touching it with my hand, it still reacts, but does not stop.

    Any suggestions or ideas would be greatly appreciated.



  • Would need to see your config.g and homing files.

    Have you seen https://duet3d.dozuki.com/Wiki/BLTouch_Troubleshooting



  • I believe I was experiencing a similar issue.

    I found that this suggestion corrected my problem:

    "If you connect your bltouch and when auto homing the sensor doesn’t register & the z axis keeps dropping pressing into your bed, turn your printer off, disconnect the power and invert the black and white connectors in the z limit switch header (put black where white was, put white where black was)."

    I pulled this from this from The complete BLTouch/3DTouch guide for Creality printers (CR-10/s,Ender 2,Ender 3) for Auto Bed Leveling by dannyw281.

    I hope this helps you out. I know it was a great relief to me. Granted this was on another brand of printer, but when it comes to the behavior you are experiencing I don't think the wires care what brand the printer is.


Log in to reply