Help with new config.g



  • Hi,
    I am slowly trying to figure this new config.g inputs but im not sure im grasping this at the moment I was hoping someone might be able to look over my code and verify if im on the right track. I did not change the fans yet because I am not really sure how to modify them correctly any help would be much appreciated. Hardware is duet 2 maestro on a ender 3 with a bltouch sensor.

    Thank you

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; Physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; Physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; Physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0 ; Physical drive 3 goes backwards
    M350 X16 Y16 Z16 E128 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z400.00 E828.9 ; Set steps per mm
    M566 X600.00 Y600.00 Z60.00 E300.00 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X9000.00 Y9000.00 Z600.00 E6000.00 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z120.00 E5000.00 ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800.00 Y800.00 Z800.00 E900.00 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X235 Y235 Z260 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"xstop" ; X min active high endstop switch
    M574 Y1 S1 P"ystop" ; Y min active high endstop switch
    M574 U2 S1 P"e0stop" ; U max active high endstop switch

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F120 T3000 ; BLTouch connected to Z probe IN pin, free up MOD pin
    M950 S0 C"zprobe.mod" ; servo/gpio 0 is Z probe MOD pin
    M280 P0 S10 ; send control signal to BLTouch through servo/gpio 0
    G31 P500 X36.7 Y6 Z.772 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X5:200 Y10:215 S39 ; Define mesh grid

    ; Heaters
    M308 S0 P"bed_temp" Y"thermistor" T100000 B4138 R4700 ; define bed temperature sensor
    M308 S1 P"e0_temp" Y"thermistor" T98801 B4185 R2200 C7.06e-8 ; define E0 temperature
    ;sensor
    M950 H0 C"bed_heat" T0 ; heater 0 uses the bed_heat pin, sensor 0
    M950 H1 C"e0_heat" T1 ; heater 1 uses the e0_heat pin and sensor 1

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H1 T45 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P1 S0 I0 F500 H1 T45 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P2 S0 I0 F500 h1 T45 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off

    ; Tools
    M563 P0 S"Hotend" D0 H1 ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Automatic power saving
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; Set voltage thresholds and actions to run on power loss

    ; Custom settings are not configured

    ; Miscellaneous
    M501 ; Load saved parameters from non-volatile memory



  • the configurator can help you as it support v3
    https://configtool.reprapfirmware.org/Start

    transfer the settings over as it will be easier. for example e0_temp is not called that but e0temp.

    M574 U2 S1 P"e0stop" ; U max active high endstop switch

    you have no u axis defined

    .



  • @kmhudgins

    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F120 T3000

    Should be
    M558 P9 C"zprobe.in" H5 F120 T3000

    The challenge in configuration tool maybe is to set up the probe.
    https://forum.duet3d.com/topic/13924/maestro-rrf3-and-bltouch-issues/19

    That is the wrong resistor value for the Maestro

    M308 S0 P"bed_temp" Y"thermistor" T100000 B4138 R4700 ; define bed temperature sensor

    Standard fan setup:
    M950 F0 C"fan0" Q500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500 ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45 ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on

    As @Veti mentioned, try to generate a clean setup with the RRFCT



  • I forgot to mention the bed heater is the 3dfused bed the values i have in there are the values the gave me



  • Well i ran config tool and y end stop does not work hot end sencor is reading 2000 c and z probe does not work im honestly thinking about going back to old firmware



  • ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 E256 I0 ; configure microstepping without interpolation
    M350 X16 Y16 Z16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z4000.00 E6984.63 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z180.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E800 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X230 Y230 Z260 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"ystop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop

    ; Z-Probe
    M558 P2 C"zprobe.in+zprobe.mod" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to modulated and the dive height + speeds
    G31 P500 X36.7 Y6 Z2.5 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:215 Y15:195 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0 ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M307 H0 B1 S1.00 ; enable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M140 H0 ; map heated bed to heater 0
    M308 S1 P"e0temp" Y"pt1000" R4700 ; configure sensor 1 as PT1000 on pin e0temp
    M950 H1 C"e0heat" T1 ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C
    M307 H1 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for heater and set PWM limit

    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500 ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45 ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on
    M950 F2 C"fan2" Q500 ; create fan 2 on pin fan2 and set its frequency
    M106 P2 S1 H1 T45 ; set fan 2 value. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss

    ; homeall.g
    ; called to home all axes
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.8 on Fri Feb 07 2020 16:04:16 GMT-0600 (Central Standard Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X-235 Y-235 F1800 ; move quickly to X and Y axis endstops and stop there (first pass)
    G1 H2 X5 Y5 F6000 ; go back a few mm
    G1 H1 X-235 Y-235 F360 ; move slowly to X and Y axis endstops once more (second pass)
    G1 H1 Z-265 F360 ; move Z down stopping at the endstop
    G90 ; absolute positioning
    G92 Z0 ; set Z position to axis minimum (you may want to adjust this)

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 Z5 F100 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning

    ; homex.g
    ; called to home the X axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.8 on Fri Feb 07 2020 16:04:16 GMT-0600 (Central Standard Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X-235 F1800 ; move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    G1 H2 X5 F6000 ; go back a few mm
    G1 H1 X-235 F360 ; move slowly to X axis endstop once more (second pass)
    G1 H2 Z-5 F6000 ; lower Z again
    G90 ; absolute positioning

    ; homey.g
    ; called to home the Y axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.8 on Fri Feb 07 2020 16:04:16 GMT-0600 (Central Standard Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 Y-235 F1800 ; move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
    G1 H2 Y5 F6000 ; go back a few mm
    G1 H1 Y-235 F360 ; move slowly to Y axis endstop once more (second pass)
    G1 H2 Z-5 F6000 ; lower Z again
    G90 ; absolute positioning

    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.8 on Fri Feb 07 2020 16:04:16 GMT-0600 (Central Standard Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 Z-265 F1800 ; move Z down until the endstop is triggered
    G92 Z0 ; set Z position to axis minimum (you may want to adjust this)

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 Z5 F100 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning

    this is the code i got from the config tool


  • administrators

    @DIY-O-Sphere said in Help with new config.g:

    @kmhudgins

    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F120 T3000

    Should be
    M558 P9 C"zprobe.in" H5 F120 T3000

    No, on Duet WiFi, Ethernet and Maestro with recent versions of BLTouch, the ^ before zprobe.in is essential.



  • i got the heater corrected and the y stop working i think at the moment the z probe is the only thing not working. The deployprobe.g does not seem to work when i try to home z axis the probe does nothing

    here is the g code for it

    ; deployprobe.g
    ; called to deploy a physical Z probe
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.8 on Fri Feb 07 2020 16:31:53 GMT-0600 (Central Standard Time)
    M280 P0 S10 ; deploy BLTouch



  • this is what the config.g looks like at moment

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"My Printer" ; set printer name

    ; Network
    M552 P0.0.0.0 S1 ; enable network and acquire dynamic address via DHCP
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 E256 I0 ; configure microstepping without interpolation
    M350 X16 Y16 Z16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z4000.00 E6984.63 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z180.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E800 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X230 Y230 Z260 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"ystop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop

    ; Z-Probe
    M950 S0 C"^zprobe.mod" ; create servo pin 0 for BLTouch
    M558 P9 C"^zprobe.in+zprobe.mod" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X36.7 Y6 Z2.5 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:215 Y15:195 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0 ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M307 H0 B1 S1.00 ; enable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M140 H0 ; map heated bed to heater 0
    M308 S1 P"e0temp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 1 as thermistor on pin e0temp
    M950 H1 C"e0heat" T1 ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C
    M307 H1 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for heater and set PWM limit

    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500 ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45 ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on
    M950 F2 C"fan2" Q500 ; create fan 2 on pin fan2 and set its frequency
    M106 P2 S1 H1 T45 ; set fan 2 value. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss



  • I have ran the config tool 18 times now trying to figure out what im doing wrong and at this point i have no clue every time something goes wrong. At this point the bltouch will not run it start up test. I followed the link DIY-O-Sphere posted earlier in the post and made sure i matched my config tool settings to the images provided and still nothing is working. I would be VERY happy if ANYONE can shed some light on whats going on. Everything worked befor I updated.

    I have an ender 3 with a duet meastro, bltouch and a fused3d bed that has a NTC100K thermistor.

    The most recent config is below.

    Thanks for the help.

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"My Printer" ; set printer name

    ; Network
    M552 P0.0.0.0 S1 ; enable network and acquire dynamic address via DHCP
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E128 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z4000.00 E741.00 ; set steps per mm
    M566 X600.00 Y600.00 Z12.00 E300.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X9000.00 Y9000.00 Z180.00 E6000.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E5000.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E900 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X230 Y230 Z260 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"ystop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop
    M574 Z1 S2 ; configure Z-probe endstop for low end on Z

    ; Z-Probe
    M950 S0 C"^zprobe.mod" ; create servo pin 0 for BLTouch
    M558 P9 C"zprobe.in" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X0 Y0 Z2.5 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:215 Y15:195 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0 ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M307 H0 B1 S1.00 ; enable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M140 H0 ; map heated bed to heater 0
    M308 S1 P"e0temp" Y"thermistor" T98801 B4138 ; configure sensor 1 as thermistor on pin e0temp
    M950 H1 C"e0heat" T1 ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C
    M307 H1 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for heater and set PWM limit

    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500 ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45 ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on
    M950 F2 C"fan2" Q500 ; create fan 2 on pin fan2 and set its frequency
    M106 P2 S1 H1 T45 ; set fan 2 value. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined



  • @kmhudgins said in Help with new config.g:

    ; Z-Probe
    M950 S0 C"^zprobe.mod" ; create servo pin 0 for BLTouch

    M950 S0 C"zprobe.mod" ; create servo pin 0 for BLTouch
    M558 P9 C"zprobe.in" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds


  • administrators

    @DIY-O-Sphere said in Help with new config.g:

    @kmhudgins said in Help with new config.g:

    ; Z-Probe
    M950 S0 C"^zprobe.mod" ; create servo pin 0 for BLTouch

    M950 S0 C"zprobe.mod" ; create servo pin 0 for BLTouch
    M558 P9 C"zprobe.in" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds

    Not quite, you need the ^ in front of zprobe.in. Also, in RRF3.0 you need to put the M558 command before the M950 command, because the default Z probe uses pin "zprobe.mod" as well as "zprobe.in". In RRF 3.01 it doesn't matter, because there is no default Z probe.

    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    M950 S0 C"zprobe.mod" ; create servo pin 0 for BLTouch

    This is all documented at https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecting_a_Z_probe#Section_Software_setup_RepRapFirmware_Num_3.



  • @dc42 said in Help with new config.g:

    Not quite, you need the ^ in front of zprobe.in

    That's a Maestro!


  • administrators

    @DIY-O-Sphere said in Help with new config.g:

    @dc42 said in Help with new config.g:

    Not quite, you need the ^ in front of zprobe.in

    That's a Maestro!

    Yes, as @kmhudgins said he is using.

    You need the ^ in front of zprobe.in for any Duet 2 running RRF3 with a recent version BLTouch. This is because recent versions of BLTouch have open-drain outputs.



  • @dc42 said in Help with new config.g:

    recent versions of BLTouch

    Thank you for clarification. Now I am clear about why my BLT 2.0.... works without pullup (^)
    Maybe a note in the wiki guide about the different versions of BLT would be helpful.



  • @dc42 said in Help with new config.g:
    Thank you for the help

    I made this change to the config.g but it did not change anything. the bltouch shill wont run the start up test and therefor just has a blinking red light.

    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    M950 S0 C"zprobe.mod" ; create servo pin 0 for BLTouch



  • @kmhudgins
    Have you replaced all files in sys folder? Or only the config.g?
    Have you checked the version of your BLTouch?

    You can check the probe by sending:
    M280 P0 S120

    For RRF3 the deployprobe.g and retractprobe.g have to be modified.



  • ; Z-Probe
    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    M950 S0 C"^zprobe.mod" ; create servo pin 0 for BLTouch
    G31 P500 X0 Y0 Z2.5 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:215 Y15:195 S20 ; define mesh grid

    this is the code that seems to work.


Log in to reply