Bltouch with new firmware



  • Hi,

    I have an ender 3 and everything was working well.

    I decided to update my firmware on my duet wifi and now I get lots of errors.
    One of the biggest is that my bltouch doesn't work and it says it cant home the axis (makes sense since the bltouch isn't working).

    All hardware has stayed the same only firmware was updated.

    Please see my config.g below
    I have tried changing and removing the various M557 lines without success.

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.21)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Thu Sep 06 2018 21:21:12 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)

    ; General preferences
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"My Printer" ; set printer name
    M918 P1 E4 F2000000 ; configure direct-connect display

    ; Network
    M550 Pe3 ; Set machine name
    M552 S1 ; Enable network
    ;*** Access point is configured manually via M587
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0 ; physical drive 3 goes backwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    ; M350 X256 Y256 Z16 E16 I0 ; configure microstepping with interpolation
    ; M92 X1280.00 Y1280.00 Z400.00 E97 ; set steps per mm
    M92 X80 Y80 Z400.00 E97 ; set steps per mm
    M566 X600.00 Y600.00 Z60.00 E300.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z6000.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X200.00 Y200.00 Z100.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X700 Y700 Z760 E800 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X235 Y235 Z260 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; Set active high endstops

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater on PWM channel for BLTouch
    M307 H4 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H9 F120 R0.2 T18000 ; Set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P25 X-31 Y0 Z2.212 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X50:200 Y50:200 S65 P3:3 ; Define mesh grid

    ; probe locoation
    M557 P1 X41 Y25
    M557 P2 X120 Y25
    M557 P3 X200 Y25
    M557 P4 X200 Y135
    M557 P5 X120 Y135
    M557 P6 X41 Y135
    M557 P7 X41 Y200
    M557 P8 X120 Y200
    M557 P9 X200 Y200

    ; Heaters
    M305 P0 T98801 B4185 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; Set temperature limit for heater 0 to 120C
    ;M305 P1 X150 T"K" ; Set THERMOCOUPLE parameters for heater 1 X150 is the right channel (terminal block) on the daughterboard. X151 is the right channel.
    M305 P1 T98801 B4185 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S345 ; Set temperature limit for heater 1 to 345C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 B0.5 F250 H-1 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 B0.5 F500 L255 H1 T45 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Minimum Speed is 1/3 aka 87 Thermostatic control is turned on triggered at nozzle temp 45;
    M106 P2 S0 I0 B0.5 F500 H-1 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Automatic power saving
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; Set voltage thresholds and actions to run on power loss

    ; Custom settings
    M918 P1 E4 ; Enable 12864 LCD with 1 menu item per encoder click
    M563 P0 D0 H1 F2
    ;M591 D0 P5 C3 R10:300 E3.0 S1 ; Duet3D laser sensor for extruder drive 0 is connected to endstop input 3 (E0), tolerance 10 to 120%, 3mm comparison length
    M501



  • This post is deleted!

  • administrators

    Which firmware version did you upgrade to?



  • This post is deleted!


  • @dc42 The firmware I upgraded to was: 2.05.1


  • Moderator

    @Elliot said in Bltouch with new firmware:

    I get lots of errors.
    One of the biggest is that my bltouch doesn't work and it says it cant home the axis (makes sense since the bltouch isn't working).

    What errors exactly are you getting?

    Send M115 to verify what firmware is actually installed.



  • @Phaedrux I was getting some other errors but playing around fixed them. I am now getting the errors you can see on screen.

    I have noticed another issue.

    My Bltouch deploys but does not retract (lights still flash like its doing it)

    One last thing..... I realized that my hardware HAS changed. I have added a lcd screen (the duet 5 inch) It is only connected via the X1 slot on the back of the LCD.

    IMG_20200514_110702.jpg


  • administrators

    @Elliot said in Bltouch with new firmware:

    M557 X50:200 Y50:200 S65 P3:3 ; Define mesh grid

    That looks correct.

    ; probe locoation
    M557 P1 X41 Y25
    M557 P2 X120 Y25
    M557 P3 X200 Y25
    M557 P4 X200 Y135
    M557 P5 X120 Y135
    M557 P6 X41 Y135
    M557 P7 X41 Y200
    M557 P8 X120 Y200
    M557 P9 X200 Y200

    That style of M577 command hasn't been supported for many versions. I suggest you remove those M557 commands.



  • @dc42 I removed them and now I get M280: Invalid servo index 3 in M280 command



  • How is your bltouch connected? And please post your deployprobe.g and retractprobe.g files



  • @aidar It is connected the same way it was before (see pics).

    Deploy
    M280 P7 S10 I1

    Retract
    M280 P7 S90 I1

    bl1.jpg
    bl2.jpg
    bl3.jpg



  • I can not see where is yellow wire connected to. In deplayprobe and retractprobe files you define it to be connected to heater7, however in your config you disabled heater3 and heater4 for it. And servo signal wire (yellow one) is not connected to either of them. I see black wire connected to heater3 pin, if it is yellow servo wire extension, then you should change deployprobe and retractprobe files .So they will be:
    M280 P3 S10 I1
    and
    M280 P3 S90 I1



  • @aidar Thank you. Yes, the black wire is an extension of the yellow. I changed my deployprobe and retractprobe files and it is better.

    1. Is there anything I should change in my config.g?
    2. I was able to start a print. It only did one probe (in the front left corner) and then started to try and print. How can I make it do the probe test on all corners and in the middle?


  • I would remove all M918 commands from config, as you do not have 12864 display connected (its supported on Maestro board, not on Wifi), paneldue is connected, but that is differst thing and do not need that M918 command.

    About probing - please post your homing files as well as slicer starting script.



  • @aidar these are the homing files I have:

    Homeall.g

    ; homeall.g
    ; called to home all axes
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Sat Sep 29 2018 12:21:44 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)
    G91                     ; relative positioning
    G1 Z2.5 F6000 S2        ; lift Z relative to current position
    M98 Pdeployprobe.g      ; deploy mechanical Z probe
    G1 S1 X-269 Y-261 F1800 ; move quickly to X and Y axis endstops and stop there (first pass)
    G1 X5 Y5 F6000          ; go back a few mm
    G1 S1 X-269 Y-261 F360  ; move slowly to X and Y axis endstops once more (second pass)
    G90                     ; absolute positioning
    G1 X51 Y20 F6000        ; go to first bed probe point and home Z
    G30                     ; home Z by probing the bed
    
    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91                    ; relative positioning
    ;G1 S2 Z2.5 F100        ; lift Z relative to current position
    ;G90                    ; absolute positioning
    
    
    M98 Pretractprobe.g     ; retract mechanical Z probe
    

    homedelta.g

    ; Example Homing file for RepRapFirmware on delta printer
    
    M117 Use https://configurator.reprapfirmware.org/ to set up your printer config
    
    ;G91							; use relative positioning
    ;******* Change F250 in the following line to F2500 when you are finished commissioning
    ;******* Change 320 in the following to a higher value if your Kossel has taller towers
    ;G1 S1 X320 Y320 Z320 F2500	; move all carriages up 320mm, stopping at the endstops
    ;G1 S2 X-3 Y-3 Z-3			; move all carriages down 3mm
    ;G1 S1 X6 Y6 Z6 F250			; move carriages slowly up 6mm, stopping at the endstops
    ;G1 Z-5 F2000				; down a few mm so that we can centre the head
    ;G90							; back to absolute positioning
    ;G1 X0 Y0 F2000				; centre the head and set a reasonable feed rate
    

    homex.g

    ; homex.g
    ; called to home the X axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Sat Sep 29 2018 12:21:45 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)
    G91               ; relative positioning
    G1 Z2.5 F6000 S2  ; lift Z relative to current position
    G1 S1 X-269 F1800 ; move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    G1 X5 F6000       ; go back a few mm
    G1 S1 X-269 F360  ; move slowly to X axis endstop once more (second pass)
    G1 Z-2.5 F6000 S2 ; lower Z again
    G90               ; absolute positioning
    

    homey.g

    ; homey.g
    ; called to home the Y axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Sat Sep 29 2018 12:21:44 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)
    G91               ; relative positioning
    G1 Z2.5 F6000 S2  ; lift Z relative to current position
    G1 S1 Y-261 F1800 ; move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
    G1 Y5 F6000       ; go back a few mm
    G1 S1 Y-261 F360  ; move slowly to Y axis endstop once more (second pass)
    G1 Z-2.5 F6000 S2 ; lower Z again
    G90               ; absolute positioning
    

    homez.g

    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Sat Sep 29 2018 12:21:44 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)
    G91              ; relative positioning
    G1 Z2.5 F6000 S2 ; lift Z relative to current position
    G90              ; absolute positioning
    G1 X51 Y20 F6000 ; go to first probe point
    G30              ; home Z by probing the bed
    
    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91             ; relative positioning
    ;G1 S2 Z2.5 F100 ; lift Z relative to current position
    ;G90             ; absolute positioning
    

    Slicer Script:

    G28 ; home all axes
    G29; BLTOUCH mesh generation
    G92 E0.0
    G1 Z5;
    G1 X10 Y10 Z0 F6000;
    G1 X60.0 E9.0  F1000.0 ; intro line
    G1 X100.0 E12.5  F1000.0 ; intro line
    G92 E0.0
    


  • I reccomend:
    in your config M557 X50:200 Y50:200 S65 P3:3 remove either S or P parameter. As they both define probe spacing but in different way, having both of them may confuse all process. So M557 X50:200 Y50:200 P3:3 seems better.
    In homeall.g remove M98 Pdeployprobe.g and M98 Pretractprobe.g commands. Firmware knows when to call them as you probe type is defined as bltouch(P9).
    Delete homedelta.g file. Your printer is not delta, so you dont need it.
    In your slicer script put M561 between G28 and G29 commands to cancel any mesh compensation before new probing.



  • @aidar Thanks.

    I tested out the BlTouch and it deploys and retracts perfectly.

    I then tried to do a mesh probe and it does the first corner but it only pushes the bltouch halfway back into place. It then proceeds to go round the rest of the corners without trying to test with the bltouch. It just pauses for a second in each place without lowering et.

    The error I get at the end is:
    Error: Z probe already triggered at start of probing move



  • The probe not being pushed all the way on the touch means you may have set your probe offset wrong. The printer will give up probing if it has to go below the programmed low limit on z. If you are zeroed just about where the probe would switch, it might give up too early.



  • @mendenmh When i home all axis it works perfectly. However, when I try to probe for mesh bed that's when I get an issue



  • Dont know if it is also related, I have seen two different lines for M558 which one is correct and what does the 'H','R', 'A', and 'B' stand for?

    M558 P9 H9 F120 R0.2 T18000

    M558 P9 F100 H5 R0.2 T6000 A5 B1


Log in to reply