FINAL (I hope) RRF 1.20 release candidate 4 and DWS 1.20RC1


  • administrators

    I have just released this in the usual Edge folders accessible via https://github.com/dc42/RepRapFirmware/tree/dev/Release. The changes since RC3 are:

    • Re-enabled pullup resistors on endstop inputs. A few users were experiencing problems with 1.19 and later firmware, in which the pullup resistors were no longer enabled, in at attempt to make it easier to use NPN-output Z probes. That change made the endstop inputs more susceptible to leakage, which can be a problem when using optical endstops in particular.
    • Added optional P31 parameter to M500 command, to support a particular OEM who needs the G31 parameters to be saved to config-override.g
    • Fixed extruder numbering in status reports sent to DWC and PanelDue
    • Fixed filament diameter value reported by M200 command

    I have also released DuetWiFiServer 1.20RC1. This uses the same Expressiv SDK as 1.20b10 but also uses a later version of the LWIP TCP/IP stack which is generally reported to be better than the previous version.

    You will find chrishamm's Duet Web Control 1.20RC3 zip file in the Edge folders alongside the firmware binaries.

    Unless a show-stopping issue arises, I plan to release RRF 1.20 this Friday or Saturday, using this RC4 code.



  • @dc42:

    …........................

    • Fixed extruder numbering in status reports sent to DWC

    Confirmed fixed. - Thanks.


  • administrators

    @deckingman:

    @dc42:

    …........................

    • Fixed extruder numbering in status reports sent to DWC

    Confirmed fixed. - Thanks.

    Thanks!



  • Somewhere between the last beta and going to RC my wifi issues have become more frequent again. The machine is usable, just annoying to have to reset my wifi module from the panel due in order to edit or upload files.



  • Wifi server 1.20RC1 FW 1.20RC4 one print completed kossel Xl no issues.



  • 4 hours into a 25 hour print and no problem so far. However, in another thread (RC 2 release I think) someone pointed out that motor currents aren't displayed in the machine properties page of DWC. That is true for me too using the following:

    Firmware Name: RepRapFirmware for Duet Ethernet
    Firmware Electronics: Duet Ethernet 1.0 + DueX5
    Firmware Version: 1.20RC4 (2017-12-20)
    Web Interface Version: 1.20-RC3


  • administrators

    Thanks, Ian. I've confirmed the problem with displaying motor currents, and it will be fixed in the 1.20 release.



  • Hi, just a cosmetic thing I've found (I just installed the RC4, so I didn't test prints yet), Z probe is being marked as "Type:
    Unknown (8)" when P8 is selected in M558.

    Firmware Electronics: Duet WiFi 1.0
    Firmware Version: 1.20RC4 (2017-12-20)
    WiFi Server Version: 1.20b10
    Web Interface Version: 1.20-RC3

    Oh, BTW, I installed it in this way:

    1. Extracted SD, copied Web files
    2. Turn printer on, upload firmware in settings. Choosed yes (I read after clicking that I should select NO)
    3. Printer restarted perfectly.Wifi worked fine. Uploaded and upgraded wifi server. Selected yes when asked
    4. Wifi didn't come back. Switched off and on printer by unplugging it
    5. Wifi came back (and seems to be stable so far)

    Regards!



  • Should the selections under Settings / User interface and List items remain after a printer on/off restart. Mine is reverting back to default.


  • administrators

    @okercho:

    Hi, just a cosmetic thing I've found (I just installed the RC4, so I didn't test prints yet), Z probe is being marked as "Type:
    Unknown (8)" when P8 is selected in M558.

    Thanks. DWC doesn't yet know about new Z probe types 7 and 8. I've alerted chrishamm.



  • Just to confirm the issue above, uploaded both files via DWC (wifi server and firmware) needed to power cycle the machine to get wifi back on.


  • administrators

    Thanks. Perhaps this is an alternative to installing the WiFi firmware twice, which is what I did when it didn't work first time.



  • Hi there,

    I put a little print last night, and it finished as expected. Ping is still working, although the web interface is not working anymore.

    I've tested a few things and host seems to be up, but port 80 is filtered (??)
    nmap -sV 192.168.1.120

    Starting Nmap 7.01 ( https://nmap.org ) at 2017-12-22 10:13 CET
    Nmap scan report for 192.168.1.120
    Host is up (0.0018s latency).
    Not shown: 999 closed ports
    PORT STATE SERVICE VERSION
    80/tcp filtered http
    MAC Address: 5C:CF:7F:XX:XX:XX (Espressif)

    I still have the printer on, in case you want me to execute something on it.



  • this version made the wifi module much more stable i still get ocassional disconnects but im always able to reconnect

    Thanks a lot


  • administrators

    @okercho:

    Hi there,

    I put a little print last night, and it finished as expected. Ping is still working, although the web interface is not working anymore.

    I've tested a few things and host seems to be up, but port 80 is filtered (??)
    nmap -sV 192.168.1.120

    Starting Nmap 7.01 ( https://nmap.org ) at 2017-12-22 10:13 CET
    Nmap scan report for 192.168.1.120
    Host is up (0.0018s latency).
    Not shown: 999 closed ports
    PORT STATE SERVICE VERSION
    80/tcp filtered http
    MAC Address: 5C:CF:7F:XX:XX:XX (Espressif)

    I still have the printer on, in case you want me to execute something on it.

    Can you get a Wireshark trace of an attempt to to connect the browser?


  • administrators

    @Gosu:

    this version made the wifi module much more stable i still get ocassional disconnects but im always able to reconnect

    Thanks a lot

    Thanks for the feedback!



  • Here you have it: https://www.dropbox.com/s/9z1pxu1v7rl1pd5/DuetWifiFiltered.pcapng?dl=0

    I've filtered by source or origin equal the Duet IP, and I've confirmed before that the MAC address is the duet one.

    • First you can see some errors
    • then a ping (requests and replies, so the duet is there)
    • then I tried a curl to http://DUET_IP, with no success (curl: (7) Failed to connect to 192.168.1.120 port 80: Operation timed out)
    • then I tried with the browser, with same results
      Nmap still says port is filtered.

    Do you want me to execute something else before rolling restart the duet?

    Regards

    @dc42:

    @okercho:

    Hi there,

    I put a little print last night, and it finished as expected. Ping is still working, although the web interface is not working anymore.

    I've tested a few things and host seems to be up, but port 80 is filtered (??)
    nmap -sV 192.168.1.120

    Starting Nmap 7.01 ( https://nmap.org ) at 2017-12-22 10:13 CET
    Nmap scan report for 192.168.1.120
    Host is up (0.0018s latency).
    Not shown: 999 closed ports
    PORT STATE SERVICE VERSION
    80/tcp filtered http
    MAC Address: 5C:CF:7F:XX:XX:XX (Espressif)

    I still have the printer on, in case you want me to execute something on it.

    Can you get a Wireshark trace of an attempt to to connect the browser?


  • administrators

    Thanks! Please can you connect via USB and get a M122 report. Then send M552 S0 followed by M552 S1 and see if you can connect after that, giving it time to connect to the AP. If not, send M552 S-1 followed by M552 S1 and see if that is any better.

    That's all, so restart after that.



  • Here you have it: https://www.dropbox.com/s/w4j58dw8nk8a3lu/DuetLog.zip?dl=0

    You will find 3 files:

    • DuetLog-20171222: Contains the M122 report
    • DuetLog-20171222-2: Execution of M552 S0 and M552 S1. After the S1 the web was accesible again… until I disconnected Pronterface to avoid the tons of "aux: M408 S0 R110" (clicking in disconnect), in that moment, web stopped working (but duet still answers pings)
    • DuetLog-20171222-3: Execution of M552 S-1 and M552 S1. After clicking in "Connect" again, web came back again... however, after the S-1 and S1, log reported "incorrect password" and wifi never came back, even with a roll restart (after the roll restart it keeps saying wrong password).

    I had to execute M552 S0 and S1 through panel due, and then it came back.

    Makes sense to you?

    Regards

    @dc42:

    Thanks! Please can you connect via USB and get a M122 report. Then send M552 S0 followed by M552 S1 and see if you can connect after that, giving it time to connect to the AP. If not, send M552 S-1 followed by M552 S1 and see if that is any better.

    That's all, so restart after that.


  • administrators

    If you were getting those aux:M408 reports from Pronterface, then a M111 S1 command has been executed at some point to turn debugging on. That could be responsible for the network issues too. Next time you get these issues, try sending M111 from PanelDue to report the current debug state. If any debugging is turned on, send M111 S0 to turn it back off.


Locked
 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.